Ν. Παναγιωτόπουλος για Rafale: Εμβληματικό το εγχείρημα του επανεξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων

 
Ν. Παναγιωτόπουλος για Rafale: Εμβληματικό το εγχείρημα του επανεξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων

Ενημερώθηκε: 14/01/21 - 20:38

Με ευρεία πλειοψηφία από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, υπερψηφίστηκε επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας για την απόκτηση των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25, με διαφορετικό σκεπτικό το κάθε ένα, καταψήφισαν το νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κλείνοντας την συνεδρίαση, ανέφερε πως η Βουλή σήμερα, με αυτή την ευρεία πλειοψηφία, «εκπέμπει ένα σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις».

Σχολιάζοντας την εξέλιξη της συζήτησης στην εθνική αντιπροσωπεία, ο υπουργός είπε ότι « όπως είχε γράψει ο Μανώλης Αναγνωστάκης 'καλά τα πήγαμε ως εδώ, μικροζημιές και μικροκέρδη συμψηφίζονται, το θέμα είναι από εδώ και πέρα τι λες…'. Σήμερα το Σώμα, νομίζω ότι είπε αρκετά… και εξέπεμψε ένα μήνυμα, που σε γενικές γραμμές, στην πλειοψηφία του, ασχέτως από την τελική απόφαση που έλαβε το κάθε κόμμα, είναι θετικό απέναντι στην τελική προσπάθεια ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων.

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας προέτρεψε τα κόμματα και την Βουλή, να παρακολουθούν και να ελέγχουν την καλή εκτέλεση των συμβάσεων, και έκανε αποδεκτή την τροπολογία του ΚΙΝΑΛ για 6μηνο έλεγχο της πορείας υλοποίησής τους από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Είναι, είπε, «κάτι που ασφαλώς το συμμερίζομαι»

«Το πρώτο Rafale σε μικρό διάστημα θα προσγειωθεί στην Τανάγρα και αυτά τα αεροσκάφη που ονομάζονται ως "οι ριπές ανέμου", με ελληνικά διακριτικά στα φτερά της, Έλληνες πιλότους στο χειριστήριο τους, θα είναι στη χώρα μας και θα σκεπάσουν ακόμα πληρέστερα, μαζί με τον υπόλοιπο στόλο των μαχητικών της Πολεμικής μας Αεροπορίας, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με τα φτερά και τα όπλα τους» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Υποστηρίζοντας το νομοσχέδιο για την απόκτηση των 18 μαχητικών αεροσκαφών, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κάλεσε όλα τα κόμματα και τους βουλευτές να συμβάλλουν με την θετική τους στάση στην υπερψήφιση του σχεδίου «εκπέμποντας ένα ισχυρό σήμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με πιο ισχυρές και αποτρεπτικές Ένοπλες Δυνάμεις»

Ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε ως «εμβληματικό» αυτό το εγχείρημα επανεξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρείται με αυτή την προμήθεια, καθώς είναι το πρώτο ανάλογο πρόγραμμα μετά από πολλά χρόνια που ενισχύει καταλυτικά την αποτρεπτική μας δύναμη, και σημειώνοντας πως «η ισχύς μιας χώρας, δεν είναι άλλη από την ισχύ των όπλων της και η ποιότητα του έμψυχου δυναμικού των στελεχών της».

Η προσπάθεια μας αυτή, τόνισε ο υπουργός είναι «διαρκής και εντατική», αποτελεί μια εθνική υπόθεση η οποία «καθίσταται επιτακτική λόγω της παρούσης κατάστασης με τις πολλές και σύνθετες προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως λόγω της συμπεριφοράς της γείτονος που αμφισβητεί ευθέως κυριαρχικά μας δικαιώματα, την ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο». Μάλιστα, παρατήρησε πως η Τουρκία μπορεί να «δείχνει τώρα πρόθυμη να προσέλθει στον διάλογο πλην όμως πριν μερικούς μήνες με την συμπεριφορά της προκάλεσε την καθολική και άνευ προηγουμένου κινητοποίηση του συνόλου των ΕΔ της χώρας μας».

Αναφερόμενος στην απόκτηση των Rafale, o υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε μέσα σε 4 μήνες, ανταποκρινόμενη με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και διαφάνεια στις εθνικές μας ανάγκες.

Απαντώντας σε επιφυλάξεις που διατύπωσαν κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με την κατάσταση των 12 μεταχειρισμένων αεροσκαφών, ανέφερε πως είναι στην εκδοχή που αποκτούνται πολύ πρόσφατα κάτι που τα καθιστά σαν καινούρια. «Τα αεροσκάφη αυτά με τα ειδικά τους χαρακτηριστικά και τα όπλα που φέρουν δημιουργούν συνθήκες υπεροχής τόσο στο πεδίο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου όσο και στο συνολικό ισοζύγιο μαχητικής ισχύος Ελλάδος- Τουρκίας».

Σημείωσε πως οι επί τριών μηνών διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους ήταν εντατικές, περίπλοκες και δύσκολες, όμως ολοκληρώθηκαν με την σκληρή δουλειά και την καλή διάθεση όλων των πλευρών. Για την επιλογή των μεταχειρισμένων αεροσκαφών, ο υπουργός είπε πως η γαλλική πλευρά προχώρησε σε προτάσεις που έγιναν αποδεκτές από εμάς. Εξήγησε πως για λόγους ταχύτητας δεν υπήρξε δημόσια πρόσκληση για αυτή την προμήθεια λόγω της ανάγκης από την κρίση που προκάλεσε στην περιοχή η Τουρκία. Όμως, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου αυτό θα ελεγχθεί προσυμβατικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο ώστε να διασφαλιστεί μέσω μιας δικαστικής Αρχής το τεκμήριο της νομιμότητας και της Διαφάνειας σημείωσε και προσέθεσε:

Οι όποιες αποκλείσεις που εντοπίστηκαν, όπως οι εγγυητικές επιστολές που πρέπει να προσκομιστούν, η διαδικασία παραλαβής των συμβατικών υποχρεώσεων, οι συνέπειες εκπρόθεσμης παράδοσης συμβατικού αντικειμένου, τα πρόστιμα, η ευθύνη έναντι τρίτων, όλα αντιμετωπίσθηκαν μέσα από τη διαπραγμάτευση. Γνώμονάς μας, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ήταν το δημόσιο συμφέρον, να προχωρήσουμε γρήγορα αλλά και χωρίς να υποχωρήσουμε από τις γραμμές που είχαμε θέσει. Επίσης, ο υπουργός, εξήγησε πως σε αυτό το πρώτο στάδιο της αρχικής προμήθειας δεν υπήρχε η δυνατότητα εμπλοκής της ΕΑΒ «Υπάρχει όμως πρόνοια που προκύπτει για το μέλλον. Εάν δεν επιμέναμε στην άμεση εμπλοκή της ΕΑΒ δεν θα μπορούσαμε αυτή η συμφωνία να ευοδωθεί».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, απαντώντας σε θέματα που νωρίτερα έθιξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, τον κάλεσε να μην προσπαθεί να βάλει υποθήκες για το μέλλον με εκτιμήσεις ώστε να καρπωθεί κάποιο ζήτημα που θα προκύψει. Απέρριψε τους ισχυρισμούς του ότι τα Mirage "είναι άχρηστα", λέγοντας πως χάρη στην νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης επιλύθηκαν τα προβλήματα με τα ανταλλακτικά. Για την ΕΛΒΟ, τόνισε ότι δεν πουλήθηκε -όπως αναφέρθηκε- με καμία "προίκα", δηλαδή me κάποια απόφαση για μελλοντική κατασκευή εκεί κάποιου οχήματος, ενώ για τη ναυπήγηση των φρεγατών είπε χαρακτηριστικά πως «"το παιχνίδι είναι ακόμα ανοικτό", έχουμε προτάσεις που τις εξετάζουμε και την απόφαση θα μας την υποδείξει το Πολεμικό Ναυτικό με βάση το συμφέρον της εθνικής μας άμυνας και τις ανάγκες του».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συμφώνησε με την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ, κυρίως στο δεύτερο τμήμα της, που προβλέπει 6μηνη ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για την πορεία υλοποίησης της σύμβασης. Επίσης, αναγνώρισε ως θετικό στοιχείο τις επιφυλάξεις που διατηρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Στεφανής «Tη σημερινή συνεδρίαση την περίμενε το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και ο ελληνικός λαός»

«Τη σημερινή συνεδρίαση την περίμενε το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, με μεγάλη χαρά. Διότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να πάμε στο μέλλον», ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, που ανέβηκε πριν από λίγο στο βήμα της Ολομέλειας. «Τη σημερινή ημέρα την περίμενε και την περιμένει ο ελληνικός λαός ο οποίος μας αξιολογεί. Βεβαίως την περιμένει και το γεωπολιτικό μας περιβάλλον το οποίο βλέπει, αναλύει και όλοι μαζί αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση υπεύθυνα και αποτελεσματικά, οδηγεί την Ελλάδα στο μέλλον, στην πρόοδο και την ευημερία, έχοντας ως ισχυρή βάση τις Ένοπλες Δυνάμεις», είπε ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας.

Ημέρα χαράς, εορτασμού και αισιοδοξίας για τις Ένοπλες Δυνάμεις, χαρακτήρισε ο υφυπουργός τη σημερινή, σημειώνοντας ότι από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση ανέλαβε καθήκοντα, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας διέγνωσε και προτεραιοποίησε, μετά από ενδελεχή ανάλυση, τις επιχειρησιακές απαιτήσεις, η κάλυψη των οποίων ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση και επαύξηση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων. 'Αμεσα, στις 17 Ιουλίου 2019, ενημερώθηκε ο κ. πρωθυπουργός, υπό την έγκριση του οποίου διερευνήθηκαν οι πιθανοί τρόποι ενέργειας και αναλήφθηκαν στοχευμένες, βέλτιστες πρακτικές, για την ολιστική αντιμετώπιση των αναγκών και των τριών κλάδων.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στις συντονισμένες στρατηγικές δράσεις για την ισόρροπη ανάπτυξη των τριών κλάδων, σημειώνοντας ότι το όλο εγχείρημα ήταν απαιτητικό και τελικά και πολύπλοκο με δεδομένη και την αυξημένη τουρκική προκλητικότητα στον Έβρο και το Αιγαίο, τη δυσμενή υγειονομική συγκυρία και τους πεπερασμένους οικονομικούς πόρους.

Όπως άλλωστε έσπευσε να επισημάνει, η ψήφιση του σχεδίου νόμου για την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών, συνιστά μία μόνο δράση από μια σειρά πολυδιάστατων δράσεων της κυβέρνησης οι οποίες θα οδηγήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις σε μια νέα εποχή και θα τους εξασφαλίσουν τη δυνατότητα απρόσκοπτης υλοποίησης της αποστολής που τους έχει ανατεθεί από την πατρίδα, αναπτερώνοντας περαιτέρω, τόσο το ηθικό και την υπερηφάνεια του προσωπικού όσο και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού προς αυτές.

«Ταυτόχρονα όμως, αναβαθμίζοντας την στρατιωτική της ισχύ, η Ελλάδα εδραιώνει με εμφατικό τρόπο την υπόστασή της, ως χώρα πυλώνας της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή», είπε ο Αλκιβιάδης Στεφανής, για να υπογραμμίσει ότι «είναι μια ημέρα χαράς, εορτής και ικανοποίησης η σημερινή, διότι κάνουμε ένα βήμα αισιοδοξίας, δύναμης, αποτελεσματικότητας και υψηλού συμβολισμού δράσης. Ένα βήμα από τα πολλά που γίνονται και θα γίνουν».

Ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας σημείωσε «με ικανοποίηση» τη συναίνεση του συνόλου σχεδόν του πολιτικού κόσμου, «αναγνωρίζοντας όλοι με υπερηφάνεια την προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων, τις οδηγούμε στο μέλλον για μια Ελλάδα ασφαλή, ισχυρή, αποτελεσματική, αισιόδοξη και γεμάτη φως».

Ο κ. Στεφανής απευθύνθηκε ξεχωριστά στο ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, λέγοντας ότι το 2020 ήταν μια χρονιά η οποία απέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι η λειτουργία των ΕΔ για την υποστήριξη του ελλαδικού χώρου, υλοποίησε μόνο εθνικά σχέδια. «Η ανάπτυξη, η αναδιάταξη, η προώθηση, ο σχεδιασμός ήταν καθαρά για την εξυπηρέτηση εθνικών σχεδίων και οι Ένοπλες Δυνάμεις λειτούργησαν με τρόπο εκπληκτικό και ο ελληνικός λαός ένιωσε υπερήφανος για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Και εσείς ο πολιτικός κόσμος συνεχάρη τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Και μέσα στον πολιτικό κόσμο είναι και τα δύο κόμματα, τα δικά σας. Εδώ όμως παρατηρείται η εξής αντίφαση. Από τη μια συγχαίρετε τις Ένοπλες Δυνάμεις για το εξαιρετικό τους έργο και από την άλλη τους αρνείστε να εξοπλιστούν για να οδηγηθούν στο μέλλον. Είναι μια αντίφαση αυτή που μας προβληματίζει, διότι θα θέλαμε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή να ήσασταν κοντά μας. Διότι είναι η έναρξη ενός έτους εμφατικού που θα μας οδηγήσει στο μέλλον και που όλοι συσπειρωνόμαστε για το άλμα προς το αύριο», είπε ο Αλκιβιάδης Στεφανής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ