Κατηγορίες σε 13 Ρώσους για εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές-Τι λέει ο Τραμπ

Απίστευτη βόμβα στις ΗΠΑ, "ξυπνά" ξανά το σκάνδαλο με τις αμερικάνικες εκλογές-Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε Ρώσους και εταιρείες
Ενημερώθηκε: 16/02/18 - 23:54

Απίστευτη βόμβα στις ΗΠΑ, "ξυπνά" ξανά το σκάνδαλο με τις αμερικάνικες εκλογές.

Αυτή τη φορά, απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 13 Ρώσους και 3 εταιρείες για ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ενόρκων των ΗΠΑ. Οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται για συνωμοσία με στόχο την εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Μεταξύ των εταιρειών που παραπέμπονται είναι και η ρωσική Υπηρεσία Έρευνας του διαδικτύου.

Ομπάμα: Η Ρωσία σκόπευε να επέμβει στις αμερικανικές εκλογές

 

Η δράση τους

 

Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους, υποκρινόμενοι τους Αμερικανούς, επικοινώνησαν με πρόσωπα που σχετίζονταν με την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, τα οποία όμως αγνοούσαν με ποιους συνομιλούσαν. Στο κατηγορητήριο υποστηρίζεται ότι οι Ρώσοι δημιούργησαν επίσης ψεύτικα προφίλ στο διαδίκτυο και σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Κάποιοι από αυτούς ταξίδεψαν στις ΗΠΑ και χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές στη χώρα για να κρύψουν την προέλευση της δραστηριότητάς τους. Μεταξύ άλλων, στη δράση τους συμπεριλαμβανόταν και η «στήριξη στον Τραμπ και η δυσφήμιση της Χίλαρι Κλίντον». 

Εμφανίζονταν ως νεοφυείς αμερικανικές οργανώσεις και οργάνωναν πολιτικές συγκεντρώσεις, ενώ αγόραζαν και χώρο ή χρόνο για πολιτικές διαφημίσεις.

Χρησιμοποιούσαν αριθμούς μητρώων κοινωνικής ασφάλισης και ημερομηνίες γέννησης πραγματικών Αμερικανών πολιτών για να ανοίξουν λογαριασμούς στο Paypal και να εκδώσουν πλαστές άδειες οδήγησης.

Κατά την προεκλογική περίοδο του 2016 οι Ρώσοι κατηγορούμενοι διέδιδαν μειωτικές πληροφορίες για τη Χίλαρι Κλίντον, τον Μάρκο Ρούμπιο και τον Τεντ Κρουζ ενώ στήριζαν τον Μπέρνι Σάντερς και τον Ντόναλντ Τραμπ. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016, άρχισαν να ενθαρρύνουν τις μειονοτικές ομάδες στις ΗΠΑ να μην ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους άρχισαν επίσης, μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης και διαφημίσεων στο Facebook, να προωθούν τον ισχυρισμό ότι το Δημοκρατικό Κόμμα διαπράττει εκλογική νοθεία.

Πούτιν: Οι ρωσικές παρεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές είναι "φήμες"

 

Η αντίδραση του Τραμπ

Μέσω Twitter, o πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε, όπως έχει κάνει και κατά το παρελθόν, ότι το επιτελείο του δεν προέβη σε καμία παράνομη ενέργεια και δεν υπήρξε καμία σκευωρία με τη Ρωσία

«Η Ρωσία ξεκίνησε την αντιαμερικανική εκστρατεία της το 2014, πολύ πριν εγώ ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου στις προεδρικές εκλογές. Τα αποτελέσματα των εκλογών δεν επηρεάστηκαν. Το επιτελείο Τραμπ δεν προέβη σε καμία παράνομη ενέργεια, δεν υπήρξε σκευωρία!» ήταν το tweet που ανήρτησε ο Αμερικανός πρόεδρος.