Οι εορτασμοί «Της Άλωσης» είναι το τέλος του Κεμαλισμού;

 
Οι εορτασμοί «Της Άλωσης» είναι το τέλος του Κεμαλισμού;

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 30/05/16 - 14:38

Του Μανώλη Κωστίδη

Αρθρογράφος: Μανώλης Κωστίδης

Παρακολουθώντας για άλλη μια χρονιά τους εορτασμούς των Τούρκων για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, σκέφτηκα πως μας αφορούν όχι μόνο για το γεγονός που συνέβη πριν από 563 χρόνια, αλλά περισσότερο για τη μετάλλαξη που συμβαίνει αυτή την περίοδο στην Τουρκία.

Έμπειροι δημοσιογράφοι μου ανέφεραν πως κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από το AKP κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις γίνονται όλο και πιο μεγαλειώδεις εξυμνώντας το Οθωμανικό παρελθόν και εξαλείφοντας με έντεχνο τρόπο τον Κεμαλισμό.

Μάλιστα στους φετινούς εορτασμούς στήθηκαν τρισδιάστατα τείχη με τον Μωάμεθ τον Πορθητή να εμφανίζεται στα τείχη της Πόλης!

Όλες αυτές οι εκδηλώσεις έγιναν με δαπάνες του δήμου της Κωνσταντινούπολης που ελέγχεται από το AKP από το 1994.

Μπορεί αυτοί οι εορτασμοί αυτοί να ενοχλούν την ελληνική κοινή γνώμη, όμως η αλήθεια είναι πως υπάρχει μεγαλύτερη ενόχληση και από πολλούς υποστηρικτές του παλιού κατεστημένου της Τουρκίας που είχαν απαρνηθεί το Οθωμανικό τους παρελθόν μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Μέχρι τα τελευταία χρόνια οι μεγαλύτεροι εορτασμοί στην Τουρκία γίνονταν για τη μάχη των Δαρδανελίων του 1915 όπου ο Κεμάλ Ατατούρκ ήταν ανάμεσα στους αξιωματικούς που εμπόδισαν τον βρετανικό στόλο να περάσουν τα Στενά.

Μετά το 2002 οι εορτασμοί αυτοί συνεχίζονται όμως ούτε οι δήμοι του AKP μεταφέρουν κόσμο με λεωφορεία , 600.000 συγκεντρώθηκαν χθες στην Κωνσταντινούπολη, ούτε γίνονται αυτές οι υπέρογκες δαπάνες.

Άκουγα με μεγάλη προσοχή τη χθεσινή ομιλία του Ερντογάν στο χώρο συγκεντρώσεων του Γενίκαπι, όπου αναφερόμενος στον αγώνα ανεξαρτησίας της Τουρκίας, δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά στο όνομα του ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ.

Να θυμίσουμε πως η Κωνσταντινούπολη αλώθηκε το 1453 όμως οι Οθωμανοί την έχασαν το 1918 όταν βρετανικές, γαλλικές, ιταλικές αλλά και ελληνικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν σε αυτήν.

Ο Κεμάλ Ατατούρκ, ήταν αυτός που την κέρδισε και πάλι το 1923 μετά από συμφωνίες με τις μεγάλες δυνάμεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν αναφέρθηκε καθόλου στο θέμα αυτό, και έκανε γενικές αναφορές, μιλώντας συνέχεια « την ανάσταση του έθνους»!.

Το ερώτημα που θέτουνε οι υποστηρικτές του Κεμαλισμού είναι, αν ο Ερντογάν και το AKP θεωρούν πως μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923 αν «το έθνος πέθανε» και τώρα ξεκινάει η «ανάσταση». Δηλαδή το Οθωμανικό παρελθόν;

Έχουν την αξία τους σημεία της ομιλίας του Ερντογάν:

«Kάποιοι ακόμα προσπαθούν να λογαριαστούν για την Άλωση. Εδώ και 563 χρόνια προσπαθούν"!

«Ο Θεός να έχει πάντα καλά τον Μωάμεθ τον Πορθητή που πήρε αυτή την πόλη.. Θεέ μου φρόντισε στην πόλη αυτή πάντα να ακούγεται η προσευχή του χότζα από τους μιναρέδες...

«Η Άλωση είναι ένα γεγονός όπου ένας 21χρονος σουλτάνος γονάτισε το Βυζάντιο. Εμείς δεν σκύβουμε το κεφάλι μας εκτός από τον Θεό. Χαιρετώ όλου τους πονεμένους ανθρώπους από τη Δαμασκό μέχρι και την Τρίπολη. Από το Σεράγεβο μέχρι και το Τουρκμενιστάν».

Θεωρώ πως από τις εκδηλώσεις της 29ης Μαΐου, μπορούμε να δούμε πως η Τουρκία αλλάζει στα πρότυπα που επιθυμεί το Ερντογάν και νομίζω μόνο αυτό πρέπει να κρατήσουμε.