Φρεγάτες, κορβέτες και Rafale στην ατζέντα του Γάλλου υπουργού Άμυνας που βρίσκεται στην Αθήνα (ΒΙΝΤΕΟ)

 
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πηγή Φωτογραφίας: (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ενημερώθηκε: 23/02/23 - 22:40

Σειρά σημαντικότατων επαφών για όλα τα ελληνογαλλικά αμυντικά θέματα θα έχει στην Αθήνα ο Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνύ, ο οποίος έφτασε στη χώρα μας μετά από σχετική πρόσκληση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, και ήδη μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε και με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκης.

​Όπως έγινε γνωστό, αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, ο Σ.Λεκορνύ, συνοδευόμενος από τον Ν. Παναγιωτόπουλο, μετέβησαν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκαν με τον Κυρ. Μητσοτάκη, και οι τρεις του συζήτησαν θέματα «που αφορούν την ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία καθώς και η πορεία ναυπήγησης της πρώτης φρεγάτας Belh@rra», όπως έγινε γνωστό. 

​Συμπτωματικώς, με ή χωρίς εισαγωγικά η λέξη, σχεδόν την ίδια ώρα που ο Γάλλος ΥΠΑΜ έφτανε στην Αθήνα, η κατασκευάστρια εταιρεία των φρεγατών NavalGroup δημοσιοποιούσε δύο φωτογραφίες όπου έδειχναν την εξαιρετική πρόοδο που έχει σημειωθεί στην κατασκευή της πρώτης ελληνικής φρεγάτας τύπου FDI-HN Belh@rra, κλάσης «ΚΙΜΩΝ», στη ναυπηγική κλίνη στο Λοριάν της Βρετάνης!

Θυμίζουμε ότι με βάση την υπάρχουσα συμφωνία, οι δύο πρώτες ελληνικές φρεγάτες για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού, θα του παραδοθούν την άνοιξη και τον χειμώνα του 2025 και η τρίτη την επόμενη χρονιά, το 2026. 

​Θυμίζουμε επίσης ότι κατά την τελευταία επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις στο Λοριάν, πρώην πλέον Αρχηγός Ναυτικού Ναύαρχος ε.α. Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, είχε αποκαλύψει δημόσια ότι η ναυπήγηση της πρώτης φρεγάτας ήταν ήδη – τότε – μπροστά από τον προγραμματισμό της κατά ένα περίπου δίμηνο! Επομένως είναι πολύ πιθανό αν η πρόοδος αυτή συνεχιστεί από πλευράς των Γάλλων και στη συνέχεια, τότε δεν αποκλείεται αυτό το «μάζεμα» του χρόνου να έχει ως αποτέλεσμα η πρώτη ελληνική φρεγάτα να παραδοθεί στο ΠΝ κατά μερικούς μήνες νωρίτερα, δηλαδή περί το Νοέμβριο ή Δεκέμβριο του 2024! Αυτό βέβαια αν όλα εξελιχθούν ομαλά και χωρίς απρόοπτα, όπως τώρα και όπως ελπίζεται.       

​Και βέβαια δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε και την «εκκρεμότητα» με το πρόγραμμα των κορβετών, όπου η Γαλλία με τη Naval Group είναι η μία εκ των δύο τελικών διεκδικητών, αλλά και το πρόγραμμα των μαχητικών Rafale, που εξελίσσεται άκρως ικανοποιητικά για την ελληνική πλευρά!

​Κατά την προσωπική μας άποψη πάντως τα πιο σημαντικά και «περιεκτικά» πάντως αναμένεται να συζητηθούν μεταξύ Ν.Παναγιωτόπουλου και Σ.Λεκορνύ κατά το αποψινό δείπνο των δύο και των μελών των αντιπροσωπειών σε γνωστό ρεστοράν των Αθηνών με εξαιρετική θέα, όπου εκεί – μεταξύ τυρού και αχλαδιού – συζητούνται και οι «λεπτομέρειες» των πιο σημαντικών θεμάτων!      

​Αύριο τώρα, μετά την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ο Γάλλος ΥΠΑΜ θα μεταβεί στο Στρατόπεδο Παπάγου, όπου θα του γίνει η επίσημη υποδοχή από τον Ν.Παναγιωτόπουλο, και τη στρατιωτική ηγεσία με επικεφαλής τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κώστα Φλώρο, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι διμερείς επαφές, τόσο των δύο υπουργών κατ’ ιδίαν, όσο και αυτών επικεφαλής των αντιπροσωπειών των δύο χωρών!

​Επισημαίνεται επίσης, ότι Παναγιωτόπουλος και Λεκορνύ θα έχουν την ευκαιρία για μία ακόμα, άτυπη χαλαρή επαφή, στο φημισμένο σε όλους τους παροικούντες την (στρατιωτική) Ιερουσαλήμ «Δώμα του ΓΕΝ», όπου θα παρατεθεί ένα «ελαφρύ γεύμα» ή “finger-food” στην παραδοσιακή…ναυτική ορολογία, και ακολούθως άπαντες θα μεταβούν στην 114 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας, όπου θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της 332 Μοίρας Παντός Καιρού (332 ΜΠΚ) η οποία επιχειρεί ως γνωστόν τα σύγχρονα μαχητικά Rafale F3R, και τα στελέχη της θα ενημερώσουν τους επισήμους, ιδίως βεβαίως τον Γάλλο φιλοξενούμενο, για την πρόοδο και τις τελευταίες εξελίξεις για την εκπαίδευση του προσωπικού. 

​Αξίζει στο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι μόλις προ μερικών ημερών, μαχητικά αεροσκάφη Rafale της 332 Μοίρας συμμετείχαν για πρώτη φορά σε κοινή συνεκπαίδευση των ελληνικών δυνάμεων με συμμαχικές, υπό τον «μανδύα» του ΝΑΤΟ, γεγονός ενδεικτικό και χαρακτηριστικό της προόδου που έχει συντελεστεί!

«Ιχνηλάτης»      

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ