Δημοψήφισμα Σκόπια: Ελπίδα για το "ναι" από την Αυστρία δια στόματος Κουρτς

 
Δημοψήφισμα στα Σκόπια: Η Αυστρία ελπίζει στο “ναι”

Ενημερώθηκε: 28/09/18 - 19:23

Την ελπίδα πως στο επικείμενο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου στην πΓΔΜ θα υπάρξει μία «έντονη συμμετοχή» και μία «θετική έκβαση», η οποία, θα ενίσχυε την «ευρωπαϊκή προοπτική» της χώρας και θα αποτελούσε «ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της Ευρώπης», είχε εκφράσει κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια, στις 7 Σεπτεμβρίου, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, και σε αυτήν τη θέση φαίνεται να παραμένει και τις παραμονές του δημοψηφίσματος.

Όπως είχε ανακοινωθεί τότε επίσημα από την αυστριακή καγκελαρία στη Βιέννη, ο κ. Κουρτς είχε εκφράσει την πεποίθηση πως «η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ορόσημο και θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω θετικές εξελίξεις στην περιοχή» κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στον οποίο είχε υποσχεθεί την «πλήρη υποστήριξή του για τη επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα για το όνομα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Επίσης, ο ίδιος είχε υποστηρίξει πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση γεωγραφικά είναι πλήρης μετά από την ένταξη των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων» σημειώνοντας: «Θέλουμε να δούμε τη Μακεδονία στην ΕΕ».

Ο κ. Κουρτς είχε απευθύνει έκκληση -όπως είπε- προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις της πΓΔΜ να κρατήσουν εποικοδομητική στάση στις συζητήσεις για την επίλυση της διαφοράς στο ονοματολογικό με την Ελλάδα, ενώ είχε ζητήσει από την αντιπολίτευση στα Σκόπια να έχει «έναν εποικοδομητικό ρόλο στο πνεύμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Εξάλλου, το βράδυ της 12ης Ιουνίου, μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-πΓΔΜ για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών, Κάριν Κνάισλ, είχε απευθύνει συγχαρητήρια προς την Ελλάδα και την πΓΔΜ για την επίτευξη της συμφωνίας.

«Συγχαρητήρια στην Ελλάδα και στη Βόρεια Μακεδονία για την επίλυση της μακρόχρονης διαφοράς για το όνομα, μία επιτυχία για τον διάλογο και τη διπλωματία. Αυτή είναι μία σημαντική ημέρα για ολόκληρη την περιοχή» είχε τονίσει η κ. Κνάισλ.

Η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών είχε φιλοξενήσει στις 30 Μαρτίου, στο υπουργείο Εξωτερικών στη Βιέννη, τη δεύτερη τριμερή συνάντηση για το θέμα του ονόματος, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, τον ομόλογό του της πΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του γγ των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.

Η συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί στο αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς, λόγω, της αργίας της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών, οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ παρέμειναν κλειστές τη συγκεκριμένη ημέρα, ενώ η τρίτη και τελευταία τριμερής συνάντησή τους στην αυστριακή πρωτεύουσα, η οποία πρέπει να συνέβαλε σημαντικά στην επίτευξη της συμφωνίας, είχε γίνει και στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στη Βιέννη, στις 25 Απριλίου.