Ξεκίνησε η κατασκευή της τρίτης φρεγάτας FDI-HN «ΦΟΡΜΙΩΝ» στο Λοριάν της Γαλλίας – Εν αναμονή εξελίξεων

 
αύριο στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα αναμένεται επίπεδο επικινδυνότητας 2 με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, και στην Πάτρα επίπεδο επικινδυνότητας 1 με πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Ενημερώθηκε: 13/07/23 - 12:25

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Ξεκίνησε σήμερα στις εγκαταστάσεις της Naval Group στο Λοριάν της Γαλλίας η ναυπήγηση της τρίτης φρεγάτας τύπου FDI-HN Belh@rra, κλάσεως «Κίμων», η φρεγάτα «ΦΟΡΜΙΩΝ», με την τελετή κοπής του πρώτου μετάλλου και την τοποθέτηση της τρόπιδος του σκάφους.

Υπενθυμίζεται ότι η υπογραφή της συμβάσεως για την κατασκευή τριών φρεγατών FDI-HN από τη γαλλική Naval Group, με «δικαίωμα προαιρέσεως» (option) για άλλη μία, τέσσερις συνολικώς, υπογράφτηκε στις 24 Μαρτίου 2022, επί του καταστρώματος του θρυλικού ευδρόμου του Ελληνικού Στόλου, του «Θ/Κ Γ.ΑΒΕΡΩΦ» στο Τροκαντερό του Παλαιού Φαλήρου και στη «σκιά» του αεροπλανοφόρου “Charles de Gaulle” που ναυλοχούσε λίγα μίλια πιο πέρα.

Σήμερα λοιπόν, 12 Ιουλίου 2023, δηλαδή λιγότερο από ενάμιση χρόνο από την υπογραφή της προαναφερθείσης συμβάσεως, ΚΑΙ οι ΤΡΕΙΣ φρεγάτες («ΚΙΜΩΝ», «ΝΕΑΡΧΟΣ», «ΦΟΡΜΙΩΝ») βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια κατασκευής τους, γεγονός πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.

Μάλιστα συμφώνως με τις πληροφορίες από τη Γαλλία, η πρώτη φρεγάτα της κλάσεως, η Φ/Γ «ΚΙΜΩΝ», αναμένεται να εγκαταλείψει τη ναυπηγική κλίνη και να καθελκυστεί στο νερό στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023, παρουσία και του νέου Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ.Νίκου Δένδια, συμφώνως με τον μέχρις στιγμής προγραμματισμό και εκτός φυσικά τυχόν σοβαρού απροόπτου, ενώ οι αντίστοιχες δοκιμές του συστήματος μάχης θα ξεκινήσουν στα τέλη Αυγούστου 2023, ενώ όπως προκύπτει από το Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, πραγματοποιήθηκε εκεί σήμερα συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, υπάρχει το ενδεχόμενο κατά την τελετή καθελκύσεως της φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ» στην τελετή να παρευρίσκονται ΚΑΙ οι ηγέτες των δύο χωρών.

Στη σημερινή τελετή κοπής του πρώτου μετάλλου της τρίτης φρεγάτας FDI-HN «ΦΟΡΜΙΩΝ» τα σχετικά πρωτόκολλα υπέγραψαν από ελληνικής πλευράς ο επικεφαλής του Ναυτικού Κλιμακίου Γαλλίας (ΝΚΓ) στο Λοριάν, που είναι «τα αυτιά και τα μάτια» του Πολεμικού Ναυτικού στο χώρο κατασκευής των τριών ελληνικών φρεγατών, Αρχιπλοίαρχος Θεοχάρης Χατζόπουλος ΠΝ, ενώ από την αντίστοιχη γαλλική, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Naval Group κ.Ολιβιέ ντε λα Μπορντονέ, οι οποίοι και υπέγραψαν εθιμοτυπικώς στο χαλύβδινο μεταλλικό ομοίωμα της φρεγάτας!

Όλες αυτές οι άκρως ενθαρρυντικές από πλευράς χρονικής ανταποκρίσεως στις υποχρεώσεις τους από πλευράς των κατασκευαστών, που προηγούνται χρονικώς στα χρονοδιαγράμματα κατασκευής και των τριών φρεγατών, όπως αυτά απορρέουν από τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα ευφορίας στις τάξεις τους (και στις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού είναι αλήθεια), ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις και για δύο ακόμα ναυτικά εξοπλιστικά προγράμματα. Τόσο αυτό της ενεργοποιήσεως του «δικαιώματος προαιρέσεως» για την τέταρτη φρεγάτα FDI-HN, όσο και για το πρόγραμμα της ναυπηγήσεως τριών κορβετών, με «δικαίωμα προαιρέσεως» και για μία τέταρτη, που αμφότερα είναι πλέον εξαιρετικά «ώριμα» και αναμένεται συντόμως η λήψη αποφάσεων από την Κυβέρνηση, που η Γάλλοι ελπίζουν ότι θα είναι αυτοί οι νικητές με την πρότασή τους η “Gowind” (με ανταγωνιστές τους Ιταλούς της Fincantieri με την “Doha”).

Υπενθυμίζουμε ότι τα χρονοδιαγράμματα έχουν ως ακολούθως:

Η πρώτη φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» ως προελέχθη, θα καθελκυστεί στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023, την άνοιξη του 2024 θα ξεκινήσουν οι εν πλω δοκιμές του σκάφους στη Γαλλία, που θα παραδοθεί επισήμως στο Πολεμικό Ναυτικό την άνοιξή του 2025.

Η δεύτερη φρεγάτα «ΝΕΑΡΧΟΣ», που σήμερα βρίσκεται στη φάση της «συναρμολογήσεως» των επί μέρους δέκα τομέων του σκάφους, θα παραδοθεί στο Π.Ν. το φθινόπωρο του 2025.

Η τρίτη φρεγάτα «ΦΟΡΜΙΩΝ», της οποίας σήμερα κόπηκε το πρώτο χαλύβδινο μέταλλο, πρόκειται να παραδοθεί στο Π.Ν. την άνοιξη του 2026.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ