Πάει Βουλή η σύμβαση των Belharra - Tον νέο χρόνο «πέφτουν» οι υπογραφές

 
Πάει Βουλή η σύμβαση των Belharra - Tον νέο χρόνο «πέφτουν» οι υπογραφές

Ενημερώθηκε: 13/12/21 - 15:01

Στην τελική ευθεία μπαίνουμε για να επισημοποιηθεί η απόκτηση των τριών Belharra αφού σε λίγες μέρες αναμένεται η σύμβαση για τις υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες να πάει στην Βουλή προς ψήφιση. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα γίνει πριν το τέλος του έτους έτσι ώστε το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 να έχουν «πέσει» οι τελικές υπογραφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία.

Το καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας έγινε την περασμένη Παρασκευή όταν μετά από ένα μαραθώνιο εξαντλητικών διαπραγματεύσεων, που διήρκησε σχεδόν 2,5 μήνες, υπογράφηκε στην Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) μεταξύ της ελληνικής και της γαλλικής πλευράς το προσχέδιο της συμφωνίας που περιλαμβάνει τις τρεις φρεγάτες Belharra, τον οπλισμό τους και τριετή τεχνική υποστήριξη. Όπως και με τα Rafale έτσι και με τις Belharra θα υπογραφούν τρεις ξεχωριστές συμβάσεις με συνολικό κόστος 3,050 δις ευρώ. Ουσιαστικά κάθε Belharra μας κοστίζει περίπου 1 δις, ενώ υπενθυμίζεται ότι πριν από λιγότερο 1,5 χρόνο οι Γάλλοι μας έδιναν 2 Belharra περίπου στα ίδια λεφτά.

Μετά και την ουσιαστική ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τις Belharra, στο Πολεμικό Ναυτικό στρέφουν όλη τους την προσοχή στο επόμενο μεγάλο πρότζεκτ, που είναι φυσικά η απόκτηση των κορβετών. Με 2 δις ευρώ περίπου μπάτζετ που έχει στην ευχέρεια του το ΠΝ, προσανατολίζεται στην αγορά όσο περισσότερων κορβετών μπορεί έτσι ώστε να ανανεώσει ριζικά το γηρασμένο του στόλου.

Τελευταίο στην λίστα του Πολεμικού Ναυτικού είναι ο εκσυγχρονισμός των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή έφτασε η πρόταση των αμερικανών για των εκσυγχρονισμό των τεσσάρων ΜΕΚΟ με δυνητικό μέγιστο κόστος τα 2,5 δις δολάρια. Αρχικά να σημειώσουμε ότι ο λόγος που είναι τόσο υψηλή η προσφορά των αμερικανών είναι γιατί έχουν συμπεριλάβει οποιαδήποτε βελτίωση μπορεί να γίνει στα πλοία, μαζί με τον οπλισμό και την υποστήριξη τους. Αν επιλεγεί η αμερικανική πρόταση σίγουρα το κόστος δεν θα έχει καμία σχέση με την αρχική τιμή αλλά θα είναι αισθητά μειωμένο. Από την πλευρά της όμως η ηγεσία του ΠΝ έχει κατασταλάξει ότι δεν θέλει να δώσει ένα μεγάλο ποσό για να εκσυγχρονίσει πλοία 30 ετών και προσανατολίζεται σε ένα μερικό «λίφτινγκ», που πιθανότατα δεν θα γίνει και στις 4 φρεγάτες ΜΕΚΟ, συνολικού κόστους μάξιμουμ τα 500 εκατομμύρια.

Τέλος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, αναμένεται να δώσει το παρών στην πανηγυρική τελετή που θα γίνει στην Λοριάν ,στα ναυπηγεία της Group Naval, για την κοπή του πρώτου ελάσματος της ελληνικής Belharra. Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα δεν έχει κλειδώσει η ημερομηνία της τελετής, αλλά ο στόχος είναι να πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιανουάριο. Μάλιστα είναι πολύ πιθανό στην τελετή να είναι παρόντες και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Ζαν Ιβ Λεντριάν.