Κιλιτσντάρογλου επικρίνει Ερντογάν για Λωζάνη

Η αντιπολίτευση στην Τουρκία κατηγορεί τον Ερντογάν ότι απέτυχε στην Αθήνα
Ενημερώθηκε: 11/12/17 - 19:11

Σφοδρά πυρά δέχεται ο "Σουλτάνος" για την εμμονή του στα περί επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης.

Εδώ να σημειωθεί, ότι στην ενημέρωση που παρείχε προς τους Τούρκους δημοσιογράφους, κατά την επιστροφή του μέσα στο αεροπλάνο από τη Δυτική Θράκη, στην οποία αναφερόμενος στα περί επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης, ουσιαστικά πήρε πίσω τη θέση αναθεώρησης της Συνθήκης, λέγοντας με διπλωματικό τρόπο ότι «εγώ πιστεύω ότι αν χρειάζεται, μπορεί κάλλιστα να τροποποιηθεί. Αυτό πιστεύω εγώ».

Την ίδια στιγμή στην τουρκική βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατηγορεί τον Ερντογάν λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "ο Τούρκος πρόεδρος αντί να ζητάει πίσω τα 18 νησιά του Αιγαίου που έχει παράνομα καταλάβει η Ελλάδα, ζητάει αλλαγή των συνόρων της Τουρκίας και μάλιστα εκτός της χώρας του.

Τα «μαζεύει« ο Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης

 

Τι είπε:

«Ο κύριος πρόεδρος πήγε στην Ελλάδα. Τον πήγαν και εκεί άνοιξε συζήτηση για τη Λωζάνη. Ένας άνθρωπος που κατέχει θέση αρχηγού κράτους δεν ανοίγει έτσι στο πόδι συζήτηση για τη συνθήκη της Λωζάνης που καθορίζει τα σύνορα της Τουρκικής Δημοκρατίας. Θέλω να ρωτήσω: Με ποιο σκεπτικό, με τι στοιχεία ανοίγεις συζήτηση για Λωζάνη; Αν θέλεις να ανοίξεις συζήτηση για Λωζάνη, ένα πρώτα και δείξε μας το πτυχίο του πανεπιστημίου σου και τότε να δούμε», υποδηλώνοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει το απαραίτητο γνωσιολογικό υπόβαθρο για να συζητάει για αλλαγές συνθηκών.

Στη συνέχεια ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αυξάνοντας τους τόνους κατηγόρησε τον Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν τολμάει να διεκδικήσει τα νησιά που βρίσκονται υπό ‘ελληνική κατάληψη’.

«Θέλω να ρωτήσω τον κ. Ερντογάν: Γιατί εκεί δεν είπες τίποτα για τα 18 νησιά; Γιατί δεν ανέφερες τίποτα για τα 18 νησιά που βρίσκονται υπό κατάληψη; Το άρθρο 12 και 15 της συνθήκης το λέει ξεκάθαρα. 18 νησιά και 1 βραχονησίδα ποτέ δεν θα δοθούν στην Ελλάδα ούτε με τη συνθήκη της Λωζάνης, ούτε με άλλη συνθήκη».