Να πάψουμε επιτέλους, στην Ελλάδα και την Κύπρο, να είμαστε ευγενικοί με τους Βρετανούς

 
Το Φόρεϊν Όφις επανέλαβε τη θέση Ντάνκαν για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Ενημερώθηκε: 22/05/19 - 21:57

Του Κώστα Βενιζέλου

Αρθρογράφος: Κώστας Βενιζέλος

Να πάψουμε να είμαστε ευγενικοί με τους Βρετανούς, διαμήνυσε ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς από τη Λευκωσία. Και δεν έκανε την αναφορά αυτή με αφορμή μόνο τα πρόσφατα, με τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Ευρώπης, Άλαν Ντάνκαν, με την οποία πρόσφερε κάλυψη στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε στον τουρκοβρετανικό άξονα διαχρονικά ενώ μίλησε και για ένα επεισόδιο που είχε με τον κ. Ντάνκαν το καλοκαίρι του 2017.

«Στο Κρανς Μοντάνα, με τον Ντάνκαν είχα καβγά και του είπα ‘‘δεν θα σου συγχωρέσω αυτά που κάνεις’’, γιατί είναι ο άνθρωπος που εμπόδισε να δοθεί λύσει στο Κυπριακό. Όταν ήρθε ο Γκουτέρες με μια πρόταση για τον τρόπο ελέγχου και παρακολούθησης αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και της κατάργησης των εγγυήσεων, αφού δεν μίλαγαν επί ώρα και με σκούνταγε ο Γκουτέρες να μιλάω, πήρε τον λόγο (ο Ντάνκαν) και είπε πως ‘‘αυτά δεν μας ενδιαφέρουν εδώ και αποδιοργάνωσε τη συζήτηση’’».

Και δεν ήταν μόνο ο καυγάς στο Κραν Μοντάνα. Ο Άλαν Ντάνκαν, ως γνωστό με την πρόσφατη δήλωση του για την κυπριακή ΑΟΖ, προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στη Λευκωσία.

Είπε επί τούτου ο κ. Κοτζιάς: «Αυτός ο άνθρωπος ήρθε με τον τρόπο του τώρα να αμφισβητήσει τα δικαιώματα της Κύπρου. Θέλω να πω στους φίλους μου τους Βρετανούς, τους τα είπα και στην Οξφόρδη, ότι θα πρέπει να αφήσουν αυτές τις σκέψεις ότι μπορούν με την Τουρκία να γίνουνε ότι ήταν μπισμαρικές πτέρυγες του 19ου αιώνα τώρα σε σχέση με την Ε.Ε. Δηλαδή Τουρκία και Βρετανία να διεκδικούν τα ίδια δικαιώματα και θα πρέπει Ελλάδα και Κύπρος να καθιστά σαφές πως, αν θέλει με το Brexit ειδικές σχέσεις με την Ε.Ε., να μην το διασυνδέει με σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας».

Και το δεύτερο και βασικό μήνυμα του ήταν η υπόδειξη του για να ξανακουβεντιάσουμε το θέμα των Βρετανικών Βάσεων, που είναι κατάλοιπο αποικιοκρατίας. «Αν οι Βρετανοί τις θέλουνε, πρέπει να τους εξηγήσουμε εμείς ότι, για να τις έχουνε, θα πρέπει να συμπεριφέρονται ανάλογα» (οι αναφορές Κοτζιά από το ρεπορτάζ του Μάριου Πούλλαδου, στο Sigmalive).

Kι όντως, υπάρχει, μια διαχρονική φοβία στη Λευκωσία με τους Βρετανούς και γι αυτό ενώ βάζουν συνεχώς τρικλοποδιές στην Κυπριακή Δημοκρατία από τη Λευκωσία δεν υπάρχει αντίδραση.

Γιατί άραγε; Γιατί δεν μπορούν στη Λευκωσία να ξεπεράσουν το φοβικό σύνδρομο έναντι του Λονδίνου. Ακόμη και προχθές τοΦόρεϊν Όφις επανέλαβε τη θέση Ντάνκαν. Καμία διάθεση για διορθωτικές κινήσεις, καθώς αυτή είναι η θέση του Λονδίνου.

«Όσον αφορά τη σχεδιαζόμενη γεώτρηση της Τουρκίας, η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να προχωρούν σε καμία περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Αυτό το απύθμενο θράσος των Βρετανών δεν μπορεί να μένει αναπάντητο. Γιατί θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν την φιλοτουρκική τους στάση.
Πρώτο χαστούκι σήμερα στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, όταν θα συζητηθεί ψήφισμα για αποχώρηση των Βρετανών από τον Μαυρίκιο. Θα πρέπει η Κύπρος να στείλει τα δικά της μηνύματα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο κ. Νίκος Κοτζιάς μίλησε στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Γεωργή «Σεφέρης – Αβέρωφ. Η ρήξη» που παρουσιάστηκε στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία, με συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη και του Νομικού Κύπρου Χρυσοστομίδη.

ΠΗΓΗ: Το άρθρο του Κώστα Βενιζέλου δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα hellasjournal.com