Στεφανής: «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει απειλές και χρειάζεται συνεχή διαθεσιμότητα των οπλικών της συστημάτων»

 
Στεφανής: «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει απειλές και χρειάζεται συνεχή διαθεσιμότητα των οπλικών της συστημάτων»

Ενημερώθηκε: 14/07/21 - 13:45

«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας καταβάλλει κάθε προληπτική προσπάθεια για τη δημιουργία και τη διατήρηση μιας ισχυρής εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, με αποτέλεσμα τα μέτρα για έρευνα και ανάπτυξη στους τομείς ασφάλειας».

Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, κηρύσσοντας, χθες, την έναρξη του «Workshop with Industry: Opportunities offered by EU Defence capability development tools», στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2021.

Όπως ανακοινώθηκε, στο workshop συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΓΕΕΘΑ, της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος (DEFIS), καθώς και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΚΕΠΥ), Αναστάσιος Ροζολής.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία σημαντική γεωπολιτική περιοχή στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ, κοντά σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από μεγάλη αστάθεια. Ταυτόχρονα αντιμετωπίζει απειλές κατά της εθνικής της ασφάλειας, που εκφράζονται ως πρόκληση κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Αυτές οι συνθήκες απαιτούν ένα υψηλό επίπεδο ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, με συνεχή διαθεσιμότητα οπλικών συστημάτων», σημείωσε ο κ. Στεφανής.

«Το όραμά μας για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία είναι τριμερές: Πρώτα από όλα, επιχειρησιακό. Πρέπει να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Δεύτερον, απαιτείται να είναι προσανατολισμένο στις επιχειρήσεις. Η αμυντική μας βιομηχανία πρέπει να είναι ανταγωνιστική, στοχεύοντας σε εξαγωγές, ώστε να συμβάλλει στη συνολική ανάπτυξη της χώρας. Τέλος, θεωρούμε την εγχώρια αμυντική βιομηχανία ως γεωπολιτικό κεφάλαιο. Η οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των προσεκτικά επιλεγμένων συμμάχων μας αποτελεί προτεραιότητά μας, που ενεργοποιεί τόσο την εγχώρια αμυντική βιομηχανία όσο και το γεωπολιτικό πλεονέκτημα της πατρίδας μας», συμπλήρωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (EDF), επεσήμανε ότι αποτελεί «μία από τις πρωτοβουλίες στον ευρωπαϊκό αμυντικό χώρο. Μαζί με την CARD (Coordinated Annual Review on Defense) και την PESCO (Permanent Structure Operation) έχουν ανοίξει νέες ευκαιρίες για τη βιομηχανία».

«Με γνώμονα τις απαιτήσεις και τον ανταγωνισμό», συμπλήρωσε, «η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία αναπτύσσει και εφαρμόζει νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες τελευταίας τεχνολογίας. Ταυτόχρονα, οι ανταγωνιστικές τιμές αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας».

Για τις εγχώριες πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση υπογράμμισε ότι ξεκίνησε «πρόσφατα η πρώτη πρόκληση Καινοτομίας Άμυνας, αναζητώντας λύσεις στον τομέα Επίγνωσης της Κατάστασης (Situational Awareness), με στόχο την καλλιέργεια του καινοτόμου πνεύματος στο προσωπικό μας, στην ακαδημαϊκή και ερευνητική μας κοινότητα, και φυσικά στον κλάδο μας».

«Συμμετέχουμε και υποστηρίζουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας και πιστεύουμε ότι βρίσκονται στον σωστό δρόμο. Δεν έχουμε ακόμη όλες τις απαντήσεις, πιστεύουμε, ωστόσο, ότι μία ενοποιημένη στρατηγική, με πλήρως δεσμευμένους θεσμικούς φορείς, μπορεί να οδηγήσει στην επιτυχία», τόνισε ο κ. Στεφανής.

Εξάλλου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο της έκθεσης, συναντήθηκε με τον Σλοβάκο ομόλογό του, Marian Majer, με τον οποίο συζήτησε θέματα ενίσχυσης της διακρατικής συνεργασίας στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας και της εκπαίδευσης στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Επίσης, είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της NATO Support and Procurement Agency (NSPA), Patrick Fesquet, ώστε να ενισχυθεί η εκπαίδευση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και να διερευνηθεί το εύρος των δυνατοτήτων για συμπράξεις στην κατεύθυνση της ανάπτυξης αμοιβαίων ευκαιριών. Επιπλέον, ο κ. Στεφανής περιηγήθηκε στα περίπτερα και τους χώρους της έκθεσης, όπου ενημερώθηκε για τις παρεχόμενες δυνατότητες και συνομίλησε με επισκέπτες και στελέχη των εταιρειών.