Γιατί ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε την ονομασία "Κωνσταντινούπολη" αντί για "Ιστανμπούλ"

Γιατί ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε την ονομασία "Κωνσταντινούπολη" αντί για "Ιστανμπούλ"
Ενημερώθηκε: 27/04/21 - 13:24
Του Γιάννη Μιχελάκη

Ο Ερντογάν πίστευε -μέχρι πριν λίγα 24ωρα- ότι μπορεί να εργαλειοποιεί την ιστορία χωρίς κόστος.

Τα νεο-οθωμανικά του όνειρα -για ανασύσταση της αυτοκρατορίας των Οσμανλήδων- ήταν για τον «γιαλαντζί-σουλτάνο» μια πολιτική σανίδα σωτηρίας, την ώρα που τουρκική κοινωνία καταρρέει, ο λαός του πεινάει, ενώ ό ίδιος και το κόμμα του κατρακυλούν στις δημοσκοπήσεις.

Έκανε όμως ένα λάθος! Δεν υπολόγισε ότι μπορούν και άλλοι να το πράξουν αυτό... Και δυστυχώς για τον Τούρκο Πρόεδρο ισχυρότεροι απ' αυτόν!

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποφάσισε και αυτός να αξιοποιήσει την ιστορία.

Αλλά κατά του Ερντογάν! Και έκανε αυτό που κανέας Αμερικανός πρόεδρος δεν είχε τολμήσει! Ούτε ο Μπαράκ Ομπάμα, που το είχε υποσχεθεί προεκλογικά: Να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων!

Και όχι μόνο αυτό... Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε σε αμερικανική ανακοίνωση, για τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, η ονομασία «Κωνσταντινούπολη» και όχι η ονομασία που προσπαθούν να επιβάλλουν οι εθνικιστές του Κεμάλ Ατατούρκ, αλλά και οι φανατικοί Τούρκοι ισλαμιστές, δηλαδή «Ιστανμπούλ».

Για την ιστορία, να πούμε ότι μέχρι την πτώση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας η επίσημη ονομασία της Κωνσταντινούπολης γινόταν με την αραβική εκφορά ως «Κονσταντίνιγε» (Konstantiniye).

Με την επικράτηση των Κεμαλιστών, και κυρίως από το 1928, όταν οι Τούρκοι υιοθέτησαν το λατινικό αλφάβητο, η ονομασία «Κονσταντίνιγε», καταργήθηκε, επεβλήθει το «Ιστανμπούλ», παρά το γεγονός ότι και αυτή η λέξη έχει Ελληνική ρίζα από την φράση «εις την Πόλιν».

Γιατί όμως ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε τον ονομασία «Κωνσταντινούπολη»;

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιωάννη Μάζη η επιλογή αυτή από τον Αμερικανό Πρόεδρο έχει να κάνει με την ενίσχυση του ρόλου του Φαναρίου του οποίου ο τίτλος είναι «Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως» και όχι «Οικουμενικό Πατριαρχείο... Ινσταμπούλ»!

Οι Αμερικανοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι κάθε τι που μπορεί να πλήξει το Φανάρι θα είχε ως αποτελέσμα να προκαλέσει την κυριαρχία της «Τρίτης Ρώμης», δηλαδή του Πατριαρχείου της Μόσχας, επί των εκατοντάδων εκατομμυρίων Ορθοδόξων..! Και αυτό δεν το θέλουν σε κάθε περίπτωση.

Ειδικά μετά το θέμα της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας, αλλά και την προσπάθεια της ρωσικής εκκλησίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τον έλεγχο όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική.

Το μήνυμα, λοιπόν, του Μπάιντεν προς τον Ερντογάν δεν ήταν μόνο μέσω της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, αλλά και μέσω της σημασίας, που δίνουν οι ΗΠΑ, στην Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ερντογάν πίστεψε ότι η Ιστορία θα ήταν ευγενική μαζί του, γιατί σκόπευε να τη γράψει ο ίδιος, όπως θα έλεγε και ο Τσώρτσιλ. Αλλά μάλλον δεν είχε διαβάσει Γκράμσι, που έλεγε ότι «η ιστορία διδάσκει, αλλά δεν έχει κανέναν μαθητή». Ούτε τον Ερντογάν...

Πηγή: news247.gr