Θρασύτατη απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ στον Προκόπη Παυλόπουλο για το "Δίκτυο NATURA 2000"

 
Θρασύτατη απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ στον Προκόπη Παυλόπουλο και τις δηλώσεις του για το "Δίκτυο NATURA 2000"

Ενημερώθηκε: 06/06/18 - 19:45

Άκρως προκλητική απάντηση έδωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, στον Προκόπη Παυλόπουλο για το "Δίκτυο NATURA 2000".

«Δεν υπάρχουν νομικές διατάξεις για αυτές τις εξηγήσεις», λέει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα όσα είπε ο κ. Παυλόπουλος

Ο Ακσόι κατηγορεί την Ελλάδα ότι εκμεταλλεύεται τέτοιου είδους προγράμματα για πολιτικά ζητήματα και τονίζει πως χαρακτηριστικά πως «δεν θα ανεχτούμε πλέον όσα κάνει η Ελλάδα σε αμφισβητούμενες περιοχές του Αιγαίου».

"

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει καταχραστεί περιβαλλοντικά προγράμματα της ΕΕ, ειδικά στο «Natura 2000», στο πλαίσιο των προβλημάτων του Αιγαίου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Από αυτή την άποψη, το Υπουργείο μας έκανε δήλωση στις 31 Μαρτίου 2018. Η στάση μας για το θέμα εξηγήθηκε επίσης στους αντιπροσώπους της αντιπροσωπείας της ΕΕ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που περάσαμε.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος Παύλοπουλος αναφέρθηκε στο δίκτυο Natura 2000 και στις εξηγήσεις για τις αναγκαστικές σχέσεις μεταξύ συνόρων και εδαφών. Δεν υπάρχουν νομικές διατάξεις για αυτές τις εξηγήσεις. Επιπλέον, αυτές οι δηλώσεις αποτελούν επίδειξη και παραδοχή ότι η Ελλάδα έχει εκμεταλλευτεί πολιτικά, τα περιβαλλοντικά προγράμματα της ΕΕ όπως το Natura 2000.

Η χώρα μας δεν θα δεχτεί πλέον ως πραγματικές, τις καταστάσεις που η Ελλάδα είναι πιθανό να έχει στους αμφιλεγόμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς του Αιγαίου, όπως συμβαίνει σήμερα.

Παυλόπουλος: Οι συνθήκες δεν αφήνουν ίχνος γκρίζας ζώνης

Με αυτό τον τρόπο, επαναλαμβάνουμε την προειδοποίησή μας ότι η ΕΕ δεν πρέπει να συμβάλει στην πολιτική εκμετάλλευση από την Ελλάδα στο πλαίσιο των προβλημάτων του Αιγαίου».

Εδώ να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, κατά την ομιλία του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με θέμα, «Τα σύνορα και το έδαφος της Ελλάδας ως σύνορα και έδαφος της Ε.Ε. Η 'προστιθέμενη θεσμική αξία' του 'Δικτύου NATURA 2000'», είχε χαρακτηριστικά τονίσει ότι οι περιοχές που περιλαμβάνονται στο «Δίκτυο NATURA 2000», ασχέτως της έκτασης που καταλαμβάνουν ή του αν είναι κατοικήσιμες ή όχι, βρίσκονται εντός των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αποτελεί κοινό τόπο», είχε υπογραμμίσει στην εισαγωγή της ομιλίας του, «στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς Έννομης Τάξης, το γεγονός ότι πρωτίστως οι Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 καθορίζουν, επακριβώς και χωρίς κανένα ερμηνευτικό πρόβλημα, τα σύνορα, το έδαφος και την επ' αυτών κυριαρχία της Ελλάδας, δίχως ν' αφήνουν ίχνος 'γκρίζας ζώνης' ιδίως στη θάλασσα, και δίχως να υπόκεινται, από την φύση τους, σε αναθεώρηση ή επικαιροποίηση. Γι' αυτό και το μόνο 'ανοιχτό' ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας».