Σύνοδος ΝΑΤΟ: Νέα επίθεση εξαπέλυσε ο Τραμπ εναντίων χωρών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για τις αμυντικές τους δαπάνες

 
Σύνοδος ΝΑΤΟ: Νέα επίθεση εξαπέλυσε ο Τραμπ εναντίων χωρών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για τις αμυντικές τους δαπάνες

Ενημερώθηκε: 12/07/18 - 14:02

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε εκ νέου στους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης σήμερα στις Βρυξέλλες με θέμα τις αμυντικές δαπάνες, δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters.

Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ ζήτησαν από την Ουκρανία και τη Γεωργία, χώρες που δεν ανήκουν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, να αποχωρήσουν από την αίθουσα για μια μη προγραμματισμένη συζήτηση μεταξύ μόνο των μελών, εξήγησαν οι πηγές αυτές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε πιο σκληρή γλώσσα σήμερα και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ισπανίας.

Μάλιστα επανέλαβε σε έντονο τόνο τη θέση του ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να πετύχουν τον στόχο του 2% για τις αμυντικές τους δαπάνες σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ωστόσο οι δύο αυτές πηγές διέψευσαν μιλώντας στο Reuters ότι ο Τραμπ απείλησε να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα το DPA είχε μεταδώσει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε με αποχώρηση της χώρας του από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αν οι χώρες δεν αυξήσουν αμέσως τις αμυντικές τους δαπάνες.

"Πιστεύω στο ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Τραμπ

"Πιστεύω στο ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την έκτακτη συνεδρίαση που διεξήχθη με θέμα τις αμυντικές δαπάνες των χωρών μελών στο περιθώριο της συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Το ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρό από όσο ήταν πριν δύο ημέρες, πρόσθεσε ο Τραμπ, ενώ επεσήμανε ότι η Γερμανία θα αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες, αλλά μένει να ξεκαθαριστεί το θέμα με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Strem 2 που θα συνδέει τη Ρωσία με την Ευρώπη.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι πιστεύει πως μπορεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ χωρίς την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου, αν και συμπλήρωσε ότι δεν εκτιμά ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο.