Συνεκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων με τις Αεροπορικές Δυνάμεις των ΗΠΑ

 
06_nov_002

Ενημερώθηκε: 06/11/23 - 18:00

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Συνεκπαίδευση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τις Αεροπορικές Δυνάμεις των ΗΠΑ (USAF), πραγματοποιήθηκε προ ημερών και δημοσιοποιήθηκε σήμερα, στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ, αναφορικώς με τις δράσεις Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ.

Η προαναφερθείσα συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε μεταξύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΠΑ και ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ) και βομβαρδιστικών αεροσκαφών τύπου Β-1Β Lancer της US European Command (USEUCOM) εντός του FIR Αθηνών.

Στη συνεκπαίδευση συμμετείχαν, από ελληνικής πλευράς 2 ζεύγη μαχητικών αεροσκαφών F-16C/D και F-4E της ΠΑ σε αποστολές συνοδείας και παροχής εγγύς αεροπορικής υποστηρίξεως, καθώς και 1 ομάδα Τερματικής Καθοδηγήσεως Πυρών (JTAC) της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ. Από πλευράς των ΗΠΑ συμμετείχαν βομβαρδιστικά αεροσκάφη Β-1Β, με πτέρυγες μεταβλητής γεωμετρίας, καθώς και στοιχεία JTAC.

Στη διάρκεια της ασκήσεως εκτελέστηκε εικονική προσβολή στόχων με κατάδειξη αυτών από τις ομάδες των Ελλήνων και Αμερικανών JTAC στο Πεδίο Βολής Γλαφυρών.

«H συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτελεί συνέχεια αντίστοιχων συνεκπαιδεύσεων και συνέβαλε στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας, καθώς και στην αναβάθμιση της πολυεπίπεδης στρατιωτικής συνέργειας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών» σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ