Τουρκία: Κλιμακώνεται η ανησυχία των διεθνών επενδυτών

Τουρκία: Κλιμακώνεται η ανησυχία των διεθνών επενδυτών
Ενημερώθηκε: 30/11/17 - 19:19

Κλιμακώνεται η ανησυχία των διεθνών επενδυτών για την Τουρκία, ιδιαίτερα μετά την παραπομπή της υπόθεσης παραβίασης των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν από Τούρκους σε αμερικανικό δικαστήριο, οι οποίοι μπορεί να εμπλέξουν άμεσα και το τουρκικό τραπεζικό σύστημα. 

Σε μια τέτοια περίπτωση τα υπέρογκα πρόστιμα που θα επιβληθούν στις τουρκικές τράπεζες για παραβίαση των κυρώσεων θα έχουν βαριές επιπτώσεις στο τουρκικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, στην ισοτιμία της λίρας με το δολλάριο, στα συναλλαγματικά αποθέματα και εν γένει στους μακροοικονομικούς δείκτες της χώρας. 

Αποστάσεις«ασφαλείας» Ερντογάν από τον «ταμία» Ρεζά Ζαράμπ

Παρά τις δηλώσεις του αναπληρωτή π/θ της Τουρκίας, Mehmet Simsek, ότι η Άγκυρα θα πράξει ό,τι χρειαστεί για την αντιμετώπιση του σοκ που θα προκληθεί, η ανησυχία των επενδυτών παραμένει μεγάλη, αφού, όπως κατέδειξε η εμπειρία της επιβολής προστίμων 9 δις δολλαρίων για τους ίδιους λόγους στη γαλλική BNP Paribas, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές.

Το θέμα είναι ζωτικής σημασίας για τη χρηματοδότηση της τουρκική οικονομίας, δεδομένου ότι αυτή χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα εγχώριας αποταμίευσης, χαμηλή κεφαλαιακή επάρκεια για την αντιμετώπιση κινδύνων και υψηλό κόστος τραπεζικού δανεισμού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Τουρκικών Τραπεζών, Huseyin Aydin, «τα επιτόκια δανεισμού για τις τουρκικές τράπεζες έχουν αυξηθεί κατά 50-60 μονάδες βάσης στη διάρκεια του τρέχοντος δύσκολου έτους».

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Τραμπ ξανά εντός της εβδομάδας;

«Είναι πιθανόν να συνεχιστεί μια οριακή αύξηση των επιτοκίων και κατά τη διάρκεια του 2018». Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι ο διευθυντής επενδύσεων της GAM, Paul McNamara, ήταν από τους πρώτους που προειδοποίησαν εγκαίρως για την επισφάλεια των τουρκικών τραπεζών, προχωρώντας σε πώληση του συνόλου των τουρκικών χρεογράφων που είχε στην κατοχή του. «Οι τουρκικές τράπεζες έχουν δανειστεί από το εξωτερικό ένα τεράστιο ποσό που ξεπερνά τα 100 δις και το έχουν διαθέσει στο εσωτερικό. Οποιαδήποτε πίεση στο τουρκικό τραπεζικό σύστημα θα έχει πολύ σύντομα κακή εξέλιξη», υπογράμμισε.