Καταλονία: Καζάνι που βράζει για το δημοψήφισμα - Έτοιμη να «απασφαλίσει» η αστυνομία (ΦΩΤΟ)

 
Καταλονία: Καζάνι που βράζει για το δημοψήφισμα - Έτοιμη να «απασφαλίσει» η αστυνομία (ΦΩΤΟ)

Ενημερώθηκε: 01/10/17 - 00:04

Καταλονία: Με καζάνι που βράζει μοιάζει η Ισπανία ενόψει του αυριανού -απαγορευμένου- δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής, με την αστυνομία έτοιμη να «απασφαλίσει»

Όπως ανακοίνωσε ισπανική κυβερνητική πηγή, η αστυνομία θα απομακρύνει τους ανθρώπους που έχουν συγκεντρωθεί σε σχολεία τα οποία έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσουν ως εκλογικά τμήματα για το αυριανό δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μάλιστα, η απομάκρυνσή τους θα γίνει αύριο, ανήμερα του δημοψηφίσματος, ωστόσο δεν γνωστοποιήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες. Εξαρτάται από την αστυνομία για το πώς θα τους απομακρύνει, δήλωσε η ίδια κυβερνητική πηγή.

Αυτή η τελευταία αναφορά από πλευράς κυβέρνησης εγείρει ανησυχίες για το κατά πόσο θα εξελιχθούν ομαλά οι εκκενώσεις των σχολείων, καθώς οι Καταλανοί δείχνουν αποφασισμένοι να μη φύγουν από αυτά, την ίδια στιγμή που η Μαδρίτη έχει στείλει στην περιοχή χιλιάδες αστυνομικούς για να αποφευχθούν παρατράγουδα.

Όσον αφορά τους εθελοντές που θα βοηθήσουν στην διεξαγωγή των εκλογών και θα χρησιμοποιήσουν τους εθνικούς εκλογικούς καταλόγους στο αυριανό δημοψήφισμα, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα άνω των 300.000 ευρώ(!), σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή.

Καταλονία: Καζάνι που βράζει για το δημοψήφισμα

«Μάχες» στα εκλογικά κέντρα

Την ίδια ώρα, σε αντικείμενο «μάχης» μεταξύ της αστυνομίας και των υποστηρικτών του δημοψηφίσματος έχουν μετατραπεί τα εκλογικά κέντρα στην Καταλονία. Από το βράδυ της Παρασκευής, πολίτες κατασκήνωσαν έξω και μέσα σε σχολεία που θα λειτουργούσαν ως εκλογικά κέντρα, για να εμποδίσουν την αστυνομία να τα εκκενώσει και να τα κλείσει.

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το Σάββατο η αστυνομία απέκλεισε 1.300 από τα 2.135 σχολεία της Καταλονίας, που θα χρησιμοποιούνταν για το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας, που είναι προγραμματισμένο για την Κυριακή. Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι 163 σχολεία τελούν υπό κατάληψη από οικογένειες.

Καταλονία: Καζάνι που βράζει για το δημοψήφισμα

Επιδρομή της αστυνομίας

Ισπανίας

Να σημειωθεί ότι το πρωί του Σαββάτου η αστυνομία της πραγματοποίησε επιδρομή κατά του κέντρου τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής της κυβέρνησης στην Καταλονία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «La Vanguardia» που επικαλείται τον ραδιοφωνικό σταθμό RAC1. Τόσο η αστυνομία, όσο και το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας δεν επιβεβαίωσαν την επιδρομή.

Ένας δικαστής χθες, διέταξε την Google να κατεβάσει την εφαρμογή που έδινε πληροφορίες σχετικές με το απαγορευμένο από την ισπανική κυβέρνηση δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

Η Le Monde

«Το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της Καταλονίας, εκτός του ότι αποσταθεροποιεί την Ισπανία εν μέσω οικονομικής επανεκκίνησης, δεν θα αναγνωριστεί ούτε από τη Μαδρίτη, ούτε από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η λύση θα περάσει από την διαπραγμάτευση», αναφέρει, εξάλλου, στο κύριο άρθρο της σήμερα η Le Monde.

Καταλονία: Καζάνι που βράζει για το δημοψήφισμα

Και προσθέτει η γαλλική εφημερίδα:

«Η Ισπανία βρίσκεται μπροστά σε μια από τις σοβαρότερες πολιτικές κρίσεις που γνώρισε η χώρα τα τελευταία χρόνια. Πρέπει κάποιος να φθάσει ως την απόπειρα πραξικοπήματος το 1981 εναντίον της τότε νεαρής ισπανικής δημοκρατίας για να βρει μια παρόμοια δύσκολη κατάσταση. Είναι σημαντικό να καταλάβει κάποιος ότι αυτό που παίζεται την 1η Οκτωβρίου με την αυτοδιάθεση της Καταλονίας αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Είναι σεβαστό το αίτημα των Καταλανών που υπερασπίζονται την εθνική τους ιδιαιτερότητα. Η Καταλονία είναι ιστορία, γλώσσα, οικονομικός δυναμισμός, καλλιτεχνική δημιουργία, όλα ιδιαίτερα. Υπήρξε μια περιοχή που πρωτοστάτησε στον αγώνα εναντίον της δικτατορίας του Φράνκο.

Είναι σήμερα στην πρώτη σειρά της οικονομικής επιτυχίας της Ισπανίας. Οι Καταλανοί δεν υπερασπίζονται την ταυτότητά τους, αυτή είναι προφανής. Αλλά γιατί θα πρέπει να διακηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία τους προκειμένου να αναγνωριστεί αυτή ακόμη περισσότερο στο εσωτερικό της Ισπανίας;

Αυτός, σε κάθε περίπτωση, είναι ο στόχος μιας μικρής πλειοψηφίας που βρίσκεται στην εξουσία, στην παρούσα περιφερειακή κυβέρνηση, η οποία διοργανώνει το δημοψήφισμα της Κυριακής, 1ης Οκτωβρίου. Αν το «ναι» κερδίσει, τότε η περιφερειακή κυβέρνηση θα κηρύξει «την ανεξαρτησία» της Καταλονίας.

Η κυβέρνηση της Μαδρίτης έχει το νόμιμο δικαίωμα να κηρύξει αυτή την εκλογή παράνομη. Ολα τα συνταγματικά δικαστήρια της χώρας το έκριναν έτσι. Το δημοψήφισμα είναι αντίθετο με το δημοκρατικό Σύνταγμα του 1978, το οποίο επικυρώθηκε από την πλειοψηφία των Καταλανών.

Καταλονία: Καζάνι που βράζει για το δημοψήφισμα

Διαδήλωση στη Μαδρίτη για ενότητα της Ισπανίας

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες άνθρωποι, κρατώντας ισπανικές σημαίες, διαδήλωσαν σήμερα στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και σε άλλες μεγάλες πόλεις για να υπερασπιστούν την ενότητα της Ισπανίας, την παραμονή του δημοψηφίσματος.

Στη Μαδρίτη, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Θιμπέλες όπου βρίσκεται η δημαρχία, στην καρδιά της πρωτεύουσας, έπειτα από έκκληση μιας συντηρητικής οργάνωσης, του Ιδρύματος για την υπεράσπιστη του ισπανικού έθνους (Denaes), διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Κρατώντας την εθνική κόκκινη-κίτρινη-κόκκινη σημαία ή φορώντας την σαν κάπα στους ώμους, φώναζαν «η Καταλονία είναι μέρος της Ισπανίας» και ποδοσφαιρικά ρεφρέν όπως «είμαι Ισπανός, Ισπανός, Ισπανός».

Μερικοί φώναζαν μάλιστα «ο Πουτζεμόντ στη φυλακή». Ο Κάρλες Πουτζεμόντ προεδρεύει της αυτονομιστικής περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, η οποία αψηφά την κυβέρνηση και την ισπανική δικαιοσύνη διεξάγοντας αύριο αυτό το απαγορευμένο ως αντισυνταγματικό δημοψήφισμα.

Στη Βαρκελόνη, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι που κρατούσαν ισπανικές σημαίες διαδήλωσαν το πρωί μπροστά από το μέγαρο της Ζενεραλιτάτ, της καταλανικής κυβέρνησης που οργάνωσε το δημοψήφισμα.

«Δεν κάνουμε τίποτα και θα βρεθούμε με ένα μεγάλο πρόβλημα, επειδή ανεβαίνει αληθινά η δύναμη των εθνικιστών (Καταλανών). (...) Το κράτος πρέπει να κάνει πολιτική, να πείσει για τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν στο να μείνουμε ενωμένοι, αντί να περνάει τον χρόνο του επαναλαμβάνοντας ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ηγέτης στην Ισπανία», λέει ο Ραφαέλ Καστίγιο, ένας 59χρονος μηχανικός που φοράει γύρω από τον λαιμό του ένα κασκόλ με τα χρώματα της Ισπανίας και συμμετέχει στη συγκέντρωση της Μαδρίτης.

«Δεν έπρεπε να φθάσουμε εδώ. Φθάσαμε σ' ένα σημείο χωρίς επιστροφή», λέει δίπλα του ο Φερνάντο Θεπέντα, 58 ετών, μηχανικός, ο οποίος φοράει ένα μπλουζάκι που έχει τυπωμένο το άρθρο 1.2 του ισπανικού Συντάγματος: «Η εθνική κυριαρχία ανήκει στον ισπανικό λαό, από τον οποίο πηγάζουν οι εξουσίες του κράτους».

Διαδηλώσεις υπέρ της ενότητας πραγματοποιήθηκαν επίσης στη νότια Ισπανία, στη Σεβίλλη και τη Μάλαγα, το Αλικάντε και τη Βαλένθια (νοτιοανατολικά), το Σανταντέρ και το Βαγιαδολίδ (βόρεια) και στη Γαλικία, στο Σαντγιάγκο ντε Κομποστέλα και τη Λα Κορούνια (βορειοδυτικά). Σ' αυτή την τελευταία περιοχή πραγματοποιήθηκαν επίσης μικρές συγκεντρώσεις υπέρ του δημοψηφίσματος, όπως και στη Μαδρίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καταλονία: Η αστυνομία έχει αποκλείσει 1.300 από 2.315 σχολεία που θα λειτουργούσαν ως εκλογικά τμήματα

Καταλονία: Χρονολόγιο των βασικότερων ημερομηνιών της ανόδου του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας

Δημοψήφισμα - Καταλονία: Οι αυτονομιστές είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν με το αυριανό δημοψήφισμα