Οι ΗΠΑ αποχωρούν από την UNESCO

Οι ΗΠΑ αποχωρούν από την UNESCO
Ενημερώθηκε: 12/10/17 - 16:58

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ αποσύρονται από την UNESCO και η αποχώρησή τους θα ισχύσει από τις 31 Δεκεμβρίου.

Είναι μια κίνηση που ήδη προκαλεί παγκόσμιες αντιδράσεις, καθώς η αποχώρηση των ΗΠΑ από την UNESCO μετά από πολλά χρόνια εισχώρησης σε αυτήν θα προκαλέσει ντόμινο αλυσιδωτών κινήσεων.Ήδη τα διεθνή ΜΜΕ ασχολούνται έντονα με αυτή την απόφαση-σταθμό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ποια η επίσημη αιτιολογία

Οι πρώτες πληροφορίες  για την  αιτιολογία της απόσυρσης της χώρας από τον Εκπαιδευτικό Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό του ΟΗΕ είναι η «συνεχιζόμενη προκατάληψη εναντίον του Ισραήλ».

Στην ανακοίνωση που θα δείτε παρακάτω και εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφέρεται ότι η αποχώρηση θα αρχίσει να ισχύει από τις 31 Δεκεμβρίου του 2018 και ζητά η αμερικανική αποστολή να έχει μόνιμο ρόλο παρατηρητή στη συνέχεια.

«Η απόφαση δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία και αντανακλά την ανησυχία των ΗΠΑ για τις αυξανόμενες καθυστερούμενες οφειλές στην UNESCO, την ανάγκη για θεμελιώδη μεταρρύθμιση στην οργάνωση και τη συνεχιζόμενη αντι-ισραηλινή προκατάληψη στην UNESCO» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Η UNESCO που έχει μακρά ιστορία από το 1947, σχεδόν μετά την λήξη του Β'Παγκοσμίου Πολέμου,   έχει ως στόχο την διεθνή ειρήνη που ακμάζει μέσα από την επικοινωνία των λαών δια της εκπαίδευσης, των φυσικών και κοινωνικών επιστημών και του πολιτισμού. 

Η ανακοίνωση του Στειτ Ντιπάρτμεντ: