Αλ. Βούτσιτς: Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν το Κόσοβο – Η Σερβία πρέπει να ενισχύσει δραστικά τον στρατό της

 
vucic

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 16/01/24 - 14:51

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο δημιουργεί εξαιρετικά ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγούνται την επιχείρηση, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι για το λόγο αυτό η Σερβία πρέπει να ενισχύσει δραστικά τον στρατό της.

«Σχεδιάζουν να έχουν 5.500 επαγγελματίες στρατιώτες στις λεγόμενες Δυνάμεις Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου έως το 2027 και 20.000 επιπλέον στρατιώτες σε στρατιωτικές εφεδρείες», είπε ο Βούτσιτς κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών (VBA).

Ο Πρόεδρος της Σερβίας είπε ότι η μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια στο Κοσσυφοπέδιο έχει προέλθει από τις ΗΠΑ, την Τουρκία, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία αλλά και από τη γειτονική Κροατία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, η κατάσταση δεν είναι καθόλου εύκολη, αφού η Σερβία περικυκλώνεται από κράτη της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, τα στρατεύματα των οποίων στάθμευαν επίσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, παρόλο που η Βοσνία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Επίσης ο Βούτσιτς τόνισε ότι είναι απολύτως βέβαιος ότι η παρουσία και οι ενέργειες διαφόρων υπηρεσιών πληροφοριών και άλλων ξένων υπηρεσιών έχουν ενταθεί στη Σερβία, προσθέτοντας ότι η πλειονότητα των κρατικών δαπανών θα διατεθεί για τον σερβικό στρατό φέτος.

Πηγή: Euronews Albania μέσω ertnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ