Ν. Δένδιας: Το 2030 η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει 200 μαχητικά 4,5ης και 5ης γενιάς – Διαδοχικές επισκέψεις στη ΓΔΑΕΕ και στη ΓΔΠΕΑΔΣ

 
Ν. Δένδιας: Το 2030 η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει 200 μαχητικά 4,5ης και 5ης γενιάς

Ενημερώθηκε: 01/04/24 - 17:21

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Το 2030 η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει 200 μαχητικά 4,5ης και 5ης γενιάς υποστήριξε, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας, μετά το πέρας των διαδοχικών επισκέψεών του στις Γενικές Διευθύνσεις Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) και Πολιτικής Εθνικής Αμύνης και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ), αμφότερες του ΥΠΕΘΑ, που εδρεύουν στο στρατόπεδο «Αντισυνταγματάρχη Παναγιώτη Φακίνου», στο Γουδί Αττικής.

Κατά τις επισκέψεις του αυτές, ο ΥΕΘΑ συνοδευόταν από τον ΥΦΕΘΑ κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιο Οικονόμου.

Κατά την επίσκεψη του στην ΓΔΑΕΕ, ο κ. Δένδιας ενημερώθηκε από τον επικεφαλής της ΓΔΑΕΕ Αντιναύαρχο (Μ) ε.α. Αριστείδη Αλεξόπουλο και τους αρμόδιους Διευθυντές, για θέματα αμυντικών προγραμμάτων, συμβάσεων και προμήθειας αμυντικού υλικού, όπως και για ζητήματα αμυντικών επενδύσεων, στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030». Επίσης ο κ. Υπουργός ενημερώθηκε για τις τεχνολογικές έρευνες και τον τρόπο διασυνδέσεώς τους με το υπό ίδρυση Ελληνικό Κέντρο Αναπτύξεως Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) του ΥΠΕΘΑ.

Μετά το πέρας της προαναφερθείσας επισκέψεως και ενημερώσεώς του, ο κ. Δένδιας δήλωσε τα εξής, αναφορικώς με τα εξοπλιστικά προγράμματα ΠΑ και ΠΝ:      «Επισκέφθηκα σήμερα τη ΓΔΑΕΕ. Όπως γνωρίζετε, ο ρόλος της είναι κομβικός, καθώς προχωράμε προς την υλοποίηση της «Ατζέντας 2030». Της ατζέντας που όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο, είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει γίνει ποτέ στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η Ατζέντα αυτή, για να ξεκινήσουμε κατ’ αρχάς, από την Πολεμική Αεροπορία, προβλέπει ότι το 2030 θα διαθέτει 200 σύγχρονα αεροσκάφη 4,5ης και 5ης γενεάς, με τη σταδιακή απόσυρση των αεροσκαφών 3ης και 4ης γενεάς.

Παράλληλα, προβλέπει την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του στόλου μας. Υλοποιείται ήδη το πρόγραμμα της απόκτησης των νέων φρεγατών FDI. Αλλά εξετάζεται και η συμμετοχή της χώρας μας στο σχεδιασμό και την ναυπήγηση εδώ στην Ελλάδα, των νέων φρεγατών τύπου Constellation, όπως επίσης αναζητούνται και οι βέλτιστες λύσεις για το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα.

Επίσης, προχωράμε στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας αξιοποιώντας το Ελληνικό Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτομίας, το ΕΛΚΑΚ, το οποίο ιδρύουμε με νομοθέτημα που θα περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Θέλουμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα που υπάρχει «αγοράζουμε ξένα όπλα από το ράφι». Να ενισχύσουμε τη δική μας αμυντική βιομηχανία και να προχωρήσουμε σε προηγμένες παραγωγές πολλαπλασιαστών ισχύος.

Αναφέρομαι σε drones, σε anti-drones, σε όπλα που θα δημιουργούν αντιαεροπορικό θόλο πάνω από την πατρίδα μας, σε αυτονόμως κινούμενα οχήματα, σε αυτονόμως κινούμενα σκάφη, πάνω στη θάλασσα και κάτω από τη θάλασσα.

Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία νέα πραγματικότητα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι σε αυτόν τον  σκοπό, σε αυτόν τον  στόχο, έχουμε τη στήριξη του συνόλου του πολιτικού συστήματος και κυρίως της ελληνικής κοινωνίας».

Ακολούθως, ο ΥΕΘΑ επισκέφθηκε την ΓΔΠΕΑΔΣ, όπου ενημερώθηκε από τον νέο, προσφάτως τοποθετηθέντα στη θέση αυτή, Γενικό Διευθυντή, Πρέσβυ ε.τ. Μιχαήλ Σπινέλλη και τους αρμόδιους Διευθυντές, σχετικά με την υλοποίηση της Πολιτικής Εθνικής Αμύνης, για θέματα διεθνών σχέσεων και συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας,  καθώς και για ζητήματα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητος ΥΠΕΘΑ. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ