Την επέτειο του θανάτου της σύγχρονης ηρωΐδος της Ελλάδος, της Δέσποινας Αχλαδιώτη, πιο γνωστής ως «Κυρά της Ρω», η οποία έφυγε πλήρης ημερών από τη στις 13 Μαΐου 1982, δεν ξέχασε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο «Χ».
«43 χρόνια χωρίς τη Δέσποινα Αχλαδιώτη. Την Κυρά της Ρω, που κάθε ημέρα επί δεκαετίες ύψωνε την ελληνική σημαία σε έναν από τους προμαχώνες της Ελλάδας.» σημείωσε στην ανάρτησή του ο κ.Υπουργός παραθέτοντας και μία φωτογραφία του από την τελευταία του επίσκεψη στο νησί της Ρω, που ως γνωστόν ανήκει στο στρατηγικής σημασίας νησιωτικό σύμπ0λεγμα της Μεγίστης (Καστελλορίζου), προσθέτοντας: «φωτογραφία από την επίσκεψή μου στη Ρω και την κατάθεση στεφάνου στο μνήμα της Δέσποινας Αχλαδιώτη στις 4/5/2024».

Η Δέσποινα Αχλαδιώτη γεννήθηκε το 1890 και εγκαταστάθηκε στη Ρω με τον άνδρα της το 1924, χρονιά που όπως όλοι ξέρουμε το νησί, όπως και ολόκληρα τα Δωδεκάνησα δεν ανήκαν στην Ελλάδα αλλά στην Ιταλία.
Εκεί το ζευγάρι ασχολήθηκε με την κτηνοτροφία, ζώντας μόνο του σε αυτό το μικροσκοπικό νησί που δεν είχε τότε καμία απολύτως υποδομή. Το 1940, μετά το θάνατο του συζύγου της, και ακολούθως και της τυφλής μητέρας της, η Δέσποινα Αχλαδιώτη παρέμεινε μόνη της σε ολόκληρο το νησί, εξακολουθώντας να υψώνει σε καθημερινή βάση την Ελληνική Σημαία, κάθε πρωί ενώ την υπέστειλε κάθε απόγευμα με τη δύση του ηλίου, μεταφέροντας στους ΠΑΝΤΕΣ ότι αυτό το μικρό νησάκι ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ!
Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι η Ελληνική Σημαία υψώθηκε για πρώτη φορά το 1;929, όταν τυπικώς το νησάκι ανήκε στην Ιταλία και όταν στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι κάτοικοι του Καστελλορίζου κατέφυγαν ως πρόσφυγες είτε στη Μέση Ανατολή είτε στην Κύπρο, η ίδια – ολομόναχη – παρέμεινε στο νησάκι και συμμετέχοντας ενεργώς στην Εθνική Αντίσταση.
Μετά την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Παρισίων το 1947, η καθημερινή αποστολή της της επάρσεως της Ελληνικής Σημαίας απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη εθνική αξία για…προφανείς λόγους.
Το 1975, όταν η Δέσποινα Αχλαδιώτη είχε μεταβεί προσωρινώς στη Ρόδο για λόγους υγείας, Τούρκοι «δημοσιογράφοι», όπως άλλωστε άλλοι Τούρκοι «δημοσιογράφοι» 11 χρόνια αργότερα στα Ίμια, βρήκαν την ευκαιρία και αποβιβάστηκαν στη Ρω, όπου ύψωσαν την τουρκική σημαία.
Μόλις η «Κυρά της Ρω» επέστρεψε από τη Ρόδο την κατέβασε αμέσως, υψώνοντας εκ νέου την Ελληνική Σημαία σε καθημερινή βάση, γεγονός που προκάλεσε πανελλήνια συγκίνηση και πολιτική κινητοποίηση.
Αμέσως, η πυραυλάκτος του Πολεμικού Ναυτικού ΤΠΚ «ΠΕΖΟΠΟΥΛΟΣ» κατέπλευσε προς τιμήν της στο Καστελλόριζο με τον κυβερνήτη της να της κάνει δώρο μία Ελληνική Σημαία ακόμα μεγαλυτέρων διαστάσεων από αυτήν που είχε και είχε φθαρεί από τη χρήση!