Η παρακαταθήκη που αφήνουν οι πετυχημένοι Αρχηγοί ναυτικού και στρατού, ναύαρχος Πετράκης και στρατηγός Λαλούσης και οι πύραυλοι SPIKE N LOS

 
Η παρακαταθήκη που αφήνουν οι πετυχημένοι Αρχηγοί ναυτικού και στρατού, ναύαρχος Πετράκης και στρατηγός Λαλούσης και οι πύραυλοι SPIKE N LOS

Ενημερώθηκε: 19/01/23 - 17:11

Οι κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν ολοκληρωθεί και είναι κοινός τόπος ότι ο Στρατηγός Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Ναύαρχος Στυλιανός Πετράκης έκλεισαν τον κύκλο τους στην ηγεσία του Στρατού και του Ναυτικού με επιτυχία. Μια επιτυχία που κρίθηκε μέσα από δύσκολες συνθήκες και για τους δύο ηγήτορες.

Ο Ναύαρχος Πετράκης έχει συνδέσει το όνομά του με την αναβάθμιση του αξιόμαχου του Πολεμικού μας Ναυτικού με την αγορά των τριών γαλλικών φρεγατών Belharra, των επτά ελικοπτέρων Romeo, την δρομολόγηση της αγοράς νέων κορβετών και την αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ της κλάσης ΥΔΡΑ. Ακόμα, τον εφοδιασμό των υποβρυχίων μας με καινούργια συστήματα αντιμέτρων και νέες υπερσύγχρονες τορπίλες.

Και πεδίο όμως ο κ. Πετράκης αντιμετώπισε με επιτυχία όλες τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.  

Ο Στρατηγός Λαλούσης έναν, μόλις μήνα, από την ανάληψη των καθηκόντων του ως Α/ΓΕΣ (Ιανουάριος 2020) κλήθηκε να αντιμετωπίσει την κρίση στα σύνορά μας με την Τουρκία στον Έβρο.

Γνώστης της περιοχής ο κ. Λαλούσης, αρχικά ως διοικητής της XVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού στο Διδυμότειχο και αργότερα ως διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού στον Έβρο αντιμετώπισε με επιτυχία την προσπάθεια του καθεστώτος Ερντογάν να «εισβάλει» στη χώρα μας χρησιμοποιώντας ως «όπλο» χιλιάδες δυστυχισμένους πρόσφυγες και μετανάστες, βοηθώντας ουσιαστικά τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας στην «υβριδική» αυτή επίθεση που δεχόταν η πατρίδα μας.

Αλλά και στα νησιά του Αιγαίου ο τέως Α/ΓΕΣ φρόντισε να αυξήσει στο έπακρο την αμυντική θωράκισή τους.

Όμως, τα θετικά της θητείας του δεν περιορίζονται μόνο στην διαχείριση κρίσεων και καταστάσεων καθαρά στρατιωτικών. Σημαντικός ήταν ο ρόλος του και η συνεισφορά του την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, ενεργοποιώντας τα εργοστάσια του στρατού για την κατασκευή μασκών και θέτοντας στην διάθεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας τους στρατιωτικούς γιατρούς. Και ακόμα σε σεισμούς, πλημμύρες, καιρικές καταστροφές και πυρκαγιές.

Τέλος, να επισημάνουμε ότι οι κύριοι Πετράκης και Λαλούσης ήταν αυτοί που εισηγήθηκαν τον εξοπλισμό του Στρατού και του Ναυτικού με το κορυφαίο Ισραηλινό πυραυλικό σύστημα SPIKE N LOS.

Μάλιστα ήταν αυτοί, που διαπίστωσαν, ότι το αποτελεσματικό αυτό σύστημα μπορούσε να τοποθετηθεί και σε πλοία του Πολεμικού μας Ναυτικού και συγκεκριμένα στις Κανονιοφόρους κλάσης «Μαχητής» και στα πλοία ανορθόδοξου πολέμου τύπου «Mark V», αναβαθμίζοντας στο έπακρο την δύναμη πυρός τους.

Οι δύο Αρχηγοί κινήθηκαν μεθοδικά και για την απόκτηση του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος, το οποίο να σημειωθεί στηρίζει και ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Φλώρος, αλλά είναι αξιοσημείωτο, ότι μέχρι και σήμερα δυνάμεις μέσα στο Υπουργείο Άμυνας -όχι ένστολοι- κινούνται -με ιδιοτελή κριτήρια- φέρνοντας προσκόμματα στην προμήθειά του, προκαλώντας ζημία τόσο στην εθνική άμυνα, όσο και στις σχέσεις μας με το Ισραήλ.

Η τελευταία εξέλιξη στο θέμα του πυραυλικού συστήματος SPIKE N LOS είναι, ότι η κατασκευάστρια εταιρεία έχει δώσει προθεσμία μέχρι τέλος του μήνα στην ελληνική πλευρά να κλείσει την συγκεκριμένη αγορά, διαφορετικά η προσφορά δεν θα ισχύει με τις τιμές, που είχαν δοθεί πριν από δύο και περισσότερα χρόνια, ενώ παράλληλα το οπλικό αυτό σύστημα δεν θα είναι άμεσα παραδοτέο στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Να σημειωθεί ότι για τους πυραύλους SPIKE N LOS ήδη έχουν εκδηλώσει ζωηρό ενδιαφέρον η Φινλανδία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ