Σ. Λαβροφ: Γιατί αντιδρά η Μόσχα για τα Σκόπια

 
Σ. Λαβροφ: Γιατί αντιδρά η Μόσχα για τα Σκόπια

Ενημερώθηκε: 15/07/18 - 00:47

"Το ΝΑΤΟ θέλει να τραβήξει μέσα στη συμμαχία ολοένα και περισσότερα μέλη, πλησιάζοντας όλο και πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, παραβιάζοντας έτσι μια άλλη δέσμευση που δέχτηκαν τα μέλη του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο των συνόδων κορυφής του ΟΑΣΕ να εξαλείψουν αυτές τις διαχωριστικές γραμμές", ειπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο RT America και στον δημοσιογράφο Λάρι Κινγκ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβροφ. Αυτό ουσιαστικά είναι το σκεπτικό της Μόσχας και ο λόγος για τον οποίο αντιδρά τόσο έντονα στην επέκταση του ΝΑΤΟ στα Σκόπια.

"Οι ΗΠΑ έχουν παραιτηθεί από τόσες διεθνείς συμφωνίες, που στην πραγματικότητα είναι μια προσπάθεια να αναθεωρηθεί η διεθνής τάξη", σχολίασε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

"Όταν οι ΗΠΑ παραιτήθηκαν από τη Συνθήκη Πυραυλικής Άμυνας, έγινε πολύ σαφές ότι αυτό παραβίαζε την αρχή ότι κανείς δεν πρέπει να αυξήσει την ασφάλειά του εις βάρος της ασφάλειας των άλλων. Προτείναμε να καταστήσουμε αυτή την αρχή αδιαίρετης και ισότιμης ασφάλειας όχι μόνο πολιτική δέσμευση, αλλά νομικά δεσμευτική αρχή.

Προτείναμε το 2007-2008 να συνάψουμε μια συνθήκη από όλα τα μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), μια συνθήκη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, η οποία θα κωδικοποιούσε ως δεσμευτική αρχή τη δέσμευση να μην αυξήσει την ασφάλειά του κάποιος εις βάρος της ασφάλειας των άλλων.

Η απάντηση των μελών του ΝΑΤΟ ήταν "αποκλείεται". Το μόνο μέρος, όπου μια χώρα μπορεί να πάρει νομικές εγγυήσεις για την ασφάλειά της, είναι το ΝΑΤΟ ». Ελπίζω ότι δεν χρειάζεται να εξηγήσω λεπτομερώς ότι αυτή ήταν μια πολύ ατυχής απόφαση του ΝΑΤΟ.

Υποδείκνυε ότι αυτό που πραγματικά ήθελε το ΝΑΤΟ ήταν να τραβήξει μέσα στη συμμαχία ολοένα και περισσότερα μέλη, πλησιάζοντας όλο και πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, παραβιάζοντας έτσι μια άλλη δέσμευση που δέχτηκαν τα μέλη του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο των συνόδων κορυφής του ΟΑΣΕ - να μην κρατήσουν και να μην μετακινήσουν τις διαχωριστικές γραμμές προς την Ανατολή. Αντιθέτως, έχουν δεσμευτεί μαζί μας να εξαλείψουν αυτές τις διαχωριστικές γραμμές. Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα για το πώς τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου".

Η πολιτική της Δύσης

"Οι χώρες της Δύσης σχεδιάζουν την πολιτική τους απέναντι στη Ρωσία στη βάση του «πολύ πιθανού», αλλά αναπόδεικτου, και του «δεν υπάρχει άλλη αξιόπιστη εξήγηση», ειπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχει άλλη αξιόπιστη εξήγηση γίνεται ένας κανόνας στον οποίο οι δυτικοί φίλοι προσπαθούν να βασίσουν την πολιτική τους απέναντι στη Ρωσία. Το πρόσφατο γεγονός στην Ελλάδα είναι στο ίδιο ίδιο πνεύμα: "Πολύ πιθανό" και δεν μας δίνεται κανένα γεγονός", επισήμανε ο Λαβροφ.

Αναλυτικά η επίμαχη ερώτηση Κινγκ και η απάντηση Λαβροφ

Aπαντώντας σε ερώτημα του Αμερικανού δημοσιογράφου σχετικά με το ομόφωνο συμπέρασμα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι η κυβέρνησή της Ρωσίας επηρέασε τις αμερικανικές εκλογές το 2016 ο Σεργκέι Λαβροφ άπαντησε ότι είδε την έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, η οποία ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία παρεμβαίνει στις εκλογές, ότι υπάρχουν αποδείξεις, αλλά δεν προέκυψε κανένα γεγονός". Στη συνέχεια, ανακοινώθηκε ότι η πλήρης έκθεση θα γίνει μυστικά, λόγω των "ευαίσθητων πληροφοριών"".

"Είναι ακριβώς η ίδια προσέγγιση, όπως βλέπουμε στις σχέσεις μας με το Ηνωμένο Βασίλειο, που μας κατηγόρησε πριν από δέκα χρόνια ότι δηλητηριάσαμε έναν από τους πρώην αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών που κατοικούσε στο Λονδίνο, τον κ. Litvinenko. Η δίκη, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία ήταν υπεύθυνη, ήταν επίσης μυστική", πρόσθεσε ο Λαβροφ.

"Τώρα, η διερεύνηση της δηλητηρίασης του Salisbury γίνεται επίσης χωρίς να παρέχεται διαφανής πληροφόρηση στο κοινό, χωρίς να μας δίνεται τίποτα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε Ρωσο πολίτη και ούτω καθεξής.

Τώρα αυτό το "πολύ πιθανό" γίνεται μεταδοτικό. Ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχει άλλη αξιόπιστη εξήγηση γίνεται ένας κανόνας στον οποίο οι δυτικοί φίλοι προσπαθούν να βασίσουν την πολιτική τους απέναντι στη Ρωσία. Το πρόσφατο γεγονός στην Ελλάδα είναι στο ίδιο ίδιο πνεύμα: "Πολύ πιθανό" και δεν μας δίνεται κανένα στοιχείο".

Πηγή: RT America