Μαθήματα ιστορίας από την Hürriyet που ενοχλήθηκε από την άσκηση «Πυρπολητής»

 
Μαθήματα ιστορίας από την Hürriyet που ενοχλήθηκε από την άσκηση «Πυρπολητής»

Ενημερώθηκε: 30/03/18 - 11:48

Ενόχλησε τους Τούρκους η διακλαδική άσκηση «Πυρπολητής», που διεξήχθη την Τετάρτη από τις 5 το πρωί, μετά από εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Πάνου Κάμμένου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναυάρχου, Αποστολάκη. Ενόχληση που αποτυπώθηκε στα δημοσιεύματα του Τύπου της γείτονος χώρας. Δημοσιεύματα με πομπώδεις τίτλους, που μιλούσαν για προκλήσεις, για προσπάθεια των Ελλήνων να ανεβάσουν τη θερμοκρασία στην περιοχή.

Hürriyet

Η ανακάλυψε «πρόκληση», δύο μέρες μετά. Σε θέμα που προβάλλεται πρώτο στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας γίνεται αναφορά στην άσκηση «Πυρπολητής», τι αυτή περιλαμβάνει, αλλά και μάθημα ιστορίας, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα στις ανάγκες καλλιέργειες κλίματος αιώνιας έχθρας.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το 1821, στις «εξεγέρσεις ανεξαρτησίας», που ξεκίνησαν στην Ελλάδα, υπήρξαν αρκετές μάχες σε ξηρά και θάλασσα. «Εκείνη την περίοδο, οι περισσότεροι πειρατές στο Αιγαίο ήταν Έλληνες. Εκείνη την περίοδο οι Έλληνες πειρατές κατάφεραν σημαντικά πλήγματα στο τουρκικό ναυτικό. Η σημαντικότερη επίθεση έγινε στο λιμάνι του Ναυαρίνου. Το τουρκικό ναυτικό ήταν αγκυροβολημένο, μεταφέροντας τρόφιμα στους στρατιώτες που είχαν αποσταλεί για να καταστείλουν τις εξεγέρσεις. Στις 20 Οκτωβρίου 1827, του Τουρκο-αιγυπτιακό ναυτικό καταστράφηκε από ένα αναπάντεχο συμβάν. Περίπου 60 πλοία του τουρκο-αιγυπτιακού στόλου κάηκαν μέσα σε λίγες ώρες. 6.000 Τούρκοι και Αιγύπτιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 4.000 τραυματίστηκαν».

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα, οι Τούρκοι αναγνώστες αντιμετωπίζονται, ως συνήθως, ως απλοί δέκτες προπαγάνδας χειρίστου είδους, αφού η εφημερίδα αποκρύπτει με χοντροκομμένο τρόπο το γεγονός ότι πρώτα οι Αιγύπτιοι πυροβόλησαν λέμβο με λευκή σημαία και σκότωσαν άπαντες επάνω, ενώ στη συνέχεια οι Τούρκοι πυροβόλησαν εν ψυχρό τον Έλληνα αγγελιοφόρο του ναυάρχου Κόδρινγκτον, που επέστρεφε, έχοντας μεταφέρει μήνυμα προς τον Αιγύπτιο ναύαρχο. Έτσι αυτές οι άνανδρες επιθέσεις του Τουρκο-αιγυπτιακού ναυτικού, αναφέρονται απλά ως «αναπάντεχο γεγονός».

Φυσικά το γεγονός ότι ο συμμαχικός στόλος με επικεφαλής, τον αντιναύαρχο Κόδριγκτον, τον υποναύαρχο Δεριγνύ και τον υποναύαρχο Χέιδεν, την 20η Οκτωβρίου 1827, μπήκαν στο λιμάνι της Πύλου θέλοντας να σταματήσουν τη δράση του, γεννημένου στην Καβάλα, Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο, επίσης δεν αναφέρεται και δίνεται η εντύπωση στον Τούρκο αναγνώστη ότι οι «Έλληνες πειρατές» και μία... αόρατη δύναμη κατέστρεψαν τον οθωμανικό στόλο.