Τι σηματοδοτεί η πρώτη παρουσία των Rafale στην άσκηση «Δούρειος Ίππος-2022»

 
Μαχητικά αεροσκάφη Rafale

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 25/10/22 - 15:43

Την πρώτη – «παρθενική» του – συμμετοχή σε άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων, με διακλαδική συμμετοχή προσωπικού και μέσων, είχε το νέο απόκτημα της Πολεμικής Αεροπορίας, το μαχητικό αεροσκάφος Rafale, στη διάρκεια της ασκήσεως ηλεκτρονικού πολέμου «Δούρειος Ίππος-2022», που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Το γεγονός αυτό σημαίνει πρακτικά την εξαιρετική δουλειά που πραγματοποιείται τόσο σε επίπεδο της 332 Μοίρα Παντός Καιρού «Γεράκι», στην οποία έχουν ενταχθεί τα μαχητικά, όσο και γενικότερα σε επίπεδο ΓΕΑ και ΓΕΕΘΑ, που τα εντάσσει σιγά – σιγά σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες για απόκτηση πολύτιμων εμπειριών, παράλληλα με την εκπαίδευση του προσωπικού, που δεν έχει σταματήσει ούτε λεπτό!      

Η είδηση αυτή της πρώτης συμμετοχής των Rafale σε άσκηση πέρασε στα «ψιλά» και ούτε της δόθηκε κάποια προσοχή χαμένη εντέχνως κάπου στις «λεπτομέρειες» ενός κατά τα άλλα υπηρεσιακού δελτίου τύπου του ΓΕΕΘΑ, που ανακοίνωσε το πέρας της άσκησης, με το μοναδικό «αποστειρωμένο» τρόπο  που γράφουν μία είδηση επαγγελματίες στρατιωτικοί και όχι επαγγελματίες δημοσιογράφοι!

Θυμίζουμε το σχετικό απόσπασμα του Δελτίου Τύπου του ΓΕΕΘΑ της 23 Οκτωβρίου:

• «…Από τον Στρατό Ξηράς (Σ.Σ.: συμμετείχαν στην άσκηση), το σύνολο των διαθέσιμων συστημάτων και μέσων επικοινωνιών, ηλεκτρονικού πολέμου και ηλεκτρονικής επιτήρησης, αντιαεροπορικά συστήματα, Επιθετικά Ελικόπτερα (ΕΕ/Π) AH-64A, καθώς και μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D.

• Από το Πολεμικό Ναυτικό, η Φρεγάτα (Φ/Γ) ΕΛΛΗ, το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ) ΡΟΥΣΣΕΝ, καθώς και 1 Ελικόπτερο S-70B.

• Από την Πολεμική Αεροπορία, αντιαεροπορικά συστήματα, Μαχητικά Αεροσκάφη Rafale, F-16 Block 50, Mirage 2000-5, καθώς και Αεροσκάφος 

EMB – 145H της 380 Μοίρας Αεροφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ).

• Από την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της 32 ΤΑΞ ΠΝ, της Ζ΄ ΜΑΚ, του ΕΤΑ και της 31 ΜΕΕΔ…».

Έτσι απλά και…διακριτικά και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε! 

Εκτός αυτών των τυπικών, ας πάμε τώρα στην ουσία του πράγματος και του τι ακριβώς σηματοδοτεί αυτή η πρώτη παρουσία των Rafale σε άσκηση!

• Πρώτο, η συμμετοχή αυτή καθαυτή είναι από μόνη της σημαντική. Στις 19 Ιανουαρίου 2022 παρελήφθησαν και εντάχθηκαν στη διάρκεια επίσημης τελετής τα πρώτα 6 Rafale και σήμερα, 10 μήνες αργότερα, η Μοίρα με τον  ίδιο αριθμό αεροσκαφών συμμετείχε στην πρώτη της άσκηση!

• Δεύτερο, η συμμετοχή στην πιο σημαντική άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου των ΕΔ, μπορεί να ήταν συμπτωματική χρονολογικά, ωστόσο όμως αποτελεί και σοβαρή ένδειξη τόσο των αντίστοιχων δυνατοτήτων του μαχητικού, όσο και των αντίστοιχων επιδιώξεων του ΓΕΕΘΑ να «μάθει» και να «επωφεληθεί» από τις μοναδικές αυτές – την παρούσα χρονική στιγμή – επιχειρησιακές δυνατότητες του Rafale.

• Τρίτο, παραδοσιακά ο χώρος που διεξάγεται η προαναφερθείσα άσκηση είναι η Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο πέλαγος, σε χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον, αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να δοκιμαστούν ΤΑ ΠΑΝΤΑ χωρίς τον φόβο υποκλοπών σημάτων ή περίεργων «ματιών» που θα την παρακολουθούσαν εκ του σύνεγγυς, όπως μπορεί να γίνει στο Αιγαίο για προφανείς λόγους.

• Τέταρτο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τα 6 μαχητικά Rafale της 332 Μοίρας αυτήν την εποχή 2 διθέσια και 4 μονοθέσια, τα δύο από αυτά (ένα διθέσιο και ένα μονοθέσιο) συμμετείχαν στην άσκηση, ενώ τα υπόλοιπα (ένα διθέσιο και τρία μονοθέσια) χρησιμοποιούνται χωρίς καμία διακοπή για την εκπαίδευση του προσωπικού της Μοίρας, ιπτάμενου και τεχνικού.

• Πέμπτο, μετά την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και ως τις αρχές Νοεμβρίου, αναμένονται να φτάσουν στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας τα δύο πρώτα μαχητικά Rafale της δεύτερης εξάδας, που – ως γνωστόν – θα αποτελείται ολοκαίνουργια αεροσκάφη και όχι μεταχειρισμένα, όπως η πρώτη. Τα δύο πρώτα μαχητικά της δεύτερης εξάδας θα είναι ένα μονοθέσιο και ένα διθέσιο, που θα έλθουν με Έλληνες χειριστές με απευθείας πτήση από τη Γαλλία.

• Έκτο, μία άλλη πρωτιά θα έχουμε στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, καθώς στη διάρκειά της για πρώτη φορά θα πετάξει ένα σμήνος 3 (ή 4) μαχητικών Rafale πάνω από το χώρο της παρέλασης, γεγονός το οποίο έχει συγκινήσει τους πάντες, στη Μοίρα, στην ΠΑ και στις ΕΔ γενικότερα!

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν «σεμνά και ταπεινά» αλλά άκρως αποτελεσματικά και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ με τα Rafale, στην Τουρκία βλέπουμε τι γίνεται που προσπαθεί να ακολουθήσει… ασθμαίνουσα!

 «Ιχνηλάτης»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ