Για ποιες ομάδες πληθυσμού οι επιστήμονες ζητούν υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

 
Για ποιες ομάδες πληθυσμού οι επιστήμονες ζητούν υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Ενημερώθηκε: 31/10/21 - 10:37

Της Αλεξίας Σβώλου

Αρθρογράφος: Αλεξία Σβώλου

Κορυφώνεται η διάσταση απόψεων μεταξύ επιστημόνων και κυβέρνησης για το κατά πόσο θα έπρεπε ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό να γίνει υποχρεωτικός και σε άλλες ομάδες πληθυσμού όπως επαγγελματικές ομάδες, που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο ή ηλικιακές ομάδες με προτεραιότητα αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο, δηλαδή τους ηλικιωμένους.

Παρότι η κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού υγείας Θάνου Πλεύρη έχει δηλώσει ότι στο σημείο που βρισκόμαστε δεν πρόκειται να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για άλλες κατηγορίες ατόμων πλην των υγειονομικών και των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας -ότι δηλαδή ισχύει μέχρι σήμερα- ωστόσο, η εγχώρια επιστημονική κοινότητα εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για το γεγονός ότι βράζει η πανδημία στη Βόρεια Ελλάδα, με τη Θεσσαλονίκη για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο να ξεπερνά την Αθήνα σε κρούσματα, τους διασωληνωμένους να βρίσκονται μια ανάσα από τους 400 και τους νεκρούς να ξεπερνούν για άλλο ένα 24ωρο τους 50.

Παράλληλα, η διενέργεια λιγότερων τεστ (λόγω της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου) εκτίναξε τον δείκτη θετικότητας στο 5,89%, σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το όριο συναγερμού του 4%.

Μετά τη δυσμενή τροπή της επιδημιολογικής πορείας και με το 5ο κύμα της πανδημίας προ των πυλών, ο ένας μετά τον άλλον οι ειδικοί διατυπώνουν αντίθετη άποψη, από αυτή στην οποία εμμένει η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως εάν δεν καταστεί ο εμβολιασμός υποχρεωτικός για κάποιες ομάδες πληθυσμού ώστε να ανέβει το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης θα βρεθούμε θα βρεθούμε μπροστά σε πολύ δύσκολες καταστάσεις.

Από τις πιο αγωνιώδεις φωνές που ζητούν με συνεχείς εκκλήσεις επέκταση της υποχρεωτικότητας στον εμβολιασμό είναι ο διευθυντής της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος, καθώς στο νοσοκομείο όπου κατέγραψε ρεκόρ εισαγωγών 4ου κύματος, το 96% των διασωληνωμένων ασθενών παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Ο Νίκος Καπραβέλος εξηγεί ότι δεν είναι μόνο οι ηλικιωμένοι που δίνουν τη μάχη τους διασωληνωμένοι στη Μονάδα αλλά και άνθρωποι ηλικίας 44 ετών ή 48 ετών ή 50 ετών χρονών και πολλοί απ’ αυτούς αρνιόντουσαν την ύπαρξη του κορονοϊού και της πανδημίας ενώ φυσικά έχουν αρνηθεί και να εμβολιαστούν. Την ώρα που το νοσοκομείο Παπανικολάου στενάζει από τις εισαγωγές και «πρόσκαιρες» ΜΕΘ δημιουργούνται στα χειρουργεία και σε αίθουσες ανάνηψης, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα μένουν γι άλλη μια φορά στη σκιά της πανδημίας με τον Νίκο Καπραβέλο να διερωτάται τι θα απογίνουν όλοι οι ασθενείς με κορονοϊό αλλά και τα non covid περιστατικά αν μια μέρα γενικής εφημερίας, το νοσοκομείο ανακοινώσει πως… κλείνει λόγω πληρότητας.

Ο διευθυντής της ΜΕΘ στο Παπανικολάου θεωρεί ότι είναι μονόδρομος η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για ηλικίες πάνω από 55 ή 60 ετών και σε ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω επαφής με το κοινό στην εργασία και θυμίζει ότι κι άλλες χώρες έχουν ακολουθήσει αυτή την επιλογή όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιταλία, αφήνοντας αιχμές για το γεγονός πως γι ακόμα μια φορά κάτω από τόση πίεση το ΕΣΥ γίνεται μονοθεματικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ανθρώπους που πάσχουν από καρδιαγγειακά, καρκίνους, ρευματικά νοσήματα κι άλλες παθήσεις κι έχουν ανάγκη περίθαλψης.

Μαζί του -για την επέκταση του εμβολιασμού- συντάσσεται και ο καθηγητής αναλυτικής χημείας ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης βλέποντας το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής να έχει καταγράψει αύξηση 93% μέσα σε ένα μήνα και προβλέποντας ότι θα ξεπεράσουμε τα 4000 κρούσματα σε κυλιόμενο μέσο όρο εβδομάδας, γεγονός που σημαίνει ότι σε μεμονωμένα εικοσιτετράωρα μπορεί να φτάσουμε και πάνω από τα 5000 κρούσματα, όπως έχει ήδη προβλέψει για τον Νοέμβριο και ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο Νίκος Θωμαϊδης τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους ανθρώπους που είναι ηλικίας 40 ετών και άνω καθώς στις ΜΕΘ της επικρατείας το προφίλ του διασωληνωμένου ασθενή είναι άτομα ανεμβολίαστα ηλικίας μεταξύ μετά 40 κι 60 ετών.

Την ίδια άποψη μοιράζεται και ο καθηγητής φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Ευάγγελος Μανωλόπουλος αλλά και ο επικεφαλής ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον καρκίνο των ΗΠΑ Γεώργιος Παυλάκης από την άλλη όχθη του Ατλαντικού. Υπέρμαχος της διεύρυνσης του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι και ο καθηγητής πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Θοδωρής Βασιλακόπουλος ο οποίος επίσης θεωρεί τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ορισμένων ομάδων μονόδρομο και απορεί πώς είναι δυνατόν να έχουμε πλέον συνηθίσει στην ιδέα ότι πεθαίνουν καθημερινά 40-50 άνθρωποι κάθε μέρα από covid.

Όσο για το αν είμαστε ακόμα στο 4ο κύμα ή έχουμε πάει παρακάτω, την απάντηση δίνει ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής, Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ, λέγοντας πως είμαστε ήδη αντιμέτωποι με το 5ο κύμα, απλά δεν έχουμε ακόμα δει την κορύφωσή του. Από τη δική του μεριά, ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στο Liberal.gr εξηγεί ότι η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς υπάρχουν πολλά νομικά ζητήματα.

«Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι το σύστημα υγείας θα κορεστεί αν δεν εμβολιαστούν όλοι οι άνθρωποι άνω των 60 ετών» εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής, προσθέτοντας πως αν συμβεί αυτό τα νοσοκομεία δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας.

Η κυβέρνηση ωστόσο δεν επιθυμεί στην παρούσα συγκυρία να οξύνει τα πνεύματα ούτε να δημιουργήσει μεγαλύτερες αντιπαλότητες. Προτιμά τον δρόμο της συναίνεσης από τον δρόμο του διχασμού -που ο πρόεδρος της Βουλής τόσο εύστοχα χαρακτήρισε ως υποτροπή της βασικής νόσου της Πολιτικής, ευελπιστώντας ότι το παράδειγμα της Κρήτης μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες Περιφερειακές ενότητες, προς τον Βορρά.

Η Κρήτη είχε χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά με έξυπνες εκστρατείες που υλοποιήθηκαν από τα τέλη Αυγούστου και τον Σεπτέμβριο, η εικόνα άλλαξε και τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης αυξήθηκαν σημαντικά. Πηγές από την επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων καταλήγοντας αναφέρουν πως επιβάλλεται να σηκωθεί πιο ψηλά ο πήχης για το τείχος ανοσίας και το πώς θα γίνει αυτό είναι δουλειά της Κυβέρνησης να αποφασίσει.

Liberal.gr

Πηγή: