Πως το ΓΕΕΘΑ το 2021 πήγε ένα βήμα παρακάτω τη στρατιωτική διπλωματία

 
Πως το ΓΕΕΘΑ το 2021 πήγε ένα βήμα παρακάτω τη στρατιωτική διπλωματία

Ενημερώθηκε: 31/01/22 - 22:47

Η πολιτική και στρατιωτική διπλωματία αποτελούν τις δύο πιο σημαντικές παραμέτρους για την εφαρμογή της εθνικής μας στρατηγικής.

Από το 2020 ΓΕΕΘΑ ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης κινήθηκε με στόχο την ανάπτυξη της στρατιωτικής διπλωματίας σχεδιάζοντας και υλοποιώντας ένα ευρύ πλέγμα διεθνών δραστηριοτήτων και συνεργασιών.

Δεν είναι τυχαίο που ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κων/νος Φλώρος πραγματοποίησε μια σειρά επαφών με τους Αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων, Υπουργούς και Ηγέτες των συμμαχικών μας χωρών, αλλά και χωρών που η Ελλάδα έχει σκοπό να εμβαθύνει τις σχέσεις της.

Το 2020 ο Στρατηγός Κων/νος Φλώρος, παρά την πρώτη μεγάλη έξαρση της πανδημίας, αλλά και την ελληνοτουρκική κρίση το καλοκαίρι του 2020, ταξίδεψε στο Ισραήλ, για να συναντήσει τον ομόλογο και να επιβεβαιώσει την ισχυρή εταιρική σχέση των δύο χωρών στο ασταθές περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και τη συναντίληψη των δύο χωρών για την ειρήνη και ασφάλεια στη περιοχή. Ταξίδεψε επίσης στην Κύπρο και στην Αίγυπτο, για αντίστοιχες διμερείς επαφές.

Το 2021, όμως ήταν μια χρονιά κλειδί για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ με τη συνεργασία του Υπ. Άμυνας και του Υπ. Εξωτερικών πραγματοποίησε κομβικά ταξίδια, που οδήγησαν στη δημιουργία ενός συμμαχικού στρατιωτικού τόξου απέναντι στην Τουρκία.

Στον παρακάτω πίνακα θυμίζουμε αναλυτικά τα ταξίδια του Α/ΓΕΕΘΑ για την προώθηση της στρατιωτικής διπλωματίας:

Πως το ΓΕΕΘΑ το 2021 πήγε ένα βήμα παρακάτω τη στρατιωτική διπλωματία

Όλες αυτές κινήσεις από το ΓΕΕΘΑ έγιναν σε μια περίοδο που ο Σουλτάνος ανακάτευε την τράπουλα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και ετοιμαζόταν να επαναπροσεγγίσει ακόμα και τους ορκισμένους εχθρούς του, όπως η Αίγυπτος, η Σ. Αραβία και τα Ηνωμένα Εμιράτα. Είναι οι συμμαχικές χώρες της Ελλάδας, με τις οποίες ο Ερντογάν επιχειρεί να μπεί σφήνα.

Πως το ΓΕΕΘΑ το 2021 πήγε ένα βήμα παρακάτω τη στρατιωτική διπλωματία

Τα τελευταία δύο χρόνια πάντως, οι ένοπλες δυνάμεις με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων, διεξήγαγαν νέες σημαντικές ασκήσεις με σύμμαχες και φίλες χώρες, σε διμερή και πολυμερή σχήματα, εντός και εκτός Ελλάδας. Έδειξαν ότι ανταποκρίνονται επάξια στις συμμαχικές τους υποχρεώσεις και δημιούργησαν αξιόπιστες και ισχυρές διμερείς στρατιωτικές συμφωνίες και συνεργασίες.

Η πολυεθνική διακλαδική άσκηση «Μέδουσα 11» είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος και τα ΗΑΕ έστειλαν μήνυμα συνεργασίας και αλληλεγγύης απέναντι στον μεγαλοϊδεατισμό του Ερντογάν.

Η Άσκηση Μέδουσα φέτος προσέγγισε τον ενδιαφέρον των χωρών του αραβικού κόσμου, με τις οποίες τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ιδιαιτέρως η στρατιωτική συνεργασία και όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές λειτουργεί αποτρεπτικά στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.

Πως το ΓΕΕΘΑ το 2021 πήγε ένα βήμα παρακάτω τη στρατιωτική διπλωματία

Η Ελλάδα ωστόσο παρείχε και παρέχει λιμενικές ευκολίες σε σημαντικό αριθμό συμμαχικών πολεμικών πλοίων που ελλιμενίστηκαν στη Σούδα, στον Πειραιά και στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο της της επιχείρησης «ATLANTIC RESOLVE».

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μάλιστα χρησιμοποιήθηκε για δεύτερη φορά, με σκοπό τις μετακινήσεις των στρατιωτικών μονάδων των ΗΠΑ, μετά και την υπογραφή και επικύρωση του τροποποιητικού πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Το όραμα του ΓΕΕΘΑ με τη διεξαγωγή πολυεθνικών ασκήσεων είναι να δημιουργηθεί ένα Μεσογειακό Τείχος με τις συμμαχικές μας χώρες με στόχο πάντα την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα στη περιοχή, απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή.

Οι διεθνείς δραστηριότητες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων το 2021 απεικονίζονται στο χάρτη:

Πως το ΓΕΕΘΑ το 2021 πήγε ένα βήμα παρακάτω τη στρατιωτική διπλωματία

Πρόσφατα το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε τον απολογισμό του έτους 2021, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τις δράσεις ανάπτυξης της στρατιωτικής διπλωματίας. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ « Οι ΕΔ, συνδράμοντας ενεργά στην κατάρτιση και αναθεώρηση θεσμικών κειμένων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά και συμμετέχοντας σε κοινές δράσεις και ασκήσεις για την επαύξηση της διαλειτουργικότητας και των επιχειρησιακών τους δυνατοτήτων, ενισχύουν σημαντικά το διεθνές αποτύπωμά τους και καθίστανται διεθνές επίκεντρο ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη συνεργασιών, εταιρικών σχέσεων και συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή.»

Ιδιαίτερη μνεία έκαναν επίσης σε δραστηριότητες διεθνούς κύρους και εμβέλειας, η ανάληψη των οποίων συνδυάστηκε με τις επετειακές εκδηλώσεις των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, όπως η Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, παρουσία του συνόλου των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ της Συμμαχίας.