Financial Times: Θα κάνει «kolotoumba» η Μέι αρνούμενη το Brexit; (ΦΩΤΟ)

 
Financial Times: Θα κάνει «kolotoumba» η Μέι αρνούμενη το Brexit; (ΦΩΤΟ)

Ενημερώθηκε: 24/10/17 - 19:54

Οι Financial Times κάνουν λόγο για «kolotoumba» της Τερέζα Μέι όσο αφορά στο Brexit ακολουθώντας τα χνάρια του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για το δημοψήφισμα του 2015.

Όπως είχε κάνει και η El Pais, έτσι και οι Financial Times εξετάζουν το σενάριο η Βρετανία να μείνει στην ΕΕ, παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος χρησιμοποιώντας την ελληνική λέξη «kolotοumba». Το άρθρο τιτλοφορείται ως εξής: «Ελληνικά μαθήματα για τους οπαδούς του Brexit» («Greek Lessons for Brexiters»).

Αλέξη Τσίπρα

δημοψηφίσματος

Σε αυτό, γίνεται αναφορά στο παράδειγμα του και στο πώς, με την... κωλοτούμπα του 2015, αγνόησε το αποτέλεσμα του και, από εκεί που θα έκανε ανατροπές, αποδέχθηκε όλα όσα του έφεραν να υπογράψει.

«Η "kolotoumba" έγινε της μόδας το 2015, ως αντίδραση στην τακτική του Αλέξη Τσίπρα. Του κάποτε ριζοσπάστη αριστερού πρωθυπουργού της Ελλάδας. Αφού επέμεινε για μήνες πως δεν θα υποχωρήσει μπροστά στους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας "έκανε τούμπα" και αποδέχθηκε μια έκτακτη οικονομική διάσωση, της οποίας οι όροι ήταν πιο αυστηροί από εκείνους που είχαν προσφερθεί αρχικά», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Μέρος του άρθρου έχει ως εξής:

«Σε ελληνοβρετανικό συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Ναύπλιο (σ.σ. στην πόλη της Πελοποννήσου που ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της σύγχρονης Ελλάδας) οι συμμετέχοντες κατέληξαν να αντιπαρατίθενται στο εξής: αν μια "kolotoumba" είναι πιθανή στην περίπτωση του Brexit. Θα ήταν εύλογο, παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου του 2016, η Βρετανία να μην φύγει από την ΕΕ;

Πολλοί συμμετέχοντες υπερασπίστηκαν ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Eλάχιστοι, όμως, το θεώρησαν πιθανό. Ένας αντίθετος στη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ, τοποθέτησε τις πιθανότητες μιας κωλοτούμπας στο 0,1%. Αντιθέτως, ένας υποστηρικτής έκανε λόγο για ένα εύρος 10% με 30%.

Αρκετοί συμμετέχοντες παρατήρησαν πως ο χρόνος κυλά ανελέητα προς το Μάρτιο του 2019, την ημερομηνία κατά την οποία έχει προγραμματιστεί η αποχώρηση της Βρετανίας. Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit υποτίθεται πως θα πρέπει να έχουν τελειώσει γύρω στον Οκτώβριο του 2018. Αν πραγματοποιούνταν "kolotoumba", τότε η βρετανική κοινή γνώμη θα χρειαζόταν να μετατοπιστεί σθεναρά κατά του Brexit στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, ανέφεραν.

Επιπρόσθετα, μια "kolotoumba" θα απαιτούσε από πολλούς πολιτικούς στο Ουέστμινστερ το εξής: να αναλάβουν το ρίσκο να αρνηθούν να αποδεχθούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως τελευταία λέξη του βρετανικού λαού πάνω στο Brexit. Ένα τέτοιο βήμα μπορεί να πλήξει κάπως το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης. Αλλά σίγουρα θα πυροδοτήσει το χάος στους Συντηρητικούς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Λευκή Χήρα ήθελε να «φάει» τη Βασίλισσα Ελισάβετ - Ποιο ήταν το σχέδιό της; (ΦΩΤΟ)