Σε μια νέα, εκτεταμένη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας ύψους έως και 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων προχωρούν Ελλάδα και ΗΠΑ, βάζοντας στο επίκεντρο τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό των ελληνικών φτερούγων.
Σύμφωνα με αποκαλύψεις υψηλόβαθμων πηγών στο πρακτορείο Reuters, το Deal περιλαμβάνει την αγορά έξυπνων πυρομαχικών, προηγμένων πυραύλων και βομβών για τα μαχητικά F-16 Viper και F-35, καθώς και για τα ελικόπτερα Black Hawk, ενώ παράλληλα τροχιοδρομείται η αναβάθμιση επιπλέον μαχητικών F-16 στο υπερσύγχρονο πρότυπο Viper.
Παρά το εντυπωσιακό μέγεθος του ποσού, αρμόδιοι αξιωματούχοι από τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται για μια έκτακτη οικονομική επιβάρυνση που θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό. Αντίθετα, οι περισσότερες από τις προμήθειες βρίσκονται ήδη ενταγμένες στο πολυετές αμυντικό πρόγραμμα της χώρας —το οποίο αγγίζει τα 28 δισ. ευρώ έως το 2036— με την αποπληρωμή τους να επιμερίζεται ομαλά σε βάθος ετών.
Η κίνηση αυτή αποτελεί κομμάτι του ευρύτερου σχεδίου της Αθήνας να θωρακίσει την αποτρεπτική της ισχύ μετά τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, διατηρώντας τις αμυντικές της δαπάνες κοντά στο 3,5% του ΑΕΠ —από τα υψηλότερα ποσοστά στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Την ίδια στιγμή, η στρατηγική σχέση των δύο χωρών ενισχύεται και σε επίπεδο ασφάλειας, όπως επιβεβαιώθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα, όπου συμφωνήθηκε ένα κοινό πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.