Ο μισός Στόλος σε αποστολές με τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ» να πλέει ήδη στην Ερυθρά Θάλασσα

 
fregata psara

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 04/03/24 - 20:38

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Ο μισός (που λέει ο λόγος) Ελληνικός Στόλος βρίσκεται σε αποστολές, με τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ» να πλέει ήδη στην Ερυθρά Θάλασσα και να κατευθύνεται προς την περιοχή της αποστολής της, προκειμένου να ενταχθεί στη ναυτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, στο πλαίσιο της επιχειρήσεως «ΑΣΠΙΔΕΣ», με τον Υπουργόι Εθνικής Αμύνης κ. Νίκο Δένδια σε συνέντευξή του στο «Ρώϋτερς» εκφράζει εκ νέου την επιθυμία της χώρας μας «να παίξει κεντρικό ρόλο στην ασφάλεια των 27χωρών μελών», όπως τόνισε χαρακτηριστικώς.

Πιο συγκεκριμένα.

Σήμερα, 4 Μαρτίου 2024, ο Ελληνικός Στόλος, υπό τον ευρύτερο συντονισμό του ΓΕΕΘΑ, επιχειρεί ως ακολούθως:

Στην επιχείρηση της ΕΕ EURONAVOR “ASPIDES” στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας και των διεθνών θαλάσσιων οδών εμπορίου στην περιοχή που απειλούνται από τις προσβολές με drones από τους Χούθι. Ως γνωστό η Ελλάδα συμμετέχει με τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ», τύπου MEKO-200HN, και με τον τακτικό διοικητή της όλης επιχειρήσεως, νεοπροαχθέντα από προχθές, Υποναύαρχο Γρυπάρη ΠΝ, ο οποίος διοικεί την επιχείρηση από το ένα εκ των πέντε επιχειρησιακών αρχηγείων της ΕΕ, που βρίσκεται στη Λάρισα.

Στην επιχείρηση “Prosperity Guardian”, που είναι η αντίστοιχη επιχείρηση της Βρετανίας και των ΗΠΑ, όπου το ΠΝ συμμετέχει με έναν επιτελή-σύνδεσμο στο αρχηγείο της επιχειρήσεως στο Μπαχρέϊν, με την πρόθεση της άμεσης συνεργασίας μεταξύ των δύο επιχειρήσεων.

Στη δεύτερη θαλάσσια επιχείρηση της ΕΕ, την επιχείρηση “IRINI”, που διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου όπλων προς τη Λιβύη και τον έλεγχο των από εκεί μεταναστευτικών ροών, η Ελλάδα συμμετέχει με τη φρεγάτα «ΕΛΛΗ», τύπου “S” (“Standard”).

Στην επιχείρηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στα ανοικτά του Λιβάνου, με την επωνυμία “UNIFIL”, η Ελλάδα συμμετέχει με τη φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ», τύπου MEKO-200HN.

Στη 2η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Ναρκοπολέμου του ΝΑΤΟ (SNMCMG2), που επιχειρεί στη Μεσόγειο, την παρούσα χρονική στιγμή η Ελλάδα έχει τη Διοίκηση της Δυνάμεως με τον Πλοίαρχο Φώτιο Παρασκευά ΠΝ και με το Πλοίο Γενικής Υποστηρίξεως (ΠΓΥ) «ΗΡΑΚΛΗΣ», που αποτελεί και το πλοίο διοικήσεως της όλης δυνάμεως για το τρέχον, πρώτο, εξάμηνο του 2024.

Στη 2η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ (SNMG-2) που επιχειρεί στο Αιγαίο, μεταξύ των Ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των έναντι αυτών τουρκικών ακτών για την προστασία από την παράνομη μετανάστευση. Στην προαναφερθείσα ναυτική δύναμη το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει με κανονιοφόρους ή/ πυραυλακάτους, που επιχειρούν μόνιμα από νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και «φορούν ΝΑΤΟϊκό καπέλο» για την εκτέλεση ΝΑΤΟϊκών περιπολιών με την SNMG-2.

Τέλος, την παρούσα χρονική συγκυρία η Ελλάδα συμμετέχει και στη μεγαλύτερη ΝΑΤΟϊκή άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου, που σχεδιάζεται και διευθύνεται από τη Ναυτική Διοίκηση (MARCOM) της Συμμαχίας, την “Dynamic Manta’24”, με τη φρεγάτα «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ», τύπου “S” (“Standard”), και το σύγχρονο υποβρύχιο «ΜΑΤΡΩΖΟΣ», τύπου Type-214AIP.

Για ένα Στόλο όπως είναι ο Ελληνικός, με τα γνωστά προβλήματα και ελλείψεις σκαφών, η ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ συμμετοχή μονάδων σε τόσες υποχρεώσεις, ναυτικές επιχειρήσεις και αποστολές (της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ) δείχνει ασφαλώς την πρόθεση των Αθηνών όχι πλέον να «κρύβεται» και να απέχει από διεθνείς παρουσίες και υποχρεώσεις αλλά να είναι παρούσα, όπου αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον.

Αυτό άλλωστε δήλωσε και ο ΥΕΘΑ κ. Νίκος Δένδιας σε σημερινή συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ρώϋτερς» όπου – μεταξύ άλλων – δήλωσε ότι «Η Ελλάδα, που φιλοξενεί το στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης "Aspides" για την προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, επιθυμεί να παίξει κεντρικό ρόλο στην ασφάλεια των 27χωρών μελών». Και πρόσθεσε: «Πρέπει να μπορούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας», καθώς και ότι η ΕΕ μπορεί να το επιτύχει σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και άλλες συμμαχικές χώρες».

Τέλος, αναφορικώς με την επιχείρηση “ASPIDES” της ΕΕ, που ασφαλώς έχει και τον μεγαλύτερο βαθμό επικινδυνότητος, ο κ.Δένδιας στην ίδια συνέντευξή του τόνισε: «Η Ελλάδα και η ΕΕ βρίσκονται σε συναγερμό από την "εξειδικευμένη προσέγγιση" των Χούθι αναφορικά με τις επιθέσεις τους καθώς εκτός από εναέρια drones χρησιμοποιούν θαλάσσια και υποβρύχια όπλα, πυραύλους και θαλάσσιες νάρκες στις επιθέσεις τους. Η ασφάλεια των πληρωμάτων των πέντε φρεγατών -- από Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο και Γαλλία-- αποτελούν επίσης λόγο ανησυχίας, είπε ζητώντας τον στενότερο συντονισμό με άλλους φιλικούς στόλους που βρίσκονται στην περιοχή όπως των ΗΠΑ και της Ινδίας» Και πρόσθεσε: «Το να έχουμε στενό συντονισμό και όσο το δυνατό πιο κοινή προσέγγιση με τους άλλους στόλους. είναι ενδεδειγμένο και σημαντικό».

Όλα αυτά βεβαίως είναι σωστά. Καταδεικνύουν όμως και την άμεση επιχειρησιακή ανάγκη, όπως το Πολεμικό Ναυτικό, ο Ελληνικός Στόλος, ενισχυθεί ΑΜΕΣΑ, με νέα σκάφη, ει δυνατόν «χθες». Και αυτό καλό είναι να το έχουν υπόψη τους οι αρμόδιοι (που ασφαλώς το έχουν) και να προχωρήσουν τα εξοπλιστικά προγράμματα του ΠΝ και του Στόλου με ταχύτατους ρυθμούς και όχι με προοπτική και ορίζοντα το 2030 (και βάλε)!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ