Ξεκίνησαν από τα Ναυπηγεία Σαλαμίνος τα τμήματα για την τρίτη φρεγάτα FDI-HN «ΦΟΡΜΙΩΝ» για να παραδοθούν στη Naval Group στη Γαλλία

 
naupigeia salaminas

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ενημερώθηκε: 05/02/24 - 16:21

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί, από τα Ναυπηγεία Σαλαμίνος, τα τμήματα της τρίτης φρεγάτας FDI-HN«ΦΟΡΜΙΩΝ», τύπου Belh@rra, κλάσεως «Κίμων», γιανα παραδοθούν στην κατασκευάστρια των φρεγατών Naval Group, στο Λοριάν της Γαλλίας για την τελική συναρμολόγησή τους. 

Η παράδοση των τμημάτων αυτών (blocks) της τρίτης στη σειρά ελληνικής φρεγάτας «ΦΟΡΜΙΩΝ» (μετά τις «ΚΙΜΩΝ» και «ΝΕΑΡΧΟΣ»), πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στα Ναυπηγεία Σαλαμίνος, παρουσία του Γεν. Γραμματέως του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης κ. Αντώνιου Οικονόμου, της Πρέσβεως της Γαλλίας στην Ελλάδα κυρίας Λοράνς Αουέρ, του Αρχηγού Στόλου Αντιναυάρχου Πολυχρόνη Κουλούρη ΠΝ και άλλων ανωτάτων αξιωματικών του ΠΝ.

Ο Αντιπρόεδρος της Naval Group SurfaceCombatants (για τα πλοία επιφανείας) κ. ΣτεφάνΦρεμόντ, μιλώντας στη διάρκεια της τελετής μεταξύ άλλων, τόνισε ότι: «Είμαστε πολύ περήφανοι που συνεργαζόμαστε με τα ‘Ναυπηγεία Σαλαμίς’ για την κατασκευή των φρεγατών FDI», και πρόσθεσε: «Αυτό το νέο βήμα του προγράμματος απεικονίζει τη δέσμευση της Naval Group για την υποστήριξη της βιώσιμης βιομηχανικής συνεργασίας με την ελληνική βιομηχανία και τις κοινές μας προσπάθειες να περάσουμε με επιτυχία τα ορόσημα του προγράμματος».

 ​Από την πλευρά των Ναυπηγείων Σαλαμίνος, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. 

Γιώργος Κόρος, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι ιδιαίτερη τιμή που συνεργαζόμαστε με τη NavalGroup για τρεις λόγους: 

--- Πρώτον, γιατί κριθήκαμε έναντι άλλων ανταγωνιστών και επιλεχθήκαμε αξιοκρατικά.

--- Δεύτερον, επειδή μας δόθηκε η ευκαιρία να συνεισφέρουμε με υπερηφάνεια και με όλες μας τις δυνάμεις στην Άμυνα της Πατρίδας μας.

--- Τρίτον, γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία να αποκτήσουμε εξαιρετικά πολύτιμες γνώσεις που μας προσφέρθηκαν απλόχερα, επιμελώς και με πνεύμα συνεργασίας από τη  Naval Group». 

 ​Αξίζει να σημειωθεί ότι «Η προ-εξοπλισμένη αποστολή των τμημάτων (blocks) της φρεγάτας «ΦΟΡΜΙΩΝ» είναι ένα σημαντικό βιομηχανικό και εμβληματικό ορόσημο στο πρόγραμμα FDI», επισημαίνεται από τη Naval Group. Και συνεχίζει σημειώνοντας ότι «Το σημερινό «ορόσημο» υπογραμμίζει την επιτυχία της ισχυρής και μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ της Naval Group και της Ελληνικής Αμυντικής βιομηχανίας, η οποία καθημερινά επιδεικνύει το υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων και την ικανότητά της να παρέχει πολύ υψηλής ποιότητας εξοπλισμό και υπηρεσίες».

​Αναφορικώς με τη συνεργασία της με την ελληνική αμυντική βιομηχανία και τις εταιρείες που έχουν επιλεγεί από αυτήν, καθώς πληρούν όλες τις τεχνικές προδιαγραφές που η ίδια έχει θέσει, η Naval Groupσημειώνει τα εξής: «Η Naval Group είναι περήφανη που εντάσσει, Έλληνες εταίρους στη παγκόσμια εφοδιαστική της αλυσίδα. Στο πλαίσιο του προγράμματος των φρεγατών FDI HN, η Naval Group έχει καταρτίσει ένα σταθερό σχέδιο συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων για την ελληνική βιομηχανία, διατηρώντας θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και δημιουργώντας μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα.

Tο σχέδιο για συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών ξεκίνησε το Μάρτιο του 2022 στην έναρξη του προγράμματος FDI και συμβάλλει στην κατασκευή και υποστήριξη των φρεγατών FDI HN αλλά και στη δημιουργία ενός ισχυρού ναυτικού βιομηχανικού οικοσυστήματος στην Ελλάδα πέρα από το πρόγραμμα FDI. 

Οι ελληνικές εταιρείες είναι ενσωματωμένες στην εφοδιαστική αλυσίδα της Naval Group και έχουν ήδη τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε άλλα προγράμματα και μελλοντικούς διεθνείς διαγωνισμούς, αυξάνοντας τις δυνατότητές τους όπως και το οικονομικό τους όφελος και την προβολή τους στην παγκόσμια αγορά ναυτικής άμυνας».

 ​Αναφορικώς με τη συμμετοχή σε αυτήν την προσπάθεια των Ναυπηγείων Σαλαμίνος σημειώνεται χαρακτηριστικώς από τη γαλλική εταιρεία ότι «Η Salamis Shipyards είναι υπεύθυνη για τις δραστηριότητες παραγωγής προεξοπλισμένων blocksγάστρας τόσο για ελληνικές όσο και γαλλικές FDI.Έχουν επιτύχει αξιοσημείωτα την απαιτούμενη ενίσχυση μέσω ενός σαφούς Σχεδίου Βιομηχανικών Δυνατοτήτων και επέδειξε υψηλές δεξιότητες στη συγκόλληση κα σωληνώσεις, σε συνδυασμό με έντονη συμμετοχή της διοίκησης» επισημαίνεται στην ανακοίνωση».

​Υπενθυμίζεται ότι η φρεγάτα FDI-HN, τύπου Belh@rra, κλάσεως «Κίμων», είναι ένα πολεμικό πλοίο πολλαπλών ρόλων που διαθέτει υψηλό επίπεδο δυνατοτήτων σε όλους τους τομείς ναυτικής μάχης: αντιπλοϊκή, αντιαεροπορική, ανθυποβρυχιακή και προβολής επιχειρήσεων ειδικών δυνάμεων, με μοναδικές δυνατότητες έναντι ασύμμετρων απειλών.

​Η φρεγάτα είναι εφοδιασμένη με τις τελευταίες καινοτομίες της Thales στα ραντάρ, σόναρ και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και εξοπλισμένη με κατευθυνόμενα βλήματα Επιφανείας – Επιφανείας τελευταίας γενιάς της εταιρείας MBDA τύπου ExocetMM40B3C, κατευθυνόμενα βλήματα Επιφανείας – Αέρος τύπου Aster, σύστημα  RAM για την εγγύς αντιαεροπορική/αντιβληματική προστασία της, ανθυποβρυχιακές τορπίλλες MU90, καθώς και ένα πυροβόλου, διπλού ρόλου, τόσο εναντίον στόχων επιφανείας, όσο και εναντίον εναέριων στόχων, ενώ μπορεί να μεταφέρει ταυτοχρόνως στο υπόστεγό της ένα ελικόπτερο MH-60R Romeo και ένα μη επανδρωμένο ελικόπτερο UAV τύπου S-100 (οι ελληνικές φρεγάτες).

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ