Τελευταία εξέλιξη: Για αγορά 2 μεταχειρισμένων Ολλανδικών φρεγατών Μ διερευνά πάλι το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο

 
Τελευταία εξέλιξη: Για αγορά 2 μεταχειρισμένων Ολλανδικών φρεγάτών Μ διερευνά πάλι το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο

Ενημερώθηκε: 12/09/23 - 01:45

Ανατροπή των δεδομένων στο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού. Το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της 5ης Μαΐου συζήτησε την αγορά δύο μεταχειρισμένων φρεγατών τύπου Karel Doorman. Οι φρεγάτες αυτές, πιο γνωδτές ως τύπου «Μ» είναι η μετεξέλιξη των φρεγατών τύπου «S», που υπηρετούν εδώ και πολλά χρόνια στο Πολεμικό μας Ναυτικό, όιπως οι φρεγάτες «ΕΛΛΗ» και «ΚΑΝΑΡΗΣ».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η απόκτηση των πολεμικών αυτών πλοίων, θα προταθεί να γίνει μέσω διακρατικής συμφωνίας με την Ολλανδία. Αν τελικά η πρόταση υιοθετηθεί τότε ε΄9ιναι πιθανόν να αποκτήσουμε ακόμα δύο φραγάτες, ίδιου τύπου, με τον ίδιο τρόπο, από το Πολεμικό Ναυτικό του Βελγίου.

Η πρόοταση αυτή φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος μετά το γεγονός ότι το πρόγραμμα της απόκτησης νέων κορβετών έχει παγώσει για λόγους δημοσιονομικούς. Με το δεδομένο, ότι η οικονομική δυσπραγία επιτείνεται από τις νέες εκτακτες ανάγκες που δημιουργούνται για την αποκατάσταση των καταστροφών, που υπέστη η Θεσσαλία, η λύση της απόκτησης αξιόπιστων ενδιάμεσων λύσεων φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

Για το Πολεμικό Ναυτικό η λύση των Ολλανδικών φρεγατών «Μ» θεωρείται ικανοποιητική καθώς είναι πανομοιότυπες με τφρεγάτες «S», που ήδη υπηρετούν στον Στόλο μας, με το πλεονέκτημα ότι τα πλοία αυτά, καθώς και τα αντίστοιχα Βελγικά έχουν εκσυγχρονιστεί στις αρχές της δεκαετίας και είναι σε καλύτερη επιχειρησιακή κατάσταση από τις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ του Πολεμικού μας Ναυτικο. Έχουν δε, πολλές ομοιότητες με τις ΜΕΚΟ, με τη διαφορά ότι διαθέτουν καλύτερο ραντάρ πυροβόλου (αναβάθμιση του MW-08), συμπεριλαμβανομένου και παθητικού συστήματος ανίχνευσης. Είναι μία εξαιρετική προσέγγιση υπό την προϋπόθεση, ότι οι ομοιότητες είναι ίδιες με τις αντίστοιχες του 1993, που σύμφωνα με πληροφορίες μας φαίνεται ότι είναι. Σε αυτή τη περίπτωση το Πολεμικό Ναυτικό θα αναβαθμιστεί πολύ μικρότερο κόστος.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των φρεγατών «Μ»

Το Ολλανδικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει δύο τέτοιου τύπου φρεγάτες, την HNLMS Van Amstel (F831) και την HNLMS Van Speijk (F828). Έχουν εκτόπισμα 3.300 τόνους και μήκος 122 μέτρα. Χρησιμοποιούν δύο αεριοστρόβιλους κινητήρες Rolls Royce 16700 ίππων και δύο κινητήρες ντίζελ Stork-Werkspoor 4895 ίππων και μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητες έως και 29 κόμβους με επιχειρησιακή εμβέλεια τα 5.000 ναυτικά μίλια και αυτονομία 30 ημερών.

Διαθέτουν τα εξής λειτουργικά συστήματα:

-Ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης Thales Nederland LW-08
-Ραντάρ εναέριας επιτήρησης Thales Nederland SMART-S 3-D
-Προηγμένο ραντάρ SeaWatcher 100
-Παθητικό ηλεκτρο-οπτικό ραντάρ Thales Gatekeeper
-Ραντάρ επιφανείας Thales Scout
-Δύο ραντάρ ελέγχου πυρός Thales STIR-18
-Ραντάρ Πλοήγησης Decca 1609/9
-Ενεργό Σόναρ PHS-36
-Συστήματα ηλεκτρονικού Πολέμου Thales Vigile APX – Radar Electronic Support. Measures (RESM).

Αναφορικά με τον εξοπλισμό τους διαθέτουν:

-Ένα πυροβόλο OTO Melara 76 χιλιοστών,
-Ένα σύστημα κάθετης εκτόξευσης πυραύλων (VLS) τύπου Mark48 16 κελιών για πυραύλους επιφανείας -άερος τύπου Sea Sparrow,
-Εκτοξευτήρες για οκτώ αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon,
-Οπλικό σύστημα εγγύς άμυνας CIWS τύπου Goalkeeper των 30 χιλιοστών και
-Τέσσερις τορπιλοσωλήνες τύπου Mk32 των 324 χιλιοστών που χρησιμοποιούν τορπίλες τύπου Mark 46,
-Ενώ μπορούν να μεταφέρουν και ελικόπτερο τύπου NH-90.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ