Ν. Δένδιας: Στην εκδήλωση προς τιμήν των πεσόντων Ελλήνων Μουσουλμάνων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

 
Ν. Δένδιας: Στην εκδήλωση προς τιμήν των πεσόντων Ελλήνων Μουσουλμάνων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Πηγή Φωτογραφίας: ΥΠΕΘΑ/ΔΕΝΗΜ/Χρήστος Πελεκούδας

Ενημερώθηκε: 13/05/26 - 17:55

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Στην εκδήλωση προς τιμήν των πεσόντων Ελλήνων Μουσουλμάνων στρατιωτών στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (Β’ΠΠ), η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη τοπική κοινότητα Ωραίου του Δήμου Μύκης Ξάνθης, παρέστη ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη.

Στο χαιρετισμό του στη διάρκεια της τελετής, ο κ. Δένδιας σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «…Σε μια εκδήλωση τιμής που η ελληνική πολιτεία, το ελληνικό κράτος, αναγνωρίζει τα οφειλόμενα. Εκπληρώνει ένα χρέος προς τους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες, οι οποίοι κλήθηκαν κατά τον Β’ ΠΠ, από εδώ από τη Θράκη, να υπερασπιστούν την Πατρίδα και ανταποκρίθηκαν στο πατριωτικό τους καθήκον. Ανταποκρίθηκαν με τον τρόπο που ανταποκρίνεται πάντοτε ο Έλληνας ένοπλος πολίτης, όταν το χρέος προς την πολιτεία, προς την Πατρίδα τον καλεί. Άνευ όρων. Άνευ αναβολών. Άνευ διλημμάτων…»

Ο ίδιος, αναφερόμενος στην τότε εθνική προσπάθεια όλων των Ελλήνων επισήμανε ότι «…Και σε αυτή την εθνική προσπάθεια, κυρίες και κύριοι, δεν υπάρχουν κατηγορίες πολιτών. Δεν υπάρχουν πολίτες πρώτης, δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης, δεν υπάρχουν πολίτες τρίτης κατηγορίας. Υπάρχουν Έλληνες πολίτες. Έλληνες πολίτες που στάλθηκαν ως ένοπλοι πολίτες απέναντι στον κατακτητή και που βεβαίως οδηγηθήκαμε στο να υπάρχουν οικογένειες που θρήνησαν. Να υπάρχουν κοινότητες και κοινωνίες που θρήνησαν, όπως εδώ στο Ωραίο. Όπως σε πολλές κοινότητες στη Θράκη…»

Ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στους Έλληνες Μουσουλμάνους τόνισε: «…Είναι ένας χώρος (Σ.Σ.: η Θράκη) που ακριβώς η έννοια της Πατρίδας αποκτά μια ξεχωριστή σημασία. Τόπος που γνώρισε κατακτήσεις, που γνώρισε καταστροφές, τόπος που αναγεννήθηκε πάντοτε. Τόπος που είδε διώξεις, είδε συμφορές, αλλά παρέμεινε ενιαίος και ακμαίος. Και η ελληνική μουσουλμανική μειονότητα είναι αναπόσπαστο τμήμα του χαρακτήρα αυτής ακριβώς της περιοχής, ένα αναπόσπαστο, πολύτιμο - θέλω να πω - κομμάτι της ίδιας της ταυτότητας της Ελλάδας. Μιας χώρας ευρωπαϊκής που η εθνική της συνοχή δεν δημιουργείται με αποκλεισμούς. Δημιουργείται και οικοδομείται με συμπερίληψη, με ισονομία, με αναγνώριση, με εμπιστοσύνη. Με τη βεβαιότητα ότι όποιος υπηρέτησε αυτή την Πατρίδα, πόσο μάλλον όποιος σκοτώθηκε για αυτή την Πατρίδα, ανήκει ανεπιφύλακτα στην αγκαλιά της και στην παράδοσή της.

Και αυτό ακριβώς αποδεικνύει η μνήμη των γενναίων αυτών ανθρώπων που σήμερα τιμάμε. Αποδεικνύουμε έτσι, για άλλη μια φορά, ότι η Θράκη είναι το παράδειγμα της αρμονικής συμβίωσης, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη, για την ευρύτατη περιοχή μας, τολμώ να πω για τον κόσμο μας.

Η Ελληνική Δημοκρατία έχει τη δυνατότητα και την ικανότητα να αναγνωρίζει τις θυσίες των πολιτών τις. Έχει άλλωστε και την υποχρέωση να το πράττει, ανεξάρτητα από το θρήσκευμα, τη γλώσσα, την καθημερινότητα, την πίστη του καθενός, την παράδοσή του…Η Ελλάδα υπογραμμίζει πάντα το καθήκον στην ελευθερία. Θα ήθελα να απευθυνθώ με έναν ιδιαίτερο τρόπο στους απογόνους των πεσόντων και να τους δηλώσω ότι η πολιτεία -εκ του προσώπου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας - στέκεται ενώπιόν τους με σεβασμό και με αναγνώριση.

Οι άνθρωποί τους, αυτοί οι άνδρες που τιμάμε τη μνήμη τους, είναι Ήρωες της Πατρίδας και είναι για την ελληνική πολιτεία αλησμόνητοι. Η θυσία τους εγγράφεται στη μεγάλη αφήγηση της εθνικής μνήμης, των εθνικών αγώνων, της Εθνικής Αντίστασης, της προσπάθειας της Πατρίδας μας για να διατηρήσει διαχρονικά την ελευθερία της.»

Και ο ΥΕΘΑ κατέληξε λέγων: «Αιωνία η μνήμη των πεσόντων για την Πατρίδα. Αιωνία η μνήμη των μουσουλμάνων συμπολιτών μας που θυσιάστηκαν για την Πατρίδα. Αιωνία η μνήμη όσων διαχρονικά έχασαν τη ζωή τους για να βρισκόμαστε εμείς σήμερα εδώ. Σας ευχαριστώ πολύ».

Ακολούθως ο κ. Υπουργός κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων Μουσουλμάνων της τοπικής κοινότητος και παρακολούθησε την ανάγνωση κειμένων και την ερμηνεία τραγουδιών από τους μαθητές του Δημοτικού Μειονοτικού Σχολείου Ωραίου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης οι Βουλευτές του νομού κ.κ. Σπύρος Τσιλιγγίρης και Μπουρχάν Μπαράν, η Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κα. Βασιλική Παυλάκη, ο Διοικητής της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοικήσεως Θράκης (ΑΣΔΙΘ) Αντιστράτηγος Παναγιώτης Καβιδοπουλος, ο Υποδιοικητής της ΑΣΔΙΘ Υποστράτηγος Γεώργιος Βάσιος και ο Επιτελάρχης της Υποστράτηγος Θωμάς Γερασίμου, ο Δήμαρχος Μύκης κ. Αχμέτ Κιούρτ, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ωραίου κ. Χουσεΐν Κιρατζή και τα μέλη του Συμβουλίου της, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, της τοπικής Ενώσεως Αποστράτων, τοπικών φορέων και κάτοικοι της κοινότητος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ