Πρόστιμο 410.000 σε «βασίλισσα των social media» που προωθούσε «εναλλακτικές θεραπείες» για τον καρκίνο

 
Πρόστιμο 410.000 σε «βασίλισσα των social media» που προωθούσε «εναλλακτικές θεραπείες» για τον καρκίνο

Ενημερώθηκε: 28/09/17 - 14:44

Ο καρκίνος που είναι η κατάρα της εποχής μας έχει σπρώξει πολλούς ανθρώπους στην απελπισία τους να πιστεύουν τον κάθε είδους ευφάνταστο που υπόσχεται εναλλακτικές θεραπείες. Σπάνια αυτοί οι επιτήδειοι τιμωρούνται, όμως στην περίπτωση της Αυστραλιάς blogger Μπελ Γκίμσον η Δικαιοσύνη έπραξε την δουλειά της.

blogger

Πρόστιμο ύψους 410.000 δολαρίων Αυστραλίας (273.000 ευρώ) επέβαλε δικαστήριο της Βικτώρια στην Αυστραλιανή ευεξίας (wellness blogger) Μπελ Γκίμσον, 25 ετών, η οποία είχε ισχυριστεί πως έπασχε από καρκίνο στον εγκέφαλο και ότι κατάφερε να γιατρευτεί χρησιμοποιώντας εναλλακτικές μεθόδους, όπως «φυσικές» θεραπείες και διατροφή.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η Γκίμπσον στη συνέχεια κυκλοφόρησε μια εφαρμογή και ένα βιβλίο με συνταγές μαγειρικής, ωστόσο αργότερα παραδέχτηκε πως η διάγνωση δεν ήταν αληθινή αλλά «κατασκευασμένη». Ως αποτέλεσμα, βρέθηκε ένοχη για πέντε παραβάσεις του νόμου περί καταναλωτών τον Μάρτιο. Δικαστής είχε πει σχετικά ότι η 25χρονη ενδεχομένως να πίστευε στα αλήθεια αυτά που ισχυριζόταν, και ίσως να είχε ψευδαισθήσεις για την υγεία της.

Η Γκίμπσον, η οποία δεν ήταν παρούσα στο δικαστήριο όταν ανακοινώθηκε η ποινή της, έφτιαξε μια «αυτοκρατορία» στα social media, θεμελιωμένη στους ισχυρισμούς της πως είχε γιατρευτεί από τον καρκίνο μέσω Αγιουρβέντα (ινδικό σύστημα παραδοσιακής ιατρικής), διατροφής χωρίς ζάχαρη και άλλων εναλλακτικών θεραπειών.

«Η προσέγγισή της σε πολύ μεγάλο βαθμό χρησιμοποιούσε ευάλωτες ομάδες που ήταν πιο πιθανό να προκαλέσουν συμπάθεια - νεαρά κορίτσια, αιτούντες άσυλο, άρρωστα παιδιά» είχε πει σχετικά η δικαστής Ντέμπι Μόρτιμερ τον Μάρτιο.

Από την εφαρμογή και το βιβλίο μαγειρικής της (και τα δύο με το όνομα The Whole Pantry) έβγαλε 420.000 δολάρια Αυστραλίας, και είχε υποσχεθεί να δώσει μέρος των χρημάτων σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Ωστόσο, αυτό φέρεται να μην έγινε ποτέ και το 2015 άρχισαν να τίθενται ερωτήματα για την ιστορία της, με τελικό αποτέλεσμα να παραδεχτεί ότι οι ισχυρισμοί της ήταν αναληθείς σε συνέντευξή της το 2016.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, oι δικηγόροι της αρμόδιας αρχής της Βικτώρια – που πήγαν την υπόθεση στο δικαστήριο- είπαν στο δικαστήριο πως η μέγιστη ποινή θα μπορούσε να φτάσει τα 1,1 εκατ. δολάρια, ωστόσο η Μόρτιμερ απάντησε πως δεν υπήρχε λόγος για επιβολή μεγάλου προστίμου σε ένα άτομο ή εταιρεία εάν δεν είχε τρόπο να το πληρώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χάος στα αεροδρόμια του πλανήτη από την «κατάρρευση» λογισμικού

Έβγαλαν σηκωτή επιβάτιδα από αεροπλάνο για απίστευτο λόγο! (ΒΙΝΤΕΟ)

Στα 2 δισ. δολάρια το κόστος για το Μεξικό από τους καταστροφικούς σεισμούς