Μετά τους ρωσικούς S400 η Τουρκία ετοιμάζεται και για αμερικάνικους Patriot

Η Τουρκία συνεχίζει το σκληρό παζάρι στο θέμα της αγοράς αντιαεροπορικών-αντιπυραυλικών συστημάτων από Ρωσία-ΗΠΑ
Ενημερώθηκε: 30/03/18 - 18:41

Η Τουρκία συνεχίζει το σκληρό παζάρι στο θέμα της αγοράς αντιαεροπορικών-αντιπυραυλικών συστημάτων. Την ώρα που έχουμε χάσει το μέτρημα σ΄ ότι αφορά στις δηλώσεις περί “τελειωμένης συμφωνίας” με τη Ρωσία για αγορά S-400, σήμερα στην Άγκυρα γίνεται συνάντηση Τούρκων και Αμερικανών αξιωματούχων με θέμα την προμήθεια Patriot.

H  Αναπληρωτής Βοηθός Υφυπουργός Πολιτικών και Στρατιωτικών Υποθέσεων των ΗΠΑ Τίνα Καϊντανόφ επισκέπτεται  την Άγκυρα στο πλαίσιο  ταξιδιού της , που συμπεριλαμβάνει και το Ιράκ.

Όπως γράφει η ΧΟΥΡΙΕΤ , “η Ουάσιγκτον ζητά  από την Τουρκία εδώ και μήνες να αναθεωρήσει την απόφασή της για τα  ρωσικά συστήματα S-400, υποστηρίζοντας ότι δεν θα είναι διαλειτουργικά με τα συστήματα του ΝΑΤΟ.Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για προμήθεια S-400  μια συμφωνία που θα εμβαθύνει τους στρατιωτικούς δεσμούς μεταξύ της Τουρκίας και του Κρεμλίνου”.

Η τουρκική εφημερίδα επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ ενέκριναν κυρώσεις κατά  ορισμένων ρωσικών εταιρειών,κυρώσεις που θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις και στην Τουρκία.

Στις 26 Μαρτίου, ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπέκιρ Μπόζνταγκ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το ζήτημα των  συστημάτων S-400 εξετάστηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Αμερικανό πρόεδρο να  προτείνει την αγορά συστημάτων  Patriot από τις  Η.Π.Α.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσό δήλωσε πρόσφατα στους δημοσιογράφους ότι η Τουρκία προσέγγισε τις ΗΠΑ για την πρόταση αγοράς Patriot, ενώ η Άγκυρα την ίδια ώρα συνεχίζει να συζητά με την γαλλο-ιταλική κοινοπραξία Eurosam για την αγορά συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ουμίτ Γιαλσίν   πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ουάσινγκτον στις 30 Μαρτίου, με στόχο τη διατήρηση της σχετικής δυναμικής που επιτεύχθηκε στο διάλογο με πρωτοβουλία του πρώην Αμερικανού ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του,  θα συναντηθεί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Σάλιβαν , και θα “συζητήσει τις  σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας σε σχέση  με διεθνή και περιφερειακά θέματα “, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε γραπτή δήλωση.

Ο Σάλιβαν  είναι ο άνθρωπος στον οποίο ο Tίλερσον ανέθεσε τα καθήκοντά του, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μετάβασης έως ότου ο νέος ΥΠΕΞ Μάϊκ Πομπέο, αναλάβει πλήρως τα καθήκοντά του.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών έχουν αναστραφεί σε ορισμένα θέματα τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένης της  σχέσης της Ουάσινγκτον με τις μονάδες προστασίας των Κούρδων   (YPG) στην εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους .

Σε μια προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων, η Τουρκία και οι Η.Π.Α. έχουν δημιουργήσει ομάδες εργασίας για να συζητήσουν διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στο Μανμπίτζ.

Η αποχώρηση του Tίλερσον καθυστέρησε την επίσκεψη στην Ουάσινγκτον από τον υπουργό Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου  που είχε οριστεί  για τις 19 Μαρτίου.

Πηγή: militaire.gr