Κατέθεσαν ένσταση οι δικηγόροι των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ζητώντας άμεση απελευθέρωση

Κατέθεσαν ένσταση οι δικηγόροι των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ζητώντας άμεση απελευθέρωση
Ενημερώθηκε: 05/03/18 - 11:01

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει που φτάνουνα από Ορεστιάδα και Ανδριανούπολη η δίκη δύο Ελλήνων στρατιωτικών φαίνεται πως οδεύει προς αναβολή.

Όπως μεταδίδει η Milliyet, οι δικηγόροι των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο, Hakan Yalçıntuğ και Sinem Şandır, οι οποίοι διορίστηκαν από το Ελληνικό Προξενείο, για να εκπροσωπήσουν τους Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κουκλατζή, έχουν ήδη προσέλθει στο δικαστήριο, ασκώντας έφεση κατά της απόφασης κράτησής τους. 

Συγκεκριμένα, ζήτησαν την απελευθέρωση των δύο στρατιωτών και την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Η ένσταση των δύο δικηγόρων ενδέχεται να εκδικαστεί, είτε σήμερα, είτε σε χρονικό διάστημα μίας εβδομάδας. 

 

Οι δύο στρατιωτικοί επρόκειτο να δικαστούν σήμερα στην Αδριανούπολη, κεκλεισμένων των θυρών, ενώ οι γονείς και συγγενείς τους έχουν ήδη φτάσει εκεί.

Στην Αδριανούπολη έχουν φτάσει και οι οικογένειες των δύο στρατιωτών, προκειμένου να ζητήσουν άδεια από την Εισαγγελία για να τους επισκεφθούν.  Λίγο μετά τις επτά οι γονείς των δυο στρατιωτικών πέρασαν στην Τουρκία. Μπόρεσαν κατά τη διάρκεια επισκεπτηρίου να δουν μετά από 5 ημέρες τα παιδιά τους.

Διαβεβαιώσεις ότι οι δύο στρατιωτικοί δεν θα κατηγορηθούν για κατασκοπεία

ιαβεβαιώσεις από τις τουρκικές αρχές, ότι το κατηγορητήριο για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς δεν θα αλλάξει επί τα χείρω, δηλαδή με κατηγορία για κατασκοπεία όπως είχαν μεταδώσει αρχικά τα τουρκικά ΜΜΕ, έχει πάρει έως στιγμής το υπουργείο Άμυνας.

Ο Έλληνας ΑΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης μίλησε από την πρώτη στιγμή, την Πέμπτη, για το θέμα των δύο Ελλήνων με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Άκαρ. Οι δύο άνδρες έχουν μιλήσει δύο φορές σε καλό κλίμα. 

Πηγές από το Πεντάγωνο τόνιζαν ότι η Αθήνα έδωσε βάρος στην πρεσβεία και το προξενείο και αναζήτησαν την καλύτερη νομική στήριξη για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς. Το ελληνικό προξενείο, όρισε δύο δικηγόρους για τη νομική εκπροσώπηση των δύο στρατιωτών.

Για προφανείς λόγους, στο δικαστήριο δεν πρόκειται να παραβρεθεί Ελληνας αξιωματούχος πλην της πρεσβείας και του προξενείου.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, ο πρωθυπουργός παρακολουθεί από το μεσημέρι της Πέμπτης στενά τις εξελίξεις με τους δύο συλληφθέντες Έλληνες αξιωματικούς και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Η υγεία των δύο νέων είναι καλή, υπάρχει επικοινωνία του Πενταγώνου με τους δικηγόρους τους αλλά και με τον πρόξενο της Αδριανούπολης, και από το υπουργείο θέλουν να μην αλλάξει κάτι στο κατηγορητήριο. «Αν χρειαστεί θα υπάρξει και τρίτη επικοινωνία των ΑΓΕΕΘΑ, αλλά το θέμα χειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών» διευκρινίζεται από τη Μεσογείων.

Στο πλευρό των δύο ενστόλων στο δικαστήριο θα βρεθούν και συγγενείς τους, οι οποίοι βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία με το προξενείο της Ελλάδας στην Αδριανούπολη

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος των Καστανεών, Σταύρος Τζαμαλίδης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «στο χρόνο συνέβαιναν πέντε παρόμοια περιστατικά σε περίπτωση που φούσκωναν τα νερά του ποταμού και υπήρχε κακοκαιρία».  

Το άγνωστο παρασκήνιο

Σύμφωνα με πληροφορίες των ΝΕΩΝ, αμέσως μετά το συμβάν της σύλληψης των δύο Ελήνων αξιωματικών, ενημερώθηκε ο Ταξίαρχος που έχει την ευθύνη της περιοχής. Αμέσως, με βάση την πάγια πρακτική, ο Ελληνας Ταξίαρχος επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του στην άλλη πλευρά των συνόρων. Οι δύο αξιωματικοί συναντήθηκαν στην τουρκική επικράτεια προκειμένου ο Έλληνας ταξίαρχος να παραλάβει τους δύο στρατιωτικούς, καθώς με αυτή την πρακτική λύνονται τέτοια περιστατικά.

Ωστόσο ενώ οι δύο αξιωματικοί έπιναν καφέ και συζητούσαν, ήρθε εντολή από τα... ενδότερα της Τουρκίας, που ακύρωσε τη διαφαινόμενη επιστροφή των δύο Ελλήνων.

Ο Τούρκος ταξίαρχος ενημερώθηκε ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα πρέπει να μεταφερθούν στην Αδριανούπολη και να παρουσιαστούν στον τοπικό εισαγγελέα. Εκπληκτος εκείνος ενημέρωσε τον Ελληνα ομόλογό του για τις εντολές «άνωθεν» που είχε λάβει και πως δεν ήταν δυνατόν να του παραδώσει τους στρατιώτες.

Από εκείνο το σημείο και μετά η κατάσταση είχε ξεφύγει από την τοπική διαχείριση και εξελισσόταν σε διμερές ζήτημα με διπλωματική διάσταση.