Ευρ. Ένωση: Εγκρίθηκε επίσημα και ξεκινά η ναυτική αποστολή “Aspides” στην Ερυθρά Θάλασσα με Έλληνα διοικητή

 
fregata psara

Ενημερώθηκε: 19/02/24 - 21:38

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Εγκρίθηκε επίσημα από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και ξεκινά η ναυτική αποστολή αυτής, με την επωνυμία “Aspides” (EUNAVFOR ASPIDES) στην Ερυθρά Θάλασσα, με Έλληνα διοικητή, «…για την αποκατάσταση και η διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο», συμφώνως με σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Κομισιόν κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν ανέφερε ότι «η Ευρώπη θα διασφαλίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους. Πέρα από την αντιμετώπιση κρίσεων, είναι ένα βήμα προς μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή παρουσία στη θάλασσα για την προστασία των ευρωπαϊκών μας συμφερόντων», ενώ ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας κ. Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε: «Με την έναρξη λειτουργίας της EUNAVFOR ASPIDES, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανταποκρίνεται άμεσα στην ανάγκη αποκαταστάσεως της θαλασσίας ασφαλείας και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας σε έναν εξαιρετικά στρατηγικό θαλάσσιο διάδρομο. Η επιχείρηση θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στη διαφύλαξη των εμπορικών συμφερόντων και των συμφερόντων ασφαλείας, προς όφελος της Ε.Ε. και της ευρύτερης διεθνούς κοινότητος».

Με βάση και το γεγονός ότι οι συμμετέχουσες χώρες της ΕΕ έχουν δηλώσει επισήμως πλέον αν θα συμμετάσχουν ή όχι στην προαναφερθείσα επιχείρηση και αν ναι με τι δυνάμεις (προσωπικό ή μέσα ή και τα δύο), θεωρείται μάλλον βέβαιο ότι μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 2024 θα ξεκινήσει η επιχείρηση και «επί του πεδίου».

Η Ελλάς, ως γνωστόν, θα συμμετάσχει τόσο με προσωπικό (στο επιτελείο της επιχειρήσεως), όσο και με μέσα, με μία φρεγάτα, το οργανικό της ελικόπτερο, μία Ομάδα Ναυτικών Επιχειρήσεων Ειδικού Πολέμου, ένα μη επανδρωμένο ελικόπτερο αναγνωρίσεως. Επισήμως το όνομα της φρεγάτας δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά είναι «γνωστό» ότι θα είναι (πιθανότατα) η φρεγάτα «ΥΔΡΑ», τύπου MEKO-200HN.

Συμφώνως με ναυτικές πηγές, αυτή τη βδομάδα η φρεγάτα πρόκειται να πραγματοποιήσει τις τελικές δοκιμές, όλων των επί μέρους στοιχείων της και ακολούθως και αφού θα έχει πάρει το «πράσινο φως», από πλευράς επιχειρησιακής ετοιμότητος, τότε θα είναι έτοιμη να αποπλεύσει για να συμμετάσχει στην επιχείρηση.

Διοικητής της Επιχειρήσεως “Aspides” ορίστηκε ο Αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης ΠΝ και το επιχειρησιακό στρατηγείο της επιχειρήσεως θα βρίσκεται στη Λάρισα (1η Στρατιά/EU-OHQ).

Θυμίζουμε ότι η Επιχείρηση “Aspides” εξασφαλίζει τη ναυτική παρουσία της ΕΕ στην περιοχή, όπου, από τον Οκτώβριο του 2023, οι επιθέσεις των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων, πλήττουν ευθέως την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και θέτουν σε κίνδυνο τις θαλάσσιες γραμμές επικοινωνιών, ενώ όπως έχει τονιστεί επανειλημμένως, πρόκειται για μία ναυτική επιχείρηση καθαρώς αμυντικού χαρακτήρος. Στο πλαίσιο της αμυντικής εντολής της, η Επιχείρηση “Aspides” θα παρέχει πληροφορίες της εξελισσόμενης καταστάσεως, θα συνοδεύει και θα τα προστατεύει τα εμπορικά σκάφη από πιθανές επιθέσεις κλπ., συμφώνως πάντα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΕ.

Τέλος, η όλη επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί κατά μήκος των κύριων θαλάσσιων οδών του διεθνούς εμπορίου, που διέρχονται από τα Στενά του Μπαμπ ελ Μαντέμπ και του Ορμούζ, τα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Κόλπο του Αντεν, στην Αραβική Θάλασσα, στον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό (Αραβικό) Κόλπο, ενώ η EUNAVFOR ASPIDES θα βρίσκεται σε στενό συντονισμό με την αντίστοιχη στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ για τη θαλάσσια ασφάλεια στον δυτικό Ινδικό Ωκεανό και στην Ερυθρά Θάλασσα, EUNAVFOR ATALANTA, όπως και με άλλους διεθνείς εταίρους για την επιτυχία του σκοπού της.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ