Στην ανάγκη διεθνούς αναγνωρίσεως και διατηρήσεως της ιστορικής Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού αναφέρθηκαν στα μυνήματά τους για την σημερινή επέτειο τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, όσο και όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου!
«Σήμερα, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τιμάμε με σεβασμό τις εκατοντάδες χιλιάδες των θυμάτων που διώχθηκαν, σφαγιάστηκαν, ξεριζώθηκαν από τις προγονικές τους εστίες, αφανίστηκαν στις μαρτυρικές πορείες θανάτου στην Ανατολία, κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.» σημείωσε ο ΠτΔ κ. Κ.Τασούλας και πρόσθεσε: «Μνημονεύουμε με οδύνη τις ανείπωτες δοκιμασίες ενός από τα πλέον δυναμικά κομμάτια του Ελληνισμού με τον μοναδικό πολιτισμό του, που επί αιώνες ανθούσε στα παράλια και στην ενδοχώρα του Πόντου. Καθιερώνοντας πριν από τρεις και πλέον δεκαετίες, στις 11 Μαρτίου 1994, την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων, η Βουλή των Ελλήνων εκπλήρωσε ένα καθήκον όχι μόνο προς τους ομοεθνείς μας – τους απογόνους όσων αθώων επέζησαν αναζητώντας καταφυγή στη μητέρα πατρίδα, για να συμβάλλουν στη συνέχεια, με την ακλόνητη ενεργητικότητα, το ακαταπόνητο ψυχικό σφρίγος και τις χιλιόχρονες αξίες τους στην οικοδόμηση της νεότερης Ελλάδας – αλλά και προς την Ιστορία.
106 χρόνια μετά την έναρξη του τελευταίου σταδίου της εξόντωσης του Ποντιακού Ελληνισμού, χρέος όλων μας απέναντι στην ιστορία μας είναι να διατηρήσουμε ζωντανή την μνήμη των τραγικών θυμάτων αυτής της θηριωδίας.
Η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου συνιστά τον ελάχιστο φόρο τιμής στις ζωές αυτών των ανθρώπων και συμβολή στις προσπάθειες αποτροπής της επανάληψης ανάλογων ειδεχθών εγκλημάτων στο μέλλον.
Η θυσία των Ελλήνων του Πόντου μας αφήνει ως παρακαταθήκη τον αγώνα για την καταπολέμηση κάθε μορφής βίας, διακρίσεων και μισαλλοδοξίας και την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας των λαών.»
«Η προάσπιση της ιστορικής αλήθειας αποτελεί ύψιστο εθνικό μας χρέος.» σημείωσε – μεταξύ άλλων – ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας, με σχετική ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο «Χ», αναφορικώς με τη σημερινή επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
«Τιμάμε τη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και τη μεγάλη συμβολή των Ποντίων στην οικονομική, πνευματική & κοινωνική ζωή της χώρας. Η προάσπιση της ιστορικής αλήθειας αποτελεί ύψιστο εθνικό μας χρέος.» έγραψε ο κ. Υπουργός στο «Χ».
«Μόνο η ισχυρή συλλογική μνήμη είναι δύναμη αποτροπής ανάλογων θηριωδιών κατά της ανθρωπότητας», σημείωσε στο δικό του μήνυμα για τη σημερινή επέτειο, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Νίκος Ανδρουλάκης.
«Τιμούμε σήμερα τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας όπως αυτή καθιερώθηκε το 1994 από τη Βουλή των Ελλήνων μετά από πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος παρέστη στις εκδηλώσεις του δήμου Θεσσαλονίκης «Η φλόγα της μνήμης» στο μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
«Τιμούμε τη μνήμη των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες. Τιμούμε τη μνήμη των ανθρώπων που ήρθαν εδώ, στον τόπο τους, και μεγαλούργησαν», συνέχισε, τονίζοντας ότι «έχουμε χρέος, ως πολιτεία, να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να υπάρξει διεθνής αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας».
Και κατέληξε λέγων: «Δεν είναι μόνο ένα εθνικό στοίχημα. Είναι ένας πανανθρώπινος στόχος. Γιατί μόνο η ισχυρή συλλογική μνήμη είναι δύναμη αποτροπής ανάλογων θηριωδιών κατά της ανθρωπότητας, ιδιαίτερα σε μια εποχή που αυτός ο εφιάλτης είναι ακόμα εδώ».
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, για τη σημερινή Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, δήλωσε τα εξής: «106 χρόνια μετά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και τους πάνω από 1 εκατομμύριο ξεριζωμένους, θύματα της άρχουσας τάξης της Τουρκίας, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων, στηρίζουμε τη δίκαιη διεκδίκηση για τη “Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων”, μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα ενάντια στο βάρβαρο σύστημα που προκαλεί τις σύγχρονες γενοκτονίες, για να μη ζήσει ποτέ κανείς άλλος λαός τον πόλεμο, την εξόντωση, την προσφυγιά».