ΗΠΑ-Ενδιάμεσες Εκλογές 2018: Εκλεισαν τα πρώτα εκλογικά τμήματα

 
ΗΠΑ-Ενδιάμεσες Εκλογές 2018: Εκλεισαν τα πρώτα εκλογικά τμήματα

Ενημερώθηκε: 07/11/18 - 03:19

Οι κάλπες έκλεισαν σε οκτώ Πολιτείες, ενώ οι Αμερικανοί συνεχίζουν να ψηφίζουν στις υπόλοιπες, έπειτα από μια σκληρή, πολωτική προεκλογική εκστρατεία, σε μια αναμέτρηση που θα κρίνει εάν το Ρεπουμπλικανικό κόμμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα διατηρήσει ή όχι τον έλεγχο των δύο σωμάτων του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Τα πρώτα αποτελέσματα αρχίζουν να μεταδίδονται από Πολιτείες όπως η Ιντιάνα και το Κεντάκι, που θεωρούνται σημαντικές για την έκβαση της μάχης για τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Όμως θα περάσουν πολλές ώρες πριν να γίνει σαφές ποιοι επικράτησαν.

Σε ό,τι αφορά τη Γερουσία, τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα προέβλεψαν πριν από λίγο ότι ο 77χρονος Μπέρνι Σάντερς (Βερμόντ) και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ το 2016 Τιμ Κέιν (Βιρτζίνια), επανεκλέγονται με άνεση.

Όμως δεν έχει γίνει ακόμη σαφές ποιος κέρδισε μια ιδιαίτερα κρίσιμη αναμέτρηση, αυτή στην Ιντιάνα, όπου αναμετρώνται ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζο Ντόνελι με τον Ρεπουμπλικάνο Μάικ Μπράουν, καθώς έχει καταμετρηθεί μόλις το 4% των ψήφων.

Περί τις 19:30 και τις 20:00 ώρα ανατολικής ακτής (02:30 και 03:00 ώρα Ελλάδας, αντίστοιχα) ήταν προγραμματισμένο να κλείσουν τα εκλογικά τμήματα σε άλλες 18 Πολιτείες. Η συνολική εικόνα πάντως, τόσο για τη Βουλή όσο και για τη Γερουσία, δεν θα ξεκαθαρίσει πριν περάσουν πολλές ώρες ακόμη,

Άτυπο δημοψήφισμα για τον Τραμπ οι εκλογές

Οι πρώτες εθνικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αφότου ο Τραμπ έγινε ο ένοικος του Λευκού Οίκου το 2016 μετατράπηκαν, εν μέρει με δική του πρωτοβουλία, σε άτυπο δημοψήφισμα για την προεδρία του.

Οι Δημοκρατικοί θεωρούνται φαβορί για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί αναμένεται να διατηρήσουν οριακά την πλειοψηφία στην Γερουσία. Ωστόσο κυριαρχεί η αβεβαιότητα, αφού περί τις είκοσι αναμετρήσεις θεωρούνται αμφίρροπες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ιστότοπο Five Thirty Eight οι Δημοκρατικοί έχουν 93,9% πιθανότητες να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων, έναντι 6,1% για τους Ρεπουμπλικανούς. Αντίθετα στην Γερουσία, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν 83,3% να αποσπάσουν την πλειοψηφία των εδρών, ενώ οι πιθανότητες των Δημοκρατικών είναι 16,2%.

«Παρατράγουδα» στην Τζόρτζια

Η πολιτεία Τζόρτζια, στις νότιες ΗΠΑ, βρίσκεται στο επίκεντρο της κάλυψης των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης — για όλους τους λάθος λόγους: τα προβλήματα στα αυτόματα μηχανήματα που χρησιμοποιούν οι ψηφοφόροι, οι μεγάλες ουρές, αλλά και οι ανησυχίες των Δημοκρατικών ότι οι Ρεπουμπλικανοί προσπαθούν να αποτρέψουν τη συμμετοχή των Αφροαμερικανών έδωσαν τον τόνο την Τρίτη, ημέρα που διεξήχθησαν οι ενδιάμεσες εκλογές.

Η έλλειψη λειτουργικών μηχανημάτων σε πολλές Κομητείες ανάγκασε τους ψηφοφόρους να σχηματίσουν μεγάλες ουρές.

Η αναμέτρηση για την ανάδειξη του κυβερνήτη είναι ιδιαίτερα σκληρή ανάμεσα στον Μπράιαν Κεμπ, τον οποίο υποστήριξε προσωπικά ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, και τη Στέισι Έιμπραμς, μια Δημοκρατική πολιτική στο πλαίσιο της εκστρατείας της οποίας έκαναν εμφανίσεις ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η Όπρα Γουίνφρι, η διάσημη δισεκατομμυριούχος αφροαμερικανή τηλεπαρουσιάστρια.

Η Έιμπραμς ελπίζει ότι θα γίνει η πρώτη μαύρη που θα εκλεγεί στο αξίωμα, σε μια Πολιτεία του πολύ συντηρητικού «βαθέος νότου».

Ο Κεμπ είναι υπουργός Εσωτερικών στην Τζόρτζια, κάτι που σημαίνει ότι είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος για τις εκλογές. Οι αντίπαλοί του και οι επικριτές του κάνουν λόγο για σύγκρουση συμφερόντων. Ο Κεμπ κατηγορήθηκε επίσης ότι προσπάθησε να εμποδίσει την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους δεκάδων χιλιάδων μαύρων. Η αστυνομία στην Πολιτεία εξάλλου καταγγέλθηκε ότι παρενόχλησε ακτιβιστές που προσπαθούσαν να πείσουν τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν.

Η ιστορία του λεγόμενου βαθέος νόμου, όπου οι διαβόητοι νόμοι του Τζιμ Κρόου επί σχεδόν εκατό χρόνια μετά το τέλος της δουλείας περιθωριοποιούσαν την κοινότητα των Αφροαμερικανών, ρίχνουν βαριά σκιά στα πάντα, κάτι από το οποίο δεν εξαιρούνται οι εκλογές.

Στο μεταξύ στη Βόρεια Ντακότα, οι ιθαγενείς επίσης αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες να ψηφίσουν. Οι υποστηρικτές προειδοποιούσαν εδώ και μήνες εναντίον των αλλαγών που προωθήθηκαν στον εκλογικό νόμο και προβλέπουν ότι ο ψηφοφόρος πρέπει να δηλώνει τη διεύθυνσή του για να αποκτά το δικαίωμα της συμμετοχής, αλλά οι περισσότεροι ιθαγενείς που ζουν σε καταυλισμούς χρησιμοποιούν ταχυδρομικές θυρίδες.

Η Δημοκρατική Χάιντι Χάιτκαμπ, που δίνει σκληρή μάχη στη Βόρεια Ντακότα —προπύργιο των Ρεπουμπλικανών — απολαύει γενικά ευρεία υποστήριξη στις τάξεις των τοπικών φυλών. Εάν οι ιθαγενείς εμποδιστούν να ψηφίσουν, οι πιθανότητες της να παραμείνει στη Γερουσία θα μειωθούν ακόμη περισσότερο από το ήδη πολύ χαμηλό 25% που της έδιναν αναλυτές.

Αργοπορημένη έκκληση της Μπιγιονσέ υπέρ του υποψήφιου των Δημοκρατικών για την Γερουσία στο Τέξας

Η σούπερσταρ της αμερικανικής μουσικής Μπιγιονσέ κάλεσε στο τέλος της ημέρας της ψηφοφορίας τους πολίτες του Τέξας να ψηφίσουν τον υποψήφιο των Δημοκρατικών για την Γερουσία Μπέτο Ο'Ρουρκ, που δίνει σκληρή μάχη στην πολιτεία που είναι η γενέτειρα της τραγουδίστριας.

Λίγες ώρες πριν από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στο Τέξας, η Μπιγιονσέ εμφανίσθηκε σε τρεις αναρτήσεις της στο Instagram με καπέλο με το σύνθημα «Ο Μπέτο στην Γερουσία».

«Είμαι ευγνώμων προς όποιον πριν από μένα αγωνίσθηκε τόσο σκληρά για να μάς δώσει το δικαίωμα της ψήφου. Δεν μπορούμε να εκφράσουμε τις απογοητεύσεις μας και να παραπονιόμαστε για ό,τι είναι στραβό χωρίς να ψηφίσουμε», έγραψε η Μπιγιονσέ που κατάγεται από το Χιούστον.

«Κάθε ψήφος μετά. Κάθε μονομαχία μετρά», έγραψε καλώντας τους Αμερικανούς από τα 119 εκατομμύρια followers να ψηφίσουν.

Το μήνυμα κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν και ορισμένοι εξέφρασαν την απορία για το ότι επέλεξε να παρέμβει τόσο αργά.

Ο Μπέτο Ο'Ρουρκ, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τον Τεντ Κρουζ στο Τέξας και η διαφορά τους μειώθηκε το τελευταίο διάστημα στον δρόμο για τις κάλπες. Ο Μπέτο Ο'Ρουρκ, στον οποίο ορισμένοι βλέπουν έναν δημοκρατικό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του 2020, πήρε θέση τον περασμένο Αύγουστο υπέρ των παικτών του αμερικάνικου φούτμπολ που γονάτιζαν κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου για να διαμαρτυρηθούν για τις αστυνομικές βιαιότητες.