«Σφήνα» των Ολλανδών στα εξοπλιστικό του Ναυτικού με τις φρεγάτες Μ, ως ενδιάμεση λύση

 
«Σφήνα» των Ολλανδών στα εξοπλιστικό του Ναυτικού με τις φρεγάτες Μ, ως ενδιάμεση λύση

Ενημερώθηκε: 23/09/20 - 11:13

Φρεγάτες: Το Πολεμικό Ναυτικό απέδειξε για ακόμα μια φορά την αξία του στο πρόσφατο ελληνοτουρκικό επεισόδιο με το Οruc Reis, με το σύνολο του στόλου να βρίσκεται για περίπου δύο μήνες σε κατάσταση υψηλής επαγρύπνησης και να αποδεικνύει εμπράκτως τις δυνατότητες του και το υψηλό επιχειρησιακό του επίπεδο.

Παρόλα αυτά η ενίσχυση του και η ανανέωση των πλοίων έχει αργήσει το λιγότερο μια δεκαετία όπως έχουν τονίσει κατά επανάληψη υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΠΝ. Την αδήριτη ανάγκη για ενίσχυση του Στόλου έχει αντιληφθεί και η κυβέρνηση και όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η προμήθεια τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλών ρόλων και η αναβάθμιση των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ που διαθέτει το ΠΝ.

Η προμήθεια, όμως, των νέων φρεγατών καθώς και η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και για αυτό το λόγο αποφασίστηκε η αγορά δύο φρεγατών που θα είναι άμεσα διαθέσιμες ως ενδιάμεση λύση.

Τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού εξετάζουν ήδη τα μεταχειρισμένα πλοία που θα μπορούσαν να αποκτηθούν με τους μέχρι τώρα υποψήφιους να είναι τα αμερικανικά πλοία κλάσης Arleigh Burke και Ticonderoga, οι βρετανικές φρεγάτες Type 23, οι γάλλο-ιταλικές φρεγάτες FREMM και οι ολλανδικές φρεγάτες Μ.

Από τις παραπάνω λύσεις το τελευταίο καιρό φαίνεται να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την πρόταση της Ολλανδίας αφού σύμφωνα με πληροφορίες είναι διαθέσιμές σχεδόν άμεσα. Οι φρεγάτες Μ αποτελούν την συνεχεία των φρεγατών S, που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό, με τα δύο πλοία να έχουν αρκετές ομοιότητες κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να γίνει σχεδόν ανώδυνα η προσαρμογή των πληρωμάτων σε αυτές και τα πλοία να ενταχθούν άμεσα στο στόλο, (πιθανόν ακόμα και εντός 3 εώς 5 μηνών).

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ολλανδοί δεν περιορίστηκαν μόνο στην προσφορά των φρεγατών, αλλά εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Οι φρεγάτες Μ κατασκευάστηκαν μεταξύ 1985 και 1995 και εκσυγχρονίστηκαν στην αρχή της δεκαετίας. Ο κύριος οπλισμός των πλοίων αποτελείται από ένα κύριο πυροβόλο των 76mm, 8 Κ/Β Harpoon, 16 A/A πυραύλους Sea Sparrow ή Evolved Sea Sparrow και δύο δίδυμους τορπιλοσωλήνες των 324mm. Την αντιβληματική προστασία παρέχει ένα Goalkeeper.

Κάθε φρεγάτα M μπορεί να υποστηρίξει και να φιλοξενήσει ελικόπτερο μεσαίας κατηγορίας (10 τόνων). Επιπλέον, υπάρχουν συστήματα ραντάρ Smart-S Mk1, LW-08 και SeaWatcher 100.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Ολλανδικές φρεγάτες Μ ήταν υποψήφιες για το Πολεμικό Ναυτικό στα μέσα του '80 όταν είχε γίνει διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια έξι φρεγατών αλλά τότε είχαν προτιμηθεί οι γερμανικές φρεγάτες τύπου ΜEKO.