14 Νοεμβρίου 1940 : Ο φοβερός βομβαρδισμός του Κόβεντρυ στην Αγγλία από τη Λουφτβάφε

 
Winston_Churchill_at_Coventry_Cathedral

Ενημερώθηκε: 14/11/23 - 10:17

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Στις 14 Νοεμβρίου 1940 σημειώθηκε ο φοβερός – για τα μέτρα της εποχής – βομβαρδισμός του Κόβεντρυ, στην κεντρική Αγγλία, από τη γερμανική Λουφτβάφε του Χέρμαν Γκαίρινγκ, που μολονότι δεν ήταν η πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο στη διάρκεια της Μάχης της Αγγλίας, που είχε ξεκινήσει από το Μάϊο του 1940, εντούτοις ήταν πρώτη φορά που ο βομβαρδισμός έγινε απολύτως οργανωμένα και με πρωτοφανή σφοδρότητα, χωρίς η πόλη να αποτελεί κάποιο στόχο ιδιαίτερης στρατιωτικής αξίας!

Το βράδυ της 14 προς 15 Νοεμβρίου 1940, καθώς και το πρωί της 15 του μηνός, 449 βομβαρδιστικά αεροσκάφη, διαφόρων τύπων και άλλα περίπου 65 αναγνωριστικά (“pathfinders”) της γερμανικής Αεροπορίας (Luftwaffe) επέδραμαν σε νυχτερινή αρχικώς και ημερήσια στη συνέχεια αεροπορική επιδρομή κατά του Κόβεντρυ, ρίχνοντας εναντίον της πόλεως, αδιακρίτως, περίπου 500 τόνους εκρηκτικών βομβών και περίπου 30.000 εμπρηστικές βομβίδες. Ο συνδυασμός αυτός επελέγη για πρώτη φορά ως τότε στη διάρκεια του πολέμου, ώστε εκτός των καταστροφών στα διάφορα κτίρια που θα προκαλούσαν οι εκρηκτικές βόμβες, να προκαλούνταν και πυρκαγιές, για να αποδιοργανωθεί πλήρως η Πυροσβεστική Υπηρεσία της πόλεως, που ουσιαστικώς θα «έσπαγε» στα δύο τις προσπάθειές της, αφενός ψάχνοντας τα ερείπια για τυχόν επιζώντες και τραυματίες, αφετέρου προσπαθώντας να σβήσει το πλήθος των πυρκαγιών που στη συνέχεια θα ξεσπούσαν από τις εμπρηστικές βομβίδες. Το γεγονός αυτό θα είχε μεγαλύτερα αποτελέσματα από πλευράς καταστροφών ενώ ταυτόχρονα οι Γερμανοί θεωρούσαν ότι θα αποτελούσε ένα σοβαρότατο πλήγμα στο ηθικό των κατοίκων της πόλεως και κατ’ επέκταση του βρετανικού λαού, που θα πληροφορείτο τις συνέπειες του βομβαρδισμού!

Από την φοβερή αυτή επιδρομή επλήγησαν κυρίως το κέντρο της πόλεως αλλά και οι βιομηχανικές περιοχές και εγκαταστάσεις της, όπου καταστράφηκαν περισσότερα από 21 εργοστάσια παραγωγής διαφόρων προϊόντων. Η επιδρομή αυτή έμεινε στην ιστορία ως “Coventry Blitz”, συνδυάζοντας αφενός μεν το όνομα της ατυχούς πόλεως, και αφετέρου παραφράζοντας τον γερμανικό (στρατιωτικό) όρο της «κεραυνοβόλου επιθέσεως» (Blitzkrieg), ο οποίος βεβαίως χρησιμοποιείτο για να περιγράψει τις νέες τακτικές και δόγματα της μηχανοκινήσεως του Στρατού Ξηράς και συνεπεία τούτων της κεραυνοβόλου δράσεώς του σε τακτικό επίπεδο, που χρησιμοποιούσε ως τότε ο Γερμανικός Στρατός στις θριαμβευτικές χερσαίες εκστρατείες του στην Πολωνία, τις Κάτω Χώρες και στη Γαλλία, που είχαν αφήσει άφωνο τον κόσμο, εμπολέμους και μη!

Από τον βομβαρδισμό του Κόβεντρυ, οι Γερμανοί δημιούργησαν στη γλώσσα τους τον όρο “coventri(si)eren”, που σήμαινε την ολοκληρωτική, φυσική και ψυχολογική, καταστροφή μιας πόλεως σε μια αεροπορική επιδρομή, όρος ο οποίος στη συνέχεις πέρασε και στην αγγλική γλώσσα ως “coventrate”.

Το απόγευμα της 14 Νοεμβρίου 1940 ξεκίνησε η αεροπορική επιδρομή, στην οποία συμμετείχαν 515 αεροσκάφη διαφόρων τύπων, που ανήκαν στη δύναμη του 3ου Αεροπορικού Στόλου (Luftflotte 3), και επιχειρούσαν από βάσεις στη Γαλλία, κάτω από την κωδική ονομασία «Επιχείρηση: Σονάτα του Φεγγαρόφωτος» (Unternehmen Mondscheinsonate). Με το πρώτο κύμα απογειώθηκαν 13 ειδικώς διασκευασμένα βομβαρδιστικά Heinkel He-111, της 100ης Σμηναρχίας Μάχης (Kampfgruppe 100), που ήταν εφοδιασμένα με το άκρως απόρρητο ως τότε ναυτιλιακό βοήθημα ακριβούς αεροναυτιλίας X-Great, που εντόπισαν τους στόχους επί των οποίων έρριψαν – στις 19:20 – ειδικές «φωτοβολίδες σημάνσεως» για την κατάδειξή τους στα επόμενα κύματα των βομβαρδιστικών.

Το επόμενο κύμα αεροσκαφών (και πρώτο βομβαρδιστικών) έριξε βόμβες υψηλής εκρηκτικότητος στα εργοστάσια ηλεκτρισμού, στα κέντρα διανομής ενέργειας, αερίου και ύδατος, καθώς και στα επικοινωνιακά κέντρα της πόλεως, γεγονός που κατέστησε σχεδόν αδύνατη την αποτελεσματική επέμβαση των πυροσβεστών με ό,τι αυτό συνεπαγόταν. Τα μετέπειτα κύματα βομβαρδιστικών έριχναν συνδυασμούς εκρηκτικών και εμπρηστικών βομβών.

Ήταν τέτοιο το σοκ από τον πρωτοφανή και οργανωμένο βομβαρδισμό, ώστε η ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα του Κόβεντρυ στη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών που διήρκεσαν συνολικώς 10 ώρες, να μην μπορέσει να καταρρίψει παρά ΜΟΝΟ ΕΝΑ γερμανικό βομβαρδιστικό!

Στις 06:15 το πρωί της 15 Νοεμβρίου 1940, οι σειρήνες της αεραμύνης σήμαναν το τέλος του βομβαρδισμού της πόλεως, ώστε να μπορέσουν οι κάτοικοι να εξέλθουν από τα καταφύγια στα οποία βρίσκονταν για να προστατευτούν!

Στη διάρκεια της επιδρομής περισσότερα από 4.300 σπίτια της πόλεως καταστράφηκαν και περίπου τα δύο τρίτα των κτιρίων της πόλεως είχαν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές.

Συνολικώς 1.419 άτομα, από τα οποία τα 568 νεκρά, ήταν οι απώλειες του βομβαρδισμού. Ενδεικτικό της σφοδρότητος του βομβαρδισμού αυτού ήταν ότι στις 17 προηγούμενες αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Κόβεντρυ από την αρχή της Μάχης της Αγγλίας είχαν ριφθεί «μόλις» 198 τόνοι βομβών, που είχαν προκαλέσει τον θάνατο 176 κατοίκων και τον τραυματισμό άλλων 680!

Η φοβερή γερμανική αεροπορική επιδρομή της 14/15 Νοεμβρίου 1940 στο Κόβεντρυ είχε ορισμένες «πρωτιές», οι οποίες όμως στη συνέχεις του πολέμου, «βελτιώθηκαν» κατακόρυφα από τους Βρετανούς και γενικότερα από τους Συμμάχους και χρησιμοποιήθηκαν στους φοβερούς συμμαχικούς βομβαρδισμούς κατά των Γερμανικών πόλεων στο υπόλοιπο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι «πρωτιές» αυτές ήταν:

-- Η για πρώτη φορά χρήση ανιχνευτικών αεροσκαφών (“Pathfinder”), που πετούσαν με τη μέγιστη ακρίβεια κατά του προκαθορισμένου στόχου, τον οποίο και «σημάδευαν» για τα επερχόμενα βομβαρδιστικά αεροσκάφη.

-- Η χρήση βομβών υψηλής εκρηκτικότατος σε συνδυασμό με βόμβες που είχαν πυροκροτητή καθυστερήσεως και εκρήγνυντο αρκετή ώρα μετά την πτώση τους και ενώ στο σημείο αυτό δούλευαν πυροσβέστες ή πολίτες για σβήσιμο πυρκαγιών και έρευνα των ερειπίων. 

-- Η συνδυαστική χρήση βομβών υψηλής εκρηκτικότητος και εμπρηστικών βομβών, γεγονός που προκάλεσαν ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή καθώς δημιουργήθηκε το φαινόμενο της «θύελλας φωτιάς», όπου η φωτιά εξαπλωνόταν με αστραπιαία ταχύτητα κατακαίοντας τα πάντα στο πέρασμά της.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ