Μπροστά από την εποχή τους οι Σουηδοί της Volvo! Η νέα πολιτική για την γονική άδεια στους εργαζόμενους της

Μπροστά από την εποχή τους οι Σουηδοί της Volvo! Η νέα πολιτική για την γονική άδεια στους εργαζόμενους της
Ενημερώθηκε: 06/05/19 - 23:52

Είναι μια είδηση που όλοι την είδαν με καλό μάτι. Και φαίνεται λογικό αφού  η Volvo δεν κάνει διακρίσεις και δίνει γονική άδεια έξι μηνών με αποδοχές ακόμη και στους πατέρες. Η φιλοσοφία της Volvo  είναι ότι όλοι οι γονείς, ανεξάρτητα από το φύλο τους, δικαιούνται  άδεια.

Η σουηδική εταιρεία λανσάρει τη πολιτική γονικής άδειας για όλους τους εργαζομένους στις θυγατρικές της εταιρείες στην περιοχή ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), προσφέροντας στις μητέρες και στους πατέρες έξι μήνες συνολικής άδειας, με αποδοχές που ανέρχονται στο 80% του μισθού τους. Είναι η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που παίρνει μια τέτοια πρωτοβουλία.

1

Η νέα πολιτική της Volvo είναι πιο γενναιόδωρη και ανοιχτή σε σχέση με το καθεστώς γονικής άδειας που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ είναι η πρώτη στο είδος της στην αυτοκινητοβιομηχανία.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

 

Θα μου πείτε την ώρα που άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες κάνουν απολύσεις και περικοπές στους μισθούς θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Volvo;  Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Γιατί  σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο είναι μεγάλη απόφαση να χορηγούν σε εργαζόμενους 6 μήνες γονική άδεια και μάλιστα με αποδοχές.

1

Η πολιτική γονικών αδειών της Volvo για την περιοχή ΕΜΕΑ είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα  που μπορεί να οδηγήσει στην υιοθέτηση ενός παρόμοιου προγράμματος γονικών αδειών με αποδοχές για το σύνολο των 43.000 εργαζομένων της Volvo Cars σε όλο τον κόσμο. Η πρωτοβουλία θα βοηθήσει στον εντοπισμό και την επίλυση πρακτικών εμποδίων που ίσως προκύψουν από το λανσάρισμα ενός τέτοιου προγράμματος εκτός Σουηδίας. Στο πρόγραμμα αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι γονείς υιοθετημένων παιδιών.

Η Hanna Fager (φωτο κάτω), επικεφαλής του τμήματος Ανθρωπίνων Πόρων δήλωσε: «Η πρωτοβουλία για τις χώρες ΕΜΕΑ είναι μία από τις διάφορες δράσεις που έχουν στόχο να χτίσουν μία ανοιχτή κουλτούρα, να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ένα ποικιλόμορφό σύνολο ανθρώπων. Βελτιώνει την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική ζωή και την εργασία, αυξάνει το χρόνο με την οικογένεια και ταιριάζει σε μία προοδευτική, ανθρωποκεντρική εταιρεία όπως η Volvo».

1

Οι περισσότερες χώρες στην περιοχή ΕΜΕΑ προσφέρουν κάποια μορφή γονικής άδειας με αποδοχές, αλλά συχνά υπάρχει μεγάλη απόκλιση ανάμεσα σε μητέρες και πατέρες ως προς το τι δικαιούται ο καθένας - με αδικημένους συνήθως τους πατέρες. Επιπλέον, η παροχή ίσης γονικής άδειας αναβαθμίζει τις ευκαιρίες απασχόλησης για τις γυναίκες, μειώνοντας τις αποκλίσεις στις αμοιβές και τις διαφορές στην εργασιακή εξέλιξη.

Όπως όλα δείχνουν οι Σουηδοί εκτός από τις ευέλικτες πρακτικές εργασίας δημιουργούν σωστές βάσεις  για την καλύτερη ποιότητα ζωής των εργαζομένων τους.

1