Να γίνει εκτός Θράκης η δίκη των 8 Τούρκων στασιαστών

 
Να γίνει εκτός Θράκης η δίκη των 8 Τούρκων στασιαστών

Ενημερώθηκε: 19/07/16 - 20:19

Του Γιάννη Μιχελάκη

Αρθρογράφος: Γιάννης Μιχελάκης

Είναι άμεση και επιβεβλημένη η ανάγκη να μεταφερθεί αλλού η δίκη των οκτώ στασιαστών του πραξικοπήματος στην Τουρκία και να μην γίνει στην Αλεξανδρούπολη. Το επιτάσσουν τόσο λόγοι απονομής της δικαιοσύνης αλλά και εθνικοί. Εάν η έδρα της εκδίκασης δεν μεταφερθεί, τότε η Ελλάδα κινδυνεύει να εμπλακεί στο επίκινδυνο παιχνίδι εξουσίας που παίζεται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία.

Η απόπειρα του πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα δεν έπιασε στον ύπνο την ελληνική πλευρά. Οι Ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας είχαν παρατηρήσει περίεργες κινήσεις στρατευμάτων και ταυτόχρονα είχαν πληροφορίες πως κάτι βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία. Αυτό που ίσως δεν περίμενε η Αθήνα ήταν ο ερχομός στην χώρα μας οκτώ πρωταγωνιστών της αποτυχημένης ανταρσίας. Και οι οκτώ έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο. Ενώ η Ελλάδα καλείται να λύσει τον νομικό γόρδιο δεσμό αλλά ταυτόχρονα να κρατήσει πολύ λεπτές γεωπολιτικές ισορροπίες.

Η Δικαιοσύνη έσπευσε -και ορθά- να καταστήσει σαφές, πως οι στασιαστές, πρώτα θα περάσουν από αυτόφωρο και μετά θα εξεταστεί η αίτησή τους για το πολιτικό άσυλο.

Όμως, δεν πρόλαβε να μεταφερθεί η ομάδα των οκτώ στο δικαστικό μέγαρο Αλεξανδρούπολης και ξεκίνησαν "τα παρατράγουδα". Λιγοστά μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης υποκινούμενα από το "δραστήριο" τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής προσπάθησαν να μεταφέρουν -σε μικρογραφία βέβαια- το κλίμα αγριότητας και τυφλού φανατισμού, που επικρατεί στους δρόμους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνήγορος υπεράσπισης των "8" κατήγγειλε πως εκτοξεύθηκαν εις βάρος των πελατών της απειλές στην τουρκική γλώσσα και πως υπήρχαν κάποιοι, οι οποίοι μάλιστα κρατούσαν σημειώσεις.

Ουδείς θέλει να σκεφτεί την πιθανότητα κάποιοι από τους οκτώ στασιαστές να πέσουν θύματα επίθεσης, λιντσαρίσματος ή ακόμα και απόπειρας δολοφονίας σε μία ευαίσθητη περιοχή όπως αυτή του Έβρου.

Επομένως, μπαίνει το ερώτημα κατά πόσο οι δικαστικοί λειτουργοί, αλλά και όλοι παράγοντες της υπόθεσης αυτής, θα μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους ανεμπόδιστα, μέσα σε ένα κλίμα προσχεδιασμένα έντονα φορτισμένο.

Το εθνικό συμφέρον επιβάλει να γίνει η δίκη σε μία άλλη πόλη της Ελλάδος. Εκτός Θράκης. Εκεί όπου δεν θα μπορεί να φθάσει το "μακρύ χέρι" ενός καθεστώτος, που κάθε άλλο παρά έχει να επιδείξει ευαισθησία στην έννοια του σεβασμού του δικαίου. Ενα καθεστώς που θα μπορούσε να κινητοποιήσει δυνάμεις εντός Ελλάδος για να δημιουργήσει κλίμα έντασης σε μια ευαισθητη περιοχή σε μία κρίσιμη στιγμή.

Είναι απόλυτα επιβεβλημένο να μην δοθεί η εικόνα πως η Ελλάδα ανέχεται τα πολιτικά παιχνίδια της Άγκυρας και ειδικά στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της Δικαιοσύνης. Δεν μπορούμε ως χώρα να αφήσουμε τις "ορδές' του Ερντογάν να καταλύσουν το κράτος δικαίου.