Συναγερμός: Αυτή είναι η μέδουσα-δολοφόνος που πλησιάζει την Μεσόγειο

Ποιο είναι το θανατηφόρο είδος μέδουσας που εντοπίστηκε στις ακτές της Μαγιόρκα και έχει θέσει σε συναγερμό τις Αρχές για την Μεσόγειο
Ενημερώθηκε: 24/05/18 - 22:53

Ένα θανατηφόρο είδος μέδουσας που εντοπίστηκε στις ακτές της Μαγιόρκα,έχει θέσει σε συναγερμό τις Αρχές στην ευρύτερη Μεσόγειο.

Πρόκειται για την λεγόμενη μέδουσα «πορτογαλική γαλέρα» η οποία ξεβράστηκε νεκρή στην δημοφιλή παραλία Ciudad Jardín, κοντά στην πρωτεύουσα του νησιού Πάλμα, ενώ αρκετές εντοπίστηκαν στα ανοικτά των ακτών της Μαγιόρκα, έχοντας θέσει σε πλήρη συναγερμό τις αρχές και τις αρμόδιες οργανώσεις για την θαλάσσια ζωή.

Φόβος για νέα επιδρομή μεδουσών το καλοκαίρι-Ανακάλυψαν φωλιά με ολόκληρη αποικία

 

Ήδη το δημοτικό συμβούλιο της Πάλμα ντε Μαγιόρκα απαγόρευσε την κολύμβηση στις παραλίες Μolinar και Can Pastilla.

Επίσης, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, οι θανατηφόρες μέδουσες έχουν εντοπιστεί και στις Βαλεαρίδες Νήσους,  Formentera και Ibiza.

Το δηλητήριο της «πορτογαλικής γαλέρας» χτυπάει απευθείας το μυϊκό και νευρικό σύστημα προκαλώντας διακοπή αναπνοής και ανακοπή.

Σε συναγερμό ξανά για τις τσούχτρες στον Κορινθιακό

 

Ουσιαστικά, αυτό το είδος (Physalia physalis) μοιάζει με μέδουσα αλλά δεν είναι. Πρόκειται για ένα άκρως δηλητηριώδες είδος πολύποδα που πολλαπλασιάζεται με γοργό ρυθμό. Μοιάζει οπτικά με τις μέδουσες, όμως αποτελείται από πολλές αποικίες πολύποδων και πήρε το όνομά του λόγω της τεράστιας κύστης που τις κρατάει στην επιφάνεια της θάλασσας και τις κάνει να μοιάζουν με γαλέρες.