ΓΕΕΘΑ: Εγκαίνια του «Μνημείου των Αθανάτων», με τα 121.692 ονόματα των νεκρών στους αγώνες του Έθνους, στο Στρατόπεδο «Παπάγου»

 
ΓΕΕΘΑ: Εγκαίνια του «Μνημείου των Αθανάτων»

Ενημερώθηκε: 29/11/23 - 23:39

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Η τελετή των εγκαινίων του «Μνημείου των Αθανάτων», με χαραγμένα τα 121.692 ονόματα των νεκρών στρατιωτικών μας στους αγώνες του Έθνους, πραγματοποιήθηκε σήμερα, πριν λίγη ώρα, στο Στρατόπεδο «Παπάγου», παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ.Κωνσταντίνου Τασούλα, του Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης κ.Ιωάννη Κεφαλογιάννη, ο οποίος εκπροσωπούσε την κυβέρνηση και τον απουσιάζοντα στο εξωτερικό Υπουργό κ. Νικόλαο Δένδια, καθώς και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. 

Στην τελετή παρέστησαν επίσης οι Αρχηγοί ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο Αρχηγός ΑΤΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας εκπροσωπώντας τον Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά, που απουσίαζε στο εξωτερικό, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο Αρχηγός ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Αντιναύαρχος ΛΣ Γεώργιος Αλεξανδράκης, οι στρατηγοί μέλη του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που συνεδρίαζε μέχρι πριν λίγη ώρα από την τελετή, η οικογένεια του δωρητή Υποστρατήγου ε.τ. Ιακώβου Τσούνη, επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ (διακρίναμε μεταξύ άλλων τον Ναύαρχο Π.Χηνοφώτη, τον Στρατηγό Χ.Λαλούση, τον Ναύαρχο Δ.Ελευσινιώτη, τον Πτέραρχο Δ. Λυτζεράκο), πρόεδροι και μέλη των ΔΣ των Ενώσεων Αποστράτων Στρατού , Ναυτικού και Αεροπορίας, Οργανώσεων Εφέδρων και πλήθος αξιωματικών και γενικότερα στελεχών και των τριών Κλάδων των ΕΔ.

Στο χώρο του «Μνημείου των Αθανάτων» κυριαρχεί ο βωμός με την άσβεστο φλόγα που άναψε σήμερα και θα καίει 24 ώρες τη μέρα, επτά μέρες τη βδομάδα και 365 μέρες το χρόνο, ο ιστός με την Ελληνική Σημαία, ύψους 16 μέτρων, και οι ακτινωτής διατάξεως 584 γυάλινες αυτοκαθαριζόμενες στήλες, επί των οποίων αναγράφονται τα ονοματεπώνυμα των 121.692 νεκρών στρατιωτικών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή του σε όλους τους αγώνες του Έθνους από το 1830 που γίναμε ανεξάρτητο κράτος, ως και το 1974. Πρόκειται για το μοναδικό παρόμοιο Μνημείο σε όλη τη χώρα, ως ελάχιστο φόρο Τιμής για τη θυσία τους και για να τιμώνται καθημερινά από τους σύγχρονους στρατιώτες, ναύτες και αεροπόρους κατά τις καθημερινές τελετές επάρσεως και υποστολής της Ελληνικής Σημαίας, που πραγματοποιείται επίσης 24/7/365 στο Στρατόπεδο «Παπάγου».

Το υλικό κατασκευής του Μνημείου είναι χάλυβας («κορτέν») που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ δεξιά και αριστερά του βωμού με την άσβεστη φλόγα κυριαρχούν οι «μορφές» έξι Ελλήνων στρατιωτών με στολή του μαχητή του ’40 με τα χαρακτηριστικά κράνη σε στάση «επί των όπλων», ως ένα είδος αέναης αποδόσεως Τιμής στους ηρωικούς νεκρούς.

Και όπως τόνισε, μεταξύ των άλλων, στο χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, επί των στηλών του Μνημείου αναγράφονται μόνο τα ονοματεπώνυμα των νεκρών Ηρώων, με απόλυτη αλφαβητική σειρά, χωρίς αναγραφή βαθμού, ημερομηνία και τοποθεσία θανάτου, γιατί όλα αυτά είναι ήσσονος σημασίας μπροστά στο μέγεθος και το μεγαλείο της θυσίας τους και του πολυτιμότερου πράγματος που έχουμε όλοι, τη ζωή τους για την Πατρίδα!

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, «η πρωτοβουλία της κατασκευής του Μνημείου ανήκει στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ  Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, και υλοποιείται με χρηματοδότηση του αειμνήστου Υποστρατήγου επί τιμή Ιάκωβου Τσούνη, ο οποίος με την 05 Φεβρουαρίου 2021 επιστολή του, διέθεσε το ποσό των 500.000 ευρώ για την ανακαίνιση του γραφείου του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν διέθεσε τα χρήματα για την ανακαίνιση του γραφείου του, αλλά πρότεινε προς την κόρη του εκλιπόντος Υποστρατήγου ε.τ. Ιάκωβου Τσούνη κ. Αθηνά Τσούνη, να αλλάξει την δωρεά και να διαθέσει το παραπάνω ποσό για την ανέγερση του Μνημείου των Αθανάτων του Έθνους στο Στρατόπεδο ΠΑΠΑΓΟΥ, το οποίο θα προβάλλει τη διαχρονική συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην διαφύλαξη του υπέρτατου αγαθού της ελευθερίας, αλλά και θα διατηρεί ανεξίτηλη την μνήμη του εκλιπόντος. Η κ. Αθηνά Τσούνη στις 11 Απριλίου 2023 κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στο γραφείο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, επέδωσε επιστολή με την οποία αποδέχτηκε την πρότασή του για την αλλαγή της δωρεάς. Σημειώνεται επίσης η σημαντική χορηγία και συμβολή του Ομίλου FHL KIRIAKIDIS GROUP στον καλλωπισμό του Μνημείου».

Μετά το πέρας της τελετής, ως ένα είδος «επιτόπιου ρεπορτάζ» πήγαμε και αναζητήσαμε δύο ονόματα νεκρών, που δεν σκοτώθηκαν σε πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά στην Κατοχή, ο μεν ένας εκτελεσθείς από τους Γερμανούς, ο δε άλλος δολοφονηθείς από Έλληνα και μάλιστα συνάδελφό του αξιωματικό.

Ψάξαμε να βρούμε τα ονόματα του Συνταγματάρχη Δημητρίου Ψαρρού, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 17 Απριλίου 1944, στο Κλίμα Δωρίδος, κατά την επιχείρηση εξουδετερώσεως της αντιστασιακής οργανώσεως της οποίας ηγείτο, του «5/42 Συντάγματος Ευζώνων», από άνδρες του ΕΛΑΣ και δολοφονήθηκε από τον Ταγματάρχη Ζούλα, όπως επίσης και του νεαρού Σημαιοφόρου Μαχίμου Ηλία Ντεγιάννη, αδελφού του δικαστή Ντεγιάννη, ο οποίος εκτελέστηκε για την αντιστασιακή του δράση στη διάρκεια της Κατοχής από τους Γερμανούς, τον Ιούνιο του 1943. Αμφότερα, τα ονόματα υπήρχαν, που σημαίνει ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, σε συνεργασία φυσικά και με τις αντίστοιχες Υπηρεσίες Ιστορίας Ναυτικού και Αεροπορίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ