Συνεκπαίδευση ειδικών δυνάμεων Ελλάδας, Κύπρου και ΗΠΑ στην Κρήτη – Μήνυμα στην Τουρκία (ΦΩΤΟ)

Συνεκπαίδευση ειδικών δυνάμεων Ελλάδας, Κύπρου και  ΗΠΑ στην Κρήτη – Μήνυμα στην Τουρκία
Ενημερώθηκε: 30/03/21 - 14:51

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία και σαφής ψήφος εμπιστοσύνη προς τις ελληνικές Ένοπλές Δυνάμεις  αποτελούν οι συνεχείς κοινές ασκήσεις που γίνονται από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα με δυνάμεις των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πολλαπλές κοινές ασκήσεις μεταξύ όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.  

Ειδικότερα για δεύτερη φορά μέσα σε χρονικό διάστημα δύο μηνών Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) από την Ελλάδα, την Κύπρο και τις ΗΠΑ πραγματοποίησαν συνεκπαίδευση σε αντικείμενα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (MAROPS/NAVSOF Training), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σούδας στην Κρήτη.

Η συνεκπαίδευση, που πραγματοποιήθηκε από τις 16 έως τις 24 Μαρτίου, εκτελέστηκε στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – ΗΠΑ υπό τον συντονισμό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ) και πραγματοποιήθηκαν αντικείμενα όπως Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης σε στατικούς στόχους ημέρα και νύχτα, Αμφίβιες Επιχειρήσεις πλησίον ακτής και Νηοψίες  με πρακτική εφαρμογή επί της Φρεγάτας ΨΑΡΑ και του εκπαιδευτικού πλοίου ΑΡΗΣ.

Η εν λόγω συνεκπαίδευση μεταξύ των ΔΕΕ Ελλάδας, ΗΠΑ και Κύπρου επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού τους και επαυξάνει το επίπεδο συνεργασίας κατά την σχεδίαση και εκτέλεση επιχειρήσεων αντιμετώπισης σύγχρονων απειλών στο περιβάλλον της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου.

Συνεκπαίδευση Ελλάδας, ΗΠΑ και με την Βόρεια Μακεδονία

Εκτός από την παραπάνω συνεκπαίδευση με την Κύπρο, οι κομάντο της Ελλάδας και των ΗΠΑ συμμετείχαν και σε ασκήσεις με μέλη των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Βόρειας Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα οι κομάντο των τριών χωρών συνεκπαιδεύτηκαν από τις 16 έως τις 26/3 σε αντικείμενα Ελεύθερης Πτώσης και Στατικού Ιμάντα σε Ζώνες Ρίψεως στην περιοχή της Αττικής και της Λάρισας.

Ειδικότερα πραγματοποιήθηκαν άλματα από μεγάλα ύψη [High Altitude Low Opening (HALO) και High Altitude High Opening (HAHO)] καθώς και Στατικού Ιμάντα (Static Line) ημέρα και νύχτα.

Από την Ελλάδα συμμετείχε προσωπικό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ), 1 Ελικόπτερο Ε/Π UH-1H και 1 Ε/Π CH-47D της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και 1 Αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας. Από τις ΗΠΑ συμμετείχε προσωπικό του 10th Special Forces Group και από την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας προσωπικό Ειδικών Επιχειρήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το προσωπικό από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας που συμμετείχε στην συνεκπαίδευση είναι απόφοιτοι του Σχολείου Βασικής Εκπαίδευσης Αλεξιπτωτιστού (ΣΒΕΑ) που εκτελέστηκε στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) το 2020.

Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και της διαλειτουργικότητας των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων καθώς και στην αναβάθμιση του επιπέδου συνεργασίας, συναντίληψης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των συμμετεχουσών δυνάμεων.

1

2

3

4

5

6

7

8

9