Στάση βίου ο σεβασμός

 
Στάση βίου ο σεβασμός

Ενημερώθηκε: 22/06/16 - 23:02

Αρθρογράφος: Νικόλαος Κουκουλάρης

Το απλοικό αυτό μικρο κείμενο το αφιερώνω σε όλους εκείνους που η σχέση τους με την ορθοδοξία αρχίζει και τελειώνει στην γνώση τους οτι τα Χριστούγεννα τρώμε γαλοπούλα, την πρώτη του έτους αγοράζουμε κουκλάκια κόκκινα που τα λέμε Άι βασιληδες και το Πάσχα στις 12 και 5 λεπτά τρώμε μαγειρίτσα.

Έχω την τύχη να επισκέπτομαι συχνά το γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας στο προεδρικό Μέγαρο. Ο κάθε επισκέπτης του γραφείου του Προέδρου της Δhμοκρατιας αμέσως διαπιστώνει οτι ο ΠτΔ είναι βαθύτατα θρησκευόμενος από τις εικόνες που τον ακολουθούν παντού. Ιδιαιτέρως δε εάν συζητήσεις μαζί του θέματα θεολογικά και φιλοσοφικά.

Με απλά λόγια, λοιπόν, εάν αποτελεί για οποιοδήποτε Έλληνα η Ορθοδοξία πυξίδα βίου, ξέρει ότι την ημέρα της Πεντηκοστής όρθιοι στεκόμαστε ΜΟΝΟΝ όταν έχουμε πρόβλημα υγείας. Οι ηλικιωμένοι που καταπονούν τα γόνατα τους συνήθως έχουν μαζί τους μαξιλάρι γιατί πρέπει να μείνεις γονατιστός πολυ ώρα.

Ο Προκοπης γονάτισε, όπως φαντάζομαι γονατίζει, φυσικά το ίδιο και εγώ κάθε χρόνο που συμμετέχουμε, εάν τύχει και συμμετέχουμε στην συγκεκριμένη ημέρα της Θείας Λειτουργίας.

Όταν Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ηταν ο μακαριστός Σπυρίδων μία χρονιά επί βασιλείας Παύλου, η Βασιλική οικογενεια καθυστέρησε να πάει στην ακολουθία της Αναστάσεως. Ο Σπυριδων έψαλε το Χριστός Ανέστη δίχως ο Βασιλιάς να είναι παρών. Καθυστέρησε λίγα λεπτά. Κατα τη διάρκεια της Θ. Λειτουργίας της Αναστάσεως , ρώτησε ο μέγας Αυλάρχης τον Αρχιεπίσκοπο γιατί δεν περίμενε λίγα λεπτά. Και του απαντάει ο Σπυρίδων ότι:

... δεν ειναι ΔΥΝΑΤΟΝ ο επ' ουράνιος ΒΑΣΙΛΕΥΣ να περιμένει τον επίγειο βασιλιά!!!!! Συμπέρασμα προσωπικό μου και στάση βίου μου είναι και έχω μάθει να σέβομαι την ετερότητα του άλλου. Ο Προκόπης γονάτισε γιατι έτσι ΕΠΡΕΠΕ. Τελεία κα παύλα.

Πηγή: Από το προφίλ του στο Facebook