Η νέα «αυτοκρατορία του τρόμου»

Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται πάντα ως φάρσα, ιδιαίτερα η ιστορία μιας τραγωδίας
Ενημερώθηκε: 05/04/18 - 19:48

Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται πάντα ως φάρσα, ιδιαίτερα η ιστορία μιας τραγωδίας. Πολλές φορές επαναλαμβάνεται πάλι σαν τραγωδία με πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις. Ιδιαίτερα όταν οι συγκυρίες και οι πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες έχουν παραδώσει τα κλειδιά της εξουσίας σε μέτριους ηγέτες.

Σχεδόν έναν αιώνα μετά την άνοδο των Ναζί στην εξουσία, τα σημάδια δημιουργίας των προϋποθέσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην υλοποίηση της πρόβλεψης-απειλής του Ερντογάν για τον 3ο παγκόσμιο είναι πολλά. Το ερώτημα είναι αν σήμερα οι ηγέτες της Δύσης θα επαναλάβουν τα λάθη που έκαναν την δεκαετία του 30 ο Τσάμπερλεν και ο Νταλαντιέ. Αν θα εξακολουθήσουν να χαϊδεύουν τον κακομαθημένο «νταή» της Ανατολικής Μεσογείου και να υποτιμούν τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τους εθνικιστικούς μεγαλοϊδεατισμούς του.

Όπως η στημένη πυρπόληση του Ράιχσταγκ επέτρεψε στον Χίτλερ να γίνει δικτάτορας, έτσι το «πραξικόπημα» άνοιξε τον δρόμο στον Ερντογάν να γίνει «Σουλτάνος».  Οι διώξεις των Γκιουλενιστών θυμίζουν την «νύχτα των μεγάλων μαχαιριών» με την εξόντωση της «εσωτερικής αμφισβήτησης». Οι διώξεις, οι απολύσεις, οι φυλακίσεις, οι εκκαθαρίσεις εκατοντάδων χιλιάδων «εχθρών του λαού του έθνους και της φυλής» θυμίζουν τις θηριωδίες των Ναζί. 

Η προσάρτηση της Αυστρίας και της Τσεχοσλοβακίας υπό τα απαθή βλέμματα των Τσάμπερλεν και Νταλαντιέ αποθράσυνε τους Ναζί. Η εισβολή και η κατοχή της Βόρειας Κύπρου, η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και Διεθνών συνθηκών, η εισβολή στη Συρία, η ναρκοθέτηση των Βαλκανίων με την προσπάθεια ελέγχου εθνικιστικών μουσουλμανικών θυλάκων, η χρησιμοποίηση των προσφύγων των λαθρομεταναστών και των τρομοκρατικών δικτύων για να εκβιάζει την Ευρώπη οφείλουν να αφυπνίσουν τις ηγεσίες της Δύσης.

Ο στόχος του για απολυταρχική εξουσία θα του επιτρέψει υπό προϋποθέσεις να υλοποιήσει τις επιδιώξεις του. Η ενδεχόμενη διέλευση όλων των δικτύων φυσικού αερίου από τα εδάφη της Τουρκίας θα την καταστήσει «ενεργειακό χωροφύλακα». Η εκβιαστική συμμετοχή στη νομή των αποθεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου θα του εξασφαλίσουν οικονομική δύναμη.  Μεσοπρόθεσμος στόχος του, μετά την απόκτηση πυρηνικού εργοστασίου, είναι η απόκτηση αντίστοιχων όπλων. Η αυτοαναγόρευσή του σε «πατερούλη» του παντουρκισμού και «προστάτη» των μουσουλμάνων θεωρεί ότι του εξασφαλίζει προνομιακές συμμαχίες και ευρύ πεδίο δράσης.

Είναι προφανές ότι όπως στη δεκαετία του 30 η προσπάθεια απομόνωσης της Ε.Σ.Σ.Δ. τύφλωσε τις ηγεσίες της Δύσης, έτσι και σήμερα η διαμάχη με τη Ρωσία ανοίγει πόρτες ευκαιρίας για τον Ερντογάν. Πόρτες ευκαιρίας η εκμετάλλευση των οποίων θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας «αυτοκρατορίας του τρόμου» από την οποία δεν θα υποφέρουν μόνο οι γειτονικές χώρες αλλά όλος ο πλανήτης.