Ακόμα πιο σκληρή στάση στην Τουρκία ζητά από τον Μπάιντεν ο πρώην Υπ. Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς

 
Ρόμπερτ Γκέιτς

Ενημερώθηκε: 21/12/20 - 17:33

Ο Ρόμπερτ Γκέιτς, πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στους New York Times, καλεί το νέο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να πάρει και πάλι τα ηνία του ΝΑΤΟ και να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία λόγω της αγοράς οπλικών συστημάτων από την Ρωσία.

Παράλληλα ο κ. Γκέιτς ζητά από την Γερμανία να λογοδοτήσει για τις ελάχιστες αμυντικές της δαπάνες και για την στάση της στο αγωγό αερίου Nord Stream 2.

«Η κίνηση της Τουρκίας να αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους S-400, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, θα πρέπει να τους κοστίσει» τονίζει ο κ. Γκέιτς προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν είναι μια καλή αρχή.

Παράλληλα ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ υπογραμμίζει ότι η Άγκυρα θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις της σε Λιβύη, Ανατολική Μεσόγειο και Συρία, που είναι αντίθετες με τις επιδιώξεις των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ και περιπλέκουν τις προσπάθειες που γίνονται για ειρήνη.

«Ενέργειες από μέλη του ΝΑΤΟ που είναι αντίθετες με τα συμφέροντα άλλων μελών δεν θα πρέπει να αγνοούνται» σημείωσε ο κ. Γκέιτς.

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να πάρουν την πρωτοβουλία στο ΝΑΤΟ, μια συμμαχία δημοκρατικών χωρών, και να σχεδιάσουν επιπτώσεις και τιμωρίες για μέλη όπως είναι η Τουρκία, η Ουγγαρία και τελευταία η Πολωνία, που κατευθύνονται (ή έχουν υιοθετήσει πλήρως) προς τον αυταρχισμό. Στον κανονισμό του ΝΑΤΟ δεν υπάρχει πρόβλεψη για την αποβολή μια χώρας από τους κόλπους του, αλλά υπάρχει χώρος για δημιουργική διπλωματία, που μπορεί να περιλαμβάνει αναστολή της ιδιότητας μέλους ή άλλες τιμωρίες.» αναφέρει στο άρθρο του στους NY Times o κ. Γκέιτς.

Ακόμα, στο άρθρο του ο πρώην αμερικανός αξιωματούχος ζητάει από τον νέο πρόεδρο Μπάιντεν να χαράξει νέα εξωτερική πολιτική βασιζόμενη σε τρεις άξονες. Την επαναπροσέγγιση των φίλων και συμμάχων των ΗΠΑ, την επανεξέταση της συμμετοχής της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς και την χρησιμοποίηση μεθόδων που βασίζονται λιγότερο στην στρατιωτική ισχύ.

Σύμφωνα με τον κ. Γκέιτς οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, καθώς και η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα θα χαρούν να δουν ότι η χώρα γίνεται πιο διαλλακτική και ότι δίνει χώρο στο διάλογο σε αντίθεση με την τακτική της μετωπικής σύγκρουσης που είχε επιλέξει ο πρόεδρος Τραμπ. Παράλληλα θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει την πολιτική των προκατόχων της και να επιμένει σε διάφορα θέματα όπως το να πιέζει τους σύμμαχους να ξοδεύουν πιο πολλά για την άμυνα τους.

Δεν είναι ,όμως, μόνο το θέμα των αμυντικών δαπανών στο όποιο πρέπει η κυβέρνηση Μπάιντεν να κρατήσει μια σκληρή στάση έναντι των συμμάχων τονίζει ο πρώην αμερικανός υπουργός.

«Η Γερμανία θα πρέπει να λογοδοτήσει όχι μόνο για τις σχεδόν ανύπαρκτες αμυντικές της δαπάνες, αλλά και για το γεγονός ότι «πούλησε» τα οικονομικά και αμυντικά συμφέροντα της Πολωνίας και της Ουκρανίας για να επωφεληθεί οικονομικά από τον αγωγό φυσικού αεριού Nord Stream2, που θα ξεκινήσει από την Ρωσία και θα καταλήξει σε αυτήν.» τονίζει ο κ. Γκέιτς.