ΣΝΔ: Πρωτιά για τρίτη συνεχή χρονιά στην ιστιοπλοϊκή «Ρεγάτα» των Ναυτικών Ακαδημιών στο Λιβόρνο – Προετοιμασία για τους ιστιοπλοϊκούς αγώνες «Παστρικάκεια 2025»

 
ΣΝΔ: Πρωτιά για τρίτη συνεχή χρονιά στην ιστιοπλοϊκή «Ρεγάτα» των Ναυτικών Ακαδημιών στο Λιβόρνο – Προετοιμασία για τους ιστιοπλοϊκούς αγώνες «Παστρικάκεια 2025»

Ενημερώθηκε: 08/05/25 - 14:27

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Πρωτιά, για τρίτη συνεχή χρονιά στην ιστιοπλοϊκή «Ρεγάτα» των Ναυτικών Ακαδημιών στο Λιβόρνο της Ιταλίας, επετεύχθη από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), ενώ η εξαιρετική ιστιοπλοϊκή της ομάδα ετοιμάζεται για να συμμετάσχει στους ετήσιους ιστιοπλοϊκούς αγώνες «Παστρικάκεια 2025», που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορία της Σχολής.

Πιο συγκεκριμένα. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων κατέκτησε την πρώτη θέση στη “Naval Academies Regatta 2025”, στο Λιβόρνο της Ιταλίας, όπου ως γνωστόν εδρεύει η αντίστοιχη ιταλική «ΣΝΔ». «Συγχαρητήρια στους Ναυτικούς Δόκιμους για την επιμονή, το ήθος και το ομαδικό πνεύμα που τους οδήγησαν στη νίκη!» σημειώνεται χαρακτηριστικώς στην επίσημη ιστοσελίδα της Σχολής, όπου δημοσιοποιείται το γεγονός.

Εξάλλου, ως προελέχθη, η θριαμβεύτρια ιστιοπλοϊκή ομάδα της Σχολής πρόκειται να συμμετάσχει στους Πανελλήνιους Διασυλλογικούς Ιστιοπλοϊκούς Αγώνες «Παστρικάκεια 2025», που πρόκειται να διεξαχθούν το διήμερο 17-18 Μαΐου 2025, που ονομάζονται έτσι προς τιμήν του πρώτου νεκρού μαθητή της Σχολής, του Ναυτικού Δόκιμου Ιωάννη Παστρικάκη.

Ο Ιωάννης Παστρικάκης ήταν ο μοναχογιός του γιατρού Γεωργίου Παστρικάκη και της Σοφίας, το γένος Γραικού, που γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1894, στις Αρχάνες Ηρακλείου Κρήτης, όπου και τέλειωσε το Δημοτικό, ενώ το Γυμνάσιο στο Ηράκλειο.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 1910 εισήλθε στη ΣΝΔ στον Πειραιά.

Τον Οκτώβριο του 1912, κατά την κήρυξη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, στη Σχολή φοιτούσαν μόνο πρωτοετείς και τριτοετείς διότι το 1909 και το 1911 δεν είχαν καταταγεί Δόκιμοι.

Ο Παστρικάκης, ως Ναυτικός Δόκιμος ΙΙΙ Τάξεως, είχε πρωτοστατήσει στις προσπάθειες να πεισθεί το τότε Υπουργείο Ναυτικών να επιτρέψει στους νεαρούς Δοκίμους να συμμετάσχουν στην προσπάθεια της πατρίδος να απελευθερώσει τα σκλαβωμένα ακόμα εδάφη της από τον Οθωμανικό ζυγό, παρακαλώντας πολλές φορές τον Υπουργό Ναυτικών Νικόλαο Στράτο, αλλά και τον επίσης Κρητικό Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος επιπλέον ήταν και Νονός του! Οι προσπάθειές του έπιασαν τόπο και ο Παστρικάκης μαζί με όλους τους άλλους τριτοετείς συμμαθητές του ονομάστηκαν Δόκιμοι Αρχικελευστές και τοποθετήθηκαν σε πολεμικά πλοία του Στόλου του Αιγαίου, συμμετέχοντας έτσι σε όλες τις κατά θάλασσα πολεμικές επιχειρήσεις του Α’ Βαλκανικού Πολέμου.

Το σχετικό Βασιλικό Διάταγμα όριζε ότι οι τριτοετείς Ναυτικοί Δόκιμοι, ως Δόκιμοι Αρχικελευστές, θα διατίθενται μόνο στην υπηρεσία των αποβατικών αγημάτων και ότι μετά το τέλος της επιστρατεύσεως θα επανέρχονταν στη ΣΝΔ προκειμένου να συνεχίσουν τα μαθήματά τους και να ολοκληρώσουν την φοίτησή τους στη Σχολή.

Τελικώς ο Παστρικάκης βρήκε ηρωικό θάνατο μαζί με άλλους συντρόφους του μαχόμενος στην ξηρά, ως πεζοναύτης, για την απελευθέρωση του νησιού της Χίου στις 15 Νοεμβρίου 1912, εκτελώντας χρέη αξιωματικού αποβατικού αγήματος, και συμμετέχοντας στην κατάληψη του υψώματος Σελλάδα του Αίπους. Κατά την ενέργειά του αυτή, ο Παστρικάκης τραυματίστηκε θανάσιμα κατά την επίθεση εναντίον θέσεων της τούρκικης φρουράς και πέθανε την επομένη, 16 Νοεμβρίου 1912.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ