Ο Τραμπ αποδεικνύεται πολύ σκληρός για να «πεθάνει»

Ο Τραμπ αποδεικνύεται πολύ σκληρός για να «πεθάνει»
Ενημερώθηκε: 04/11/20 - 11:34
Του Μιχαλη Ψύλου

Ο Τζο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί είναι τουλάχιστον απογοητευμένοι . Ήλπιζαν ότι θα έδιναν ένα πρώτο χτύπημα στον Τραμπ στις νότιες πολιτείες της Φλόριντα, της Τζόρτζια και της Βόρειας Καρολίνας. Αλλά δεν προέκυψε τίποτα από αυτό το σχέδιο. Ο Τραμπ  κερδίζει την πολιτεία του Τέξας, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Associated Press. Κέρδισε τη Φλόριντα όπως μεταδίδει το Associated Press  και το CNN και αναμένεται να κερδίσει τις πολιτείες της Αϊόβας (6 εκλέκτορες), όπως  μετέδωσε το Fox News και εξασφαλίζει και την πολιτεία Μοντάνα (3 εκλέκτορες).

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Edison Research, στην κρίσιμη πολιτεία της Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες), ο Τραμπ καταγράφει προβάδισμα με 56,6% έναντι 42,1% του Μπάιντεν με καταμετρημένο το 54% του εκτιμώμενου συνόλου των ψήφων.

Η «βαθιά» Αμερική εμπιστεύθηκε και πάλι τον Τραμπ ενώ η κοσμοπολίτικη Ανατολή και Δύση τον Τζο Μπάιντεν.

Τώρα o Μπαιντεν πρέπει να περιμένει ενα θαύμα. Στο τέλος, οι εκλογές θα μπορούσαν να κριθουν στις βόρειες πολιτείες του Μίσιγκαν, του Ουισκόνσιν και της Πενσυλβανίας, όπως το 2016. Η καταμέτρηση εκεί συνεχίζεται και στη χειρότερη περίπτωση θα μπορούσε ακόμη και να συνεχιστεί για αρκετές ημέρες.

Επισήμως, φυσικά, και οι δύο πλευρές συνεχίζουν να αισιοδοξούν.  «Ο Τραμπ σίγουρα θα κερδίσει τις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις ηταν λάθος», λένε οι Ρεπουμπλικάνοι. Ο ίδιος ο Τραμπ ισχυρίστηκε μέσω Twitter ότι  είναι "πολύ μπροστά" και  οι αντίπαλοί του «προσπαθούν να του κλέψουν τη νίκη».

Ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε επίσης σίγουρος για τη νίκη: "Αισθανόμαστε καλά. Πιστεύουμε ότι είμαστε στο δρόμο για να κερδίσουμε αυτές τις εκλογές", δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια μιας σύντομης εμφάνισης μπροστά από τους οπαδούς στην πατρίδα του στο Γούιλμιγκτον του Ντελαγουέρ . Ο Μπαιντεν κατάφερε να κερδίσει τη σημαντική πολιτεία της Αριζόνα από τον Τραμπ, η οποία μέχρι στιγμής υπήρξε Ρεπουμπλικανικό οχυρό. Αν θα μπορούσε να κατακτήσει τον Μίτσιγκαν και το Ουισκόνσιν, για παράδειγμα, ισως o Μπαιντεν να ήταν ο νεος πρόεδρος.

Στην πραγματικότητα, με την κατάσταση της μάχης μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να υπάρχει στο Δημοκρατικό στρατόπεδο , που φαίνεται επισης να χάνει τη μάχη στην Γερουσία. Για άλλη μια φορά, αυτές οι εκλογές δείχνουν το βαθύ διχασμό στις ΗΠΑ, που σε πολλά μέρη οδηγησε σε εξαιρετικά οριακά εκλογικά αποτελέσματα.

Οι Δημοκρατικοί ήλπιζαν σαφώς περισσότερα. Είναι απίθανο να προκύψει όμως ένα «μπλε κύμα». Τώρα πρέπει να φοβούνται ότι ο Τραμπ θα κερδίσει ξανά και θα καταλάβει τον Λευκό Οίκο για τέσσερα ακόμη χρόνια.

Οι δημοσκοπήσεις αποδείχτηκαν εσφαλμένες. Ισως οι ψηφοφόροι ντρέπονταν και πάλι οπως το 2016 να δηλώσουν οτι θα ψηφίσουν Τραμπ. Αγνόησαν ακόμη και το τεράστιο πλήγμα απο την πανδημία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ισως να επιβεβαιωθηκε και πάλι η διάσημη ρήση του Μπιλ Κλίντον : «Ειναι η οικονομία ηλίθιε...»

Καθώς  η πανδημία κλιμακώθηκε, ο Τραμπ επέλεξε να κλείσει  μεγάλο μέρος της οικονομίας. Αυτό προκάλεσε την αύξηση του ποσοστού ανεργίας στο 15%, αλλά καθώς η οικονομία άνοιξε ξανά, πολλές θέσεις εργασίας επέστρεψαν.Το ποσοστό της ανεργίας έχει  μειωθεί στο 8%, που εξακολουθεί να είναι υψηλό. Αλλά  ο προστατευτισμός του Τραμπ και τα περιβόητα πλέον σλόγκαν του Make America Great Again και America First φαίνεται ότι συνεχίζουν να βρίσκουν ευήκοα ώτα στην εργατική τάξη...

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ